Sostinės gatves prižiūrinti „Grinda“ informavo, kad tokių naktų, kaip ši, kai snygis ir pūga tęsiasi 7 valandas ir daugiau, per sezoną pasitaiko maždaug 20. Dėl šios priežasties bendrovė paskelbė į gatves išsiuntusi visą turimą techniką – 36 druskų barstytuvus ir 12 smėlio barstytuvų.

Paskelbta, kad visa technika nepailsdama valys gatves, barstys jas šlapios druskos mišiniu, tirpdančiu sniegą. Visgi paryčiais, snygiui suintensyvėjus, tapo akivaizdu, kad kelininkai visko išvalyti nespėja – šviežias sniegas greitai uždengdavo nuvalytas atkarpas.

UAB „Grinda“ gatvių valymo technika pernakt atliko apie 200 reisų, sniego valytuvai nuvažiavo apie 10 tūkst. km. Per nepilną parą gatvių barstymui panaudota beveik 1000 t druskos ir apie 250 kub. m. smėlio ir druskų mišinio. Šiuo metu (apie 6 val. ryto) pagrindinės miesto gatvės ir toliau valomos, jų paviršius padengtos šlapiu sniegu. Eismo sąlygos sudėtingos.

„Per naktį iškrito nemažai sniego, sinoptikai prognozuoja, kad pūga tęsis iki antradienio paryčių. Esant tokioms sąlygoms, sniegas verstuvais nustumiamas nuo pagrindinės važiuojamosios dalies, pasilikęs barstomas druskos mišiniais. Mūsų technika ir toliau dirba visu pajėgumu. Prasidėjus rytiniam eismu, druskos tirpalas tolygiai pasiskirstys po važiuojamąją gatvės dalį, todėl sniegas tirps sparčiau. Vis dėlto prašome vairuotojus atkreipti dėmesį į sudėtingas eismo sąlygas, laikytis saugaus greičio ir atstumo, o pirmadienio keliones planuoti su laiko atsarga,“ – sako bendrovės „Grinda“ direktorius Kęstutis Vaicekiūtis.

Beje, gausus sniegas ne visiems buvo užtektinas pretekstas likti namuose. Dalis vairuotojų išvažiavo į naktinį miestą patikrinti žieminių padangų sukibimo su kelio danga. Tad netrukus įvairiose feisbuko grupėse sumirgėjo pranešimai apie policijos pareigūnus, į kairę ir į dešinę dalijančius protokolus už chuliganišką vairavimą.

Pareigūnai, žinodami dalies vairuotojų įpročius, visą naktį lankė atokesnes miesto stovėjimo aikšteles, tikrino Vilniaus pakraščius, budėjo kiemuose. Vairuotojai, dalydamiesi patirtimi, pastebėjo ir tai, kad daliai teko pasitikrinti blaivumą, bet ir nusivalyti sniego sluoksnio paslėptus valstybinius numerius.

Kaune ir Klaipėdoje pasipylė avarijos

Laikinojoje sostinėje sniegas, pabiręs iš dangaus sekmadienį popiet, sukėlė tikrą chaosą. Čia eismas kone sustojo, spūstys susiformavo Vakariniame aplinkkelyje, Domeikavoje, centre, kelyje Karmėlavos link, o į aplinkkelio kalną nebeužvažiavo sunkiasvoriai.

Gausus sniegas lėmė ir avarijų gausą. Kaune pranešta apie masinius lengvųjų automobilių susidūrimus, taip pat apie nuslydusius nuo kelio ir apvirtusius. „Via Baltica“ kelyje nuo kelio nuslydo ir vilkikas.

Netrūko eismo įvykių ir Klaipėdos rajone. Čia snygis tęsėsi kone visą dieną, todėl į socialinius tinklus pabiro perspėjimai ir vairuotojams, ir pėstiesiems. „Pėstieji, nesiraukit į perėjas, mano automobilis nestoja taip, kaip jūs galvojat“, – skundėsi vienas vairuotojas. Kitas skubėjo perspėti, kad važiuoti reikėtų atsargiau, mat šalikelėse netrūksta nulėkusių nuo kelio automobilių.

Apsnigti keliai sunkiai įveikiami pasirodė ne tik lengvųjų automobilių vairuotojams. Klaipėdoje pranešta ir apie nuo kelio nuslydusį keleivius vežusį autobusą.

Kur pasitikrinti, ar kelias geras

Sinoptikai skelbia, kad sekmadienį prasidėjęs snygis taip lengvai nepasitrauks. Pranešama, kad snigti turėtų visą pirmadienį, todėl net ir kelininkams dirbant iš visų jėgų, vairuotojams lengva nebus.

Pabrėžiama, kad keliones pirmadienį reikėtų planuoti su nemaža laiko atsarga, tikėtis spūsčių, taip pat – slidesnių nei įprasta kelių, apsnigtų gatvių. Akcentuojama, kad kelionėms derėtų rinktis pagrindinius kelius, kurie valomi ir prižiūrimi visą parą.

Tie, kuriems teks važiuoti rajoniniais, vadinamojo III priežiūros lygmens keliais, kurie nuvalomi patys paskutiniai ir dažnai nėra barstomi druskos mišiniu, turėtų vengti staigių judesių, palikti didesnį nei įprastą atstumą iki priekyje esančių transporto priemonių ir važiuoti ne leistinu, o saugiu greičiu.

Pasitikrinti, kokios sąlygos kelyje, kuriuo teks važiuoti, galima ir portale „Eismoinfo.lt“. Čia pabrėžiama, kad daugumoje rajoninių, mažesnio eismo intensyvumo kelių, sukibimo su kelio danga koeficientas prastas, keliai slidūs, todėl elgtis dėrėtų ypač atsargiai. Taip pat akcentuojama, kad greitį reikėtų sumažinti prieš tiltus, viadukus ir važiuojant per juos, taip pat sankryžose, miško proskynose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (155)