Ekonominės laisvės indeksą sudarančio „Heritage“ fondo Tarptautinės prekybos ir ekonomikos centro vadovas Terry's Milleris teigia, kad prioritetas turėtų būti teikiamas viešajam sektoriui efektyvinti, o ne mokesčiams didinti.

„Kai didinate mokesčius, skatinate žmones emigruoti, mažinate paskatas dirbti ir tai kelia riziką bet kuriai ekonomikai“, – VŽ cituoja T. Millerį.

Ekonomistas Raimondas Kuodis, pasak VŽ, nuolat ragina didinti viešojo sektoriaus efektyvumą, imtis kaštų ir naudos analizės, tačiau dėl biudžeto „pyrago“ karpymo yra kategoriškas. Pasak jo, Lietuvoje nuo kitų metų planuojama mokesčių reforma dar labiau mažins viešojo sektoriaus finansavimą, palyginti su dabartiniu žemu lygiu.

VŽ teigimu, finansų ministras Vilius Šapoka gina „lieknesnio“ bei efektyvesnio viešojo sektoriaus idėją ir pabrėžia, kad mokesčių reformos įtaka biudžeto pajamoms bus neutrali, o tai planuojama pasiekti kitąmet iš šešėlio ištraukus maždaug 200 mln. eurų (o per trejus metus – 520 mln. eurų).

Kaip jau skelbė BNS, Seimas antradienį planuoja tvirtinti kitų metų valstybės biudžetą. Valdantieji sako, kad jame numatomas darbuotojų mokesčių mažinimas leis padidinti visų žmonių pajamas, paskatins darbo vietų kūrimą. Kritikai teigia, kad dėl reformų ižde atsivers skylė, kuri neleis tinkamai finansuoti viešojo sektoriaus.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)