Žmonės lanko jo paminklus ir reiškia ištikimybę jo sūnui.

Sekmadienį sningant, nuolatinis žmonių srautas stebimas prie Pchenjano centre esančio Didžiojo monumento. Čia stovi milžiniška bronzinė „Brangiojo lyderio“ ir tautos tėvo statula.

Nors daugiausia dėmesio šiandien skiriama Kim Jong Ilo atminimui, žmonės taip pat pagerbia ir jo sūnaus Kim Jong Uno atėjimą į valdžią.

Numatoma, kad minėjimo renginiai visoje šalyje vyks ir pirmadienį.

Kim Jong Ilo mirtis 2011 metų gruodžio 17 d. atvėrė kelią į valdžią ateiti jo sūnui, kuris tuo metu dar buvo jaunas ir mažai žinomas Šiaurės Korėjoje. Tačiau nepaisant daugelio ekspertų prognozių, kad jis nesugebės susidoroti su tokiu darbu, Kim Jong Unas sugebėjo įtvirtinti savo valdžią, paskatinti šalies ekonomikos augimą, nepaisant griežtų tarptautinių sankcijų, ir pasiekti tai, jo siekė jo tėvas ir senelis: jis yra pirmasis Šiaurės Korėjos lyderis, turintis branduolinių ginklų ir Jungtines Valstijas galinčių pasiekti tolimojo nuotolio raketų.

Šiaurės Korėjoje minint jo tėvo mirties metines, valstybinė žiniasklaida neužsimena apie kitus klausimus, kurie kitur sulaukė didelio dėmesio, įskaitant kalbas, kad Kim Jong Unas gali šių metų pabaigoje apsilankyti Pietų Korėjoje, bei tai, ką jis ketina daryti dėl Vašingtone augančio nepasitenkinimo dėl lėšos dvišalių branduolinio nusiginklavimo derybų pažangos.

Šiaurės Korėjos oficiali Korėjos centrinė naujienų agentūra, vietoj šių klausimų svarstymo, rodė reportažus apie Kim Jong Ilo atminimo renginius Libijoje, Rusijoje ir Serbijoje.

Nepaisant to, mirties metinių minėjimas yra akylai stebimas dėl galimų ženklų ar užuominų apie tai, ką Šiaurės Korėjos lyderis planuoja daryti per ateinančius mėnesius.

Kim Jong Uno valdžiai esant tvirtesnei nei bet kada, taip pat Šiaurės Korėjos lyderiui pastaruoju metu mėginant įsitvirtinti pasaulinėje scenoje rengiant aukščiausio lygio susitikimus su JAV prezidentu Donaldu Trumpu bei kitais lyderiais, Šiaurės Korėjos stebėtojai ieško ženklų, ar ir jo asmeninis kultas Šiaurės Korėjoje yra stiprinamas.

Beveik visuose namuose ir valstybiniuose pastatuose Šiaurės Korėjoje yra pakabinti vyresniojo Kimo portretai. Jo atminimas pagerbtas daugybe statulų, mozaikų ir kenotafų visoje šalyje. Suaugusieji Šiaurės Korėjoje taip pat prie širdies segi ženklelius su Kim Il Sungo ar Kim Jong Ilo, ar jų abiejų, atvaizdais.

Šiųmetis metinių minėjimas vargiai skiriasi nuo ankstesnių. Tad kol kas dar teks palaukti, kol atsiras ženkleliai su Kim Jong Uno atvaizdu ar jo portretas kabės ant kiekvienos sienos šalia tėvo ir senelio.

Tiesa, neseniai šalyje lankantis Kubos lyderiui, buvo pristatytas specialus jaunojo šalies lyderio portretas, nors viešai jis dar niekur neatsirado. Be to, Kim Jong Uno gimtadienis, minimas sausio 8 dieną, taip pat dar nėra paskelbtas nacionaline švente ar bent jau pažymėtas kalendoriuje.

Tačiau nereikėtų manyti, kad visa tai yra Kim Jong Uno silpnybės ženklas. Iš tiesų tai gali rodyti stiprybę.

Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida Kim Jong Unui rodo tokią pačią pagarbą, kaip ir jo pirmtakams. Jis taip pat giriamas dėl savo kuklumo ir pasitikėjimo.