„Esu pensininkė, socialinės paslaugos aktualios. Noriu paklausti, kodėl Jonavoje nėra Socialinio taksi? Girdėjau, kad tai yra aktualu, nes daugelyje, net ir mažesnių rajonų, ši paslauga suteikiama. Gal kas nors sprendžiama šia tema ir galima tikėtis tokios paslaugos? Juk ne vienam vienišam žmogui, turinčiam mažas pajamas, tokia paslauga būtų didelė pagalba, esant būtinumui nuvykti ar parvykti iš gydymo įstaigų“, - klausė jonavietė Vida.

Anot Jonavos savivaldybės Turto skyriaus specialistės Rasos Kasputienės, pavėžėjimo paslaugos yra dviejų rūšių: pavėžėjimas už atlygį lengvaisiais automobiliais ir pavėžėjimas už atlygį lengvaisiais taksi automobiliais. Tokiems pavėžėjimams yra išduodami leidimai, jie yra licencijuojami. Tačiau tokios licencijos rūšies, kaip „Socialinis taksi“ Jonavoje nėra. Paslauga galėtų būti teikiama visuomeninių organizacijų ar bendruomenių dėka, parengus finansavimo projektą ir pan.

Nepatvirtintais duomenimis, maždaug prieš dešimtmetį Jonavoje buvo teikiama paslauga „Socialinis taksi“. Pagal programą „Visi skirtingi – visi lygūs“ ir Jonavoje buvo teikiamos socialinės taksi paslaugos, tačiau projektui pasibaigus, baigėsi ir paslaugų teikimas.

Nepelno siekianti organizacija, Nacionalinis socialinės integracijos institutas Socialinio taksi paslaugas teikia tik kai kuriuose miestuose. Pasak šio instituto atstovų, šiuo metu dėl Socialinio taksi paslaugų teikimo Jonavoje pateikta paraiška į Jonavos vietos veiklos grupę (VVG) bei laukiama žinių, ar bus finansuotas projektas. Šiai dienai, tokios paslaugos Jonavoje nėra teikiamos.

Esant būtinybei, pavėžėjimo paslaugą gali suteikti Jonavos r. socialinių paslaugų centras (SPC), tačiau yra tam tikros išlygos.

„Mūsų autobusiukas pritaikytas pavėžėti neįgalius žmones ir yra užsakomas iš anksto. Kiekvieną kartą planuojame išvykimus iš anksto ir negalime pasiūlyti „čia ir dabar“ paslaugos. Tačiau esant būtinybei nuvykti į medicinos įstaigas kituose miestuose ir pan., asmuo gali kreiptis į mūsų centrą, rašyti prašymą, kad bus reikalinga tokia paslauga suplanuotu laiku – po kelių dienų ar savaitės, nes visuomet derinam laiką. Jei pajamos neviršija nustatyto remiamo pajamų dydžio, asmuo nepasiturintis – ši paslauga nemokama. Jei pajamos šiek tiek didesnės, tuomet tai gali būti tik simbolinis mokestis už pavėžėjimo paslaugą, bet kiekvieną kartą užmokestis paskaičiuojamas individualiai, pagal pajamas, pagal kilometrus, pritaikomos įvairios nuolaidos ir pan.“, - sako Jonavos SPC direktorė Valentina Demidenko.

Norint, kad Jonavoje būtų teikiama Socialinio taksi paslauga, belieka tikėtis, kad bus finansuojamas anksčiau minėtas projektas.

Socialinis taksi - tai sistema, kuri leidžia žmonėms su judėjimo negalia tapti mobilesniais ir savarankiškesniais planuojant savo kasdienines veiklas. Tinkamai pritaikyti automobiliai leidžia kelionės metu saugiau jaustis vežimėlyje, o asmeniniai asistentai – vairuotojai, kurie ne tik nuveža į reikiamą vietą, tačiau ir suteikia pagalbą išeinant iš namų, nuneša daiktus, suteikia palydą. Asistentai yra apmokyti pirmosios pagalbos, bendravimo ir kitų svarbių įgūdžių.