JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija tikina, kad PPO negali funkcionuoti, nes organizacijai nepavyko priversti Kinijos atverti savo rinkos, kaip buvo planuota, kai Pekinas įstojo į PPO 2001 m.

Siekdamas priversti PPO reformuotis, D. Trumpas blokavo naujų teisėjų paskyrimą į ginčų sprendimo tarybą. Dėl tokios JAV blokados PPO nuo kitų metų nebegalės spręsti prekybos ginčų, jei situacija nebus išspręsta. D. Trumpas taip pat pagrasino, kad JAV pasitrauks iš Ženevoje įsikūrusios organizacijos.

ES ir Kanada siekia reformuoti PPO, bandydamos numalšinti JAV susirūpinimą. Jų reformų planams jau pritarė Kinija, Indija ir kelios kitos PPO narės.

Tačiau D. Shea tikino, kad partnerių reformų planai „šiek tiek sprendžia“ kilusias problemas, tačiau, atidžiau išanalizavus reformų pasiūlymus, pasak jo, tampa akivaizdu, kad pasiūlymais siekiama įteisinti nusistovėjusį status quo.

„Vietoj kosmetinių PPO taisyklių pakeitimų, leidžiant tai, kas dabar uždrausta, Jungtinės Valstijos siūlo PPO nariams pradėti gilesnes diskusijas dėl organizacijos ateities ir svarstyti, kodėl ginčų sprendimo taryba leido sau nukrypti nuo to, dėl ko sutarė šalys narės“, - pasipiktinimą reiškė JAV atstovas D. Shea.

Tuo tarpu ES atstovas PPO Marcas Vanheukelenas pabrėžė, kad PPO ginčų sprendimo sistema yra itin svarbi skatinant derybas dėl naujų prekybos taisyklių, kurių siekia Jungtinės Valstijos.

„Esame giliai susirūpinę dėl to, kad tolesnis teisėjų paskyrimo (į ginčų sprendimo tarybą) blokavimas keltų grėsmę visai PPO sistemai“, - niūrų ateities paveikslą piešė M. Vanheukelenas.

Tačiau D. Shea šie ES atstovo komentarai nesujaudino: „Matant dabartinį ES siūlymą, palaikomą Kinijos ir Indijos, sunku suprasti, kaip jis sprendžia problemas, apie kurias kalba Jungtinės Valstijos“.