Iš universiteto auditorijos – tiesiai į paskirtą darbo vietą, kurioje būtų privaloma praleisti bent 3 metus. Atsisakius – už studijas reikėtų susimokėti. Toks siūlymas atsirado Seime.

Pataisą įregistravę „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos nariai aiškina, kad studentai turės bent trejus metus dirbti Lietuvoje jiems po studijų valstybės skirtoje darbo vietoje. Tai esą galėtų padaryti bet kada per 10 metų po studijų pabaigos.

Paskyrimų dirbti įvairiose įstaigose būtų tiek, kiek tuo metu reikia tos srities specialistų. Tai, pasak politikų, paskatintų į aukštąsias mokyklas priimti tik tiek studentų, kiek tuo metu reikia rinkoje. Atsisakius dirbti paskirtoje vietoje, reikėtų sumokėti už studijas.

„Egzistuoja sutartys su rezidentais, jie gauna iš JAV, Izraelio pasiūlymus. Mano giminaitis gavo tokį, jis sumokėjo baudą įmonei, 37 tūkst. eurų, ir išvažiavo į Izraelį“, – pasakoja Seimo „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis.

Anksčiau tuometis sveikatos apsaugos ministras, dabar europarlamentaras Vytenis Andriukaitis taip pat svarstė įpareigoti medicinos studentus dirbti ligoninėse, jeigu už jų studijas sumokėjo valstybė.

Dabar idėją atgaivinę politikai sako taip norintys sustabdyti ir iš Lietuvos sprunkančius inžinierius, programuotojus, aviatorius, medikus. Pastarieji atkerta, kad gydytojus reikia sulaikyti ne prievole dirbti Lietuvoje.

„Tai medikų atlyginimų klausimas, mes turime pateikę įrodymus, koks atlyginimas užtikrintų, kad medikai oriai jaustųsi dirbdami Lietuvoje. Apskritai buvimo sistemos dalyje vystymas ir edukacija, štai, kas svarbu rezidentams“, – dėsto Jaunųjų gydytojų asociacijos valdybos pirmininkas Karolis Šablauskas.

Buvusi Konstitucinio teismo teisėja Toma Birmontienė sako, kad Seimui palaiminus šį siūlymą, būtų pažeista Konstitucija.

„Nemokamas mokslas gerai besimokantiems studentams valstybinėse aukštosiose mokyklose yra Konstitucinė garantija. Įsivaizduojant, kad ją reikia kaip nors atidirbti, būtų prieštaravimas Konstitucijai. tai būtų panašu į priverčiamąjį darbą, kurį draudžia Konstitucija“, – supažindina ji.

Atidirbti turėtų ir tie studentai, kurie mokslus baigė užsienyje, bet finansavimą gavo iš Lietuvos. Siūloma, kad naujos įstatymo nuostatos įsigaliotų nuo kitų metų rugsėjo.