„Tai įnešė daug ramybės į Lietuvos gyvenimą ir pasitikėjimo, kad pagrindinis dokumentas šių metų jau yra priimtas. Turime nuimti įtampas, o dar savaitė nebūtų nieko pakeitusi“, – trečiadienį Žinių radijui sakė V. Pranckietis.

„Biudžetas planuojamas pusę metų, ir pusę metų dėliojami visi skaičiai, per savaitę ką nors pakeisti arba atrasti... Nesimėto biudžeto pinigai kur nors, kad juos būtų galima atrasti“, – pridūrė jis.

Seimo pirmininkas teigė nematantis prasmės biudžeto svarstymą atidėti dar savaitei dėl vykstančių mokytojų streikų. Pasak jo, jei svarstymas būtų atidėtas, procedūriniai dalykai galėtų nusitęsti iki naujųjų metų, todėl visuomenėje kiltų neramumai, kad biudžetas neįsigalioja nuo sausio 1 dienos.

„Mes turime būti atsakingi prieš visus kitus sektorius ir jiems duoti taip pat žinią, kad tęstinumas ir veiklos vyks toliau“, – teigė V. Pranckietis.

V. Pranckietis nemano, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė vetuos antradienį Seime pritarimo sulaukusį, tačiau opozicijos kritikuotą ir atidėti ragintą biudžetą. Pasak Seimo vadovo, D. Grybauskaitė turėtų elgtis atsakingai, nes, atmetusi priimtą biudžeto įstatymą, ji vetuotų ir numatytas skirti išlaidas viešajam sektoriui bei šalies gynybai.

„Aš manau, kad šalies vadovė elgsis atsakingai, ir ji supranta taip pat, kad vetuojant tokį biudžetą yra vetuojamos ir išlaidos gynybai, ir visam viešajam sektoriui, ir visos sveikatos apsaugos išlaidos“, - „Žinių radijui“ aiškino V. Pranckietis.

Pasak Seimo vadovo, patvirtintas biudžetas siunčia gerą žinią visiems - kad kitais metais nebus gyvenama pagal 1/12 biudžeto: „Nes tokios praktikos Lietuvoje nėra buvę, ir niekas nežino, kaip tai veiktų“.

V. Pranckietis pasidžiaugė, kad verslui praėję ir šie metai buvo sėkmingi, kad didėja pelnai - verslas sumoka daugiau mokesčių, kuriuos galima perskirstyti ir panaudojami socialinėms reikmėms.

ELTA primena, kad gruodžio 11 d. Seime po balsavimo pritarta kitų metų valstybės ir savivaldybių biudžetų projektui.

Už kitų metų biudžeto projektą balsavo 84 Seimo nariai, prieš - 41, susilaikė - 5.

Pirmas biudžeto projekto svarstymas Seimo plenariniame posėdyje vyko lapkričio 22 d., antras - gruodžio 6 d. Patobulintame projekte kitų metų biudžeto pajamos, įskaitant ES ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšas, sudaro 10 mlrd. 590,2 mln. eurų. Įvertinus Seime siūlomų įstatymų pakeitimų projektus, biudžeto pajamos didėja apie 3,5 mln. eurų.

Kaip socialiniame tinkle „Facebook“ rašo ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, palyginti su praėjusiais metais, socialinei apsaugai numatyta 427 mln. eurų daugiau, sveikatos apsaugai - 279 mln. eurų, švietimui - 190 mln. eurų, aplinkosaugai - 102 mln. eurų, krašto apsaugai - 75 mln. eurų, kultūrai - 41 mln. eurų daugiau.

Mokytojų etatinio darbo apmokėjimui numatyta skirti 49,1 mln. eurų, dėstytojų ir mokslo darbuotojų atlyginimams - 31,1 mln. eurų. Mokytojams, dirbantiems pagal ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas, - 13,4 mln. eurų, kurie leis nuo sausio 1 dienos atlyginimus padidinti 10 proc. Taip pat didinami viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai, 30-čia eurų - iki 430 - auga minimali mėnesinė alga.

Nuo 30 iki 50 eurų didinami vaiko pinigai. Gausių ir nepasiturinčių šeimų vaikams išmoka vaikui bus dar didesnė - 70 eurų.

Taip pat augs pensijos: vidutinė senatvės pensija, turint pilną stažą, didės apie 26,5 euro, bendras pensijų augimas sieks apie 8 proc.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)