Pasak J. Kingo, per daugiau nei metus trukusią kampaniją Rusijos žiniasklaida skleidė melagingą informaciją, neva Ukraina užkrėtė Azovo jūrą choleros sukėlėjais, o britų ir ukrainiečių slaptosios tarnybos bandė atgabenti branduolinę bombą į Krymą.

Rusija aneksavo Krymą 2014 metais, o praėjusį mėnesį jos pajėgos apšaudė ir užgrobė tris Ukrainos karinio laivyno laivus, plaukusius Kerčės sąsiauriu iš Juodosios jūros į Azovo jūrą.

„Jeigu kas nors pagalvojote, kad šis incidentas įvyko netikėtai, jūs klydote“, – J. Kingas sakė Briuselyje vykusioje konferencijoje, kurią organizavo strateginių studijų centras „German Marshall Fund“.

„Dezinformacijos kampanija prasidėjo daug anksčiau, daugiau nei prieš metus, kai Rusijos žiniasklaida pradėjo tvirtinti, kad Kijevo pareigūnai gilina Azovo jūros dugną, ruošdamiesi NATO flotilės dislokavimui joje“, – kalbėjo britų komisaras.

„Po to vasarą buvo pareiškimų, kad Ukraina užkrėtė šią jūrą cholera, – sakė J. Kingas. – Vėliau rugsėjį kai kuriose Rusijos žiniasklaidos priemonėse pasirodė niūrių pranešimų, prognozuojančių Vakarų sukeltas provokacijas Azovo pakrantėje.“

Pasak J. Kingo, Rusijos žiniasklaida taip pat pranešė, kad Jungtinės Valstijos „planuoja ukrainiečių ir Rusijos pajėgų susirėmimus Juodojoje jūroje nuo dešimto dešimtmečio“.

„Rusijos žiniasklaida skelbė, kad britų ir ukrainiečių slaptosios tarnybos bandė transportuoti branduolinę bombą prie neseniai pastatyto tilto į okupuotą Krymą, kad jį susprogdintų“, – pridūrė jis.

Vėliau Rusijos žiniasklaida pranešė, kad „joms kelią drąsiai užkirto iš Maskvos atsiųstos specialiosios pajėgos“, kalbėjo ES komisaras.

Pasak jo, tai buvo dar viena sensacinga melaginga naujiena.

J. Kingas sakė, kad Europos Komisijos tarnybos demaskuodavo šią melagingų pranešimų kampaniją, ir pabrėžė, kad būtina stiprinti tuo užsiimančias tarnybas.

Praėjusią savaitę ES paskelbė apie savo planus kitais metais padidinti Europos Komisijos biudžetą kovai su dezinformacija nuo 1,9 mln. iki 5 mln. eurų.

ES taip pat paleido sistemą, per kurią Bendrijos narės galės perspėti vienos kitas apie dezinformaciją, internetu skleidžiamą bloko priešininkių.

Bendrija paragino „Facebook“ bei kitus socialinius tinklus vykdyti savo įsipareigojimus užtikrinti skaidrias politines reklamas, uždaryti netikras paskyras, pažymėti vadinamuosius botus ir bendradarbiauti su faktus tikrinančiomis struktūromis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)