Ši ERPB investicija gali paskatinti ir Lietuvos investuotojų atėjimą į Baltarusijos alaus rinką, juolab kad finansiniai patarėjai turi ką jiems pasiūlyti, trečiadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

"Olivaria" finansiniu patarėju "Prime Investment" tapo nuo 2002-ųjų balandžio. Pasak bendrovės generalinio direktoriaus Rimvydo Baranausko, buvo siekiama parduoti "Olivaria" naują akcijų emisiją ir pritraukti papildomo finansavimo įmonės plėtrai.

"Pradžioje dėl investicijų kalbėjomės su stambiaisiais alaus rinkos žaidėjais regione ir Europoje", - sakė R.Baranauskas. Vėliau "Prime Investment" pasisuko į finansinį investuotoją, kuriam, skirtingai nei strateginiam, yra nebūtinas kontrolinis akcijų paketas.

ERPB šių metų spalio pabaigoje 30 proc. "Olivaria" akcijų įsigijo už 4,2 mln. JAV dolerių (12,3 mln. litų) ir dar žada suteikti įmonei ilgalaikę 3,8 mln. dolerių (11,1 mln .litų) paskolą.

"Olivaria", kuri yra seniausia darykla Baltarusijoje, per devynis šių metų mėnesius pagamino 1,98 mln. dekalitrų produkcijos. Pagal pagaminto ir parduoto alaus kiekį "Olivaria" užima 3-4 vietą rinkoje.

"Prime Investment" ne vienintelė Lietuvos bendrovė, siejanti save su Baltarusijos alaus pramone.

Lietuvos kapitalo bendrovė "A" yra įsigijusi 32,7 proc. "Rečicapivo" alaus daryklos akcijų, o į bendrą įmonę ir jos įrangos atnaujinimą investavusi apie 5 mln. JAV dolerių (14,6 mln. litų).

Nenorėjęs savęs įvardyti "Rečicapivo" atstovas dienraščiui patikslino, kad dabar lietuvių dalis jau yra šiek tiek išaugusi, tačiau jie kontrolinio akcijų paketo dar nevaldo.

"Olivaria" kitąmet ketina 50 proc. padidinti savo pardavimus, tačiau ji Minske, o mes už 300 km, todėl mūsų regionai ir vartotojai yra skirtingi", - teigė verslininkas iš Lietuvos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją