Lietuvos centro partijai vadovaujantis, tačiau parlamentinei „valstiečių“ frakcijai priklausantis Naglis Puteikis buvo vienintelis valdančiųjų atstovas balsavęs prieš kitų metų biudžetą.

Apie tai, kad gali nepritarti biudžetui prezidento posto siekiantis N. Puteikis užsiminė dar pirmadienį laidoje „LRT Forumas“. Politikas taip pat kalbėjo, kad kai kurie frakcijos kolegos jam iškėlė ultimatumą: „Kol kas esu valdančiosios daugumos narys, nes man rytoj (antradienį – Aut.) žadėjo ultimatumą įteikti. Ne pats Karbauskis, bet atsirado frakcijoje žmonių, kurie sakė, kad mano elgesys einant pas mokytojus yra nesuderinamas su valdančiosios partijos politine linija.“

Antradienį jau priėmus biudžetą N. Puteikis teigė svarstęs susilaikyti, tačiau matęs „milžinišką paniekos streikuojantiems mokytojams bangą“ nusprendė užimti kategoriškesnę poziciją. „Aš tikėjausi iš valdančiosios koalicijos didelio žingsnio į tą pusę. Deja, matau didžiulį priešiškumą ir raginu valdančiųjų frakcijų vadovus elgtis su streikuojančiais mokytojais ir kitais viešojo sektoriaus atstovais pagarbiai“, – Seimo salėje antradienį kalbėjo N. Puteikis.

Po tokios jo replikos posėdžiui pirmininkavusi „valstietė“ Rima Baškienė atsakė mačiusi darbą, rūpestį, atsakomybę už įvairias sritis, bet ne panieką.

Apie sprendimą frakciją informavo

Portalo LRT.lt kalbinamas N. Puteikis teigė nebijantis, kad dėl savo žodžių ir veiksmų bus pašalintas iš LVŽS frakcijos. Taip pat sakė nesvarstantis ir pasitraukti iš frakcijos, nes esą tai, kad blogai elgiamasi su streikuojančiais mokytojais, neatsveria padarytų teigiamų darbų.

„Frakcija žinojo, kad aš balsuosiu prieš biudžetą. Jie buvo priversti su tuo susitaikyti. Praeitą antradienį nenorėjo su tuo susitaikyti, o dabar buvo priversti. Aš ir praeitą kartą nebalsavau už biudžetą, tik aš tuomet susilaikiau, todėl, kad teikiau pasiūlymą didinti algas visam viešajam sektoriui. Mano pasiūlymui kolegos nepritarė, todėl aš susilaikiau“, – komentavo N. Puteikis.

Paklaustas apie minėtą ultimatumą, politikas sakė manantis, kad per paskutines keletą dienų įvyko pasikeitimas, vyriausybė sutiko su Seimo narės Aušros Papirtienės pasiūlymu pakelti iki 10 proc. ikimokyklinio ugdymo pedagogams atlyginimus.

„Aš tai traktuoju, kad ultimatumas buvo atšauktas, o tai, kad vienas iš reikalavimų buvo patenkintas, aš traktuoju, kad valdančioji dauguma daro tam tikras nuolaidas ir tai sveikinu. Norėtųsi, kad su mokytojais būtų pradėtos derybos ir būtų atsižvelgta į jų teisėtus lūkesčius gauti tokią algą, kokią gauna kaimyninių valstybių mokytojai“, – kalbėjo parlamentaras.

Sveikinasi tik R. Karbauskis

Visgi jis pripažino, kad frakcijoje tvyro įtampa. N. Puteikis pasakojo, kad iš visų valdančiųjų lyderių su juo sveikinasi tik R. Karbauskis. Paklaustas, ar su tokia jo pozicija frakcija yra susitaikiusi ir ar nėra planuojami kokie nors veiksmai dėl jo pašalinimo, politikas atsakė negalintis to garantuoti.

„Nežinau. Nežinau. Su manimi iš frakcijos vadovų sveikinasi tik R. Karbauskis. Yra demonstratyviai nesisveikinančių valdančiosios daugumos atstovų. Tai rodo, kad bausmės gali būti. Ar bus kažkas realizuota – matysime“, – svarstė N. Puteikis.