Nutarimą, ar "Mažeikių nafta" taikė konkurencijos nepažeidžiančią kainų politiką, Konkurencijos taryba priims tik po gruodžio 15 dieną numatyto posėdžio. Jame dalyvaus tiek "Mažeikių naftos", tiek kitų suinteresuotų kompanijų atstovai, trečiadienį rašo dienraštis "Lietuvos žinios".

"Per šį posėdį taryba gali priimti ir galutinį nutarimą dėl atlikto tyrimo. Tačiau tyrimo apimtis labai didelė, medžiagos labai daug, todėl gali prireikti ir daugiau posėdžių", - sakė Konkurencijos tarybos atstovė spaudai Palmyra Kvietkauskienė.

Vien nuo įtarimų besiginanti "Mažeikių nafta" yra pateikusi tyrėjams per 200 puslapių dokumentų, kuriuose aiškina savo kainų politiką. Nagrinėjama ir kitų kompanijų pateikta medžiaga. Todėl nutarimas gali būti paskelbtas tik kitąmet.

"Lietuvos žinių" šaltinių duomenimis, Konkurencijos tarybos išvados "Mažeikių naftai" gali būti nepalankios. Tačiau jei taryba paskelbs "Mažeikių naftą" piktnaudžiavus ir įpareigos sumokėti baudą, įmonė turi teisę šį sprendimą apskųsti.

"Jų pusėje ir geriausi advokatai. Atrodo, laukia ilgas teismų maratonas", - dienraščiui prognozavo vienas Konkurencijos tarybos specialistas.

Konkurencijos taryba liepą paskelbė preliminarias išvadas, kad "Mažeikių nafta" galėjo pasinaudoti dominuojančia padėtimi rinkose ir daryti poveikį prekybai benzinu tarp Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Taip įmonė galėjusi pažeisti ne tik Lietuvos, bet ir ES įstatymus.

Europos Komisija vasarą jau susipažino su preliminariomis, "Mažeikių naftai" nepalankiomis Konkurencijos tarybos išvadomis. Anot P.Kvietkauskienės, EK esminių pastabų neturėjo ir galutinį sprendimą patikėjo suformuluoti Lietuvos konkurencijos prižiūrėtojams.

Tačiau galutinį sprendimą teko atidėti, nes "Mažeikių nafta", turinti teisę susipažinti su tyrimo išvadomis, pateikė išsamius atsiliepimus, kuriuos turėjo išnagrinėti Konkurencijos tarybos specialistai.

"Mažeikių nafta" yra pagrindinė degalų tiekėja Lietuvos degalinių tinklams ir parduoda apie 90 proc. šalyje sunaudojamų degalų. Ji ir Latvijoje užima 80 proc. degalų rinkos.

Tirti "Mažeikių naftos" kainų pagrįstumą Latvijoje lapkričio pradžioje ėmėsi ir šios šalies konkurencijos sargai. Latvijoje, kaip ir Lietuvoje, "Mažeikių naftai" priekaištaujama dėl neva per didelių degalų kainų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją