Ar galima naikinti vorus namuose?

Vorų yra daugelyje namų ir butų. Net jei rytais eidami į vonios kambarį su jais nesusiduriate, voratinklis kampelyje įtikins – vorų namuose yra.

Tad kas laukia namų, jei netikėtai nuspręsite išnaikinti visus vorus? Namuose įsivyraus švara. O kaip gi prietaras? Prietaras kilo senovėje, kai voratinklis buvo gydomųjų gėrimų komponentas, ir jei namuose nerasdavo voratinklio, negalėdavo pagaminti gydomojo gėrimo. Todėl manyta, kad sunaikinti voras – blogas ženklas.

Mes gyvename nebe viduramžiais, taigi nuo peršalimo nebeverdame gėrimo su voratinkliu. Bet jei dėl kažkokių priežasčių nesinori naikinti voro, paimkite jį semtuvėliu ir išneškite iš namų.

Iš kur bute atsiranda vorų?

Vorai – nekenksmingi sutvėrimai, jie naikina muses ir kitokius nemalonius skraidančius vabzdžius. Tik reikia suprasti – jei vorų nenaikinsite, laikui bėgant jų vis daugės ir daugės.

Reikia žinoti, iš kur bute atsiranda vorų, ir atkirsti šį kanalą:

  • vorai valgūs, jie greitai paliks patalpą, kurioje neturės kuo maitintis. Jie minta musėmis, uodais, skruzdėlėmis. Jei šių vabzdžių namuose nebus, vorai irgi išeis,
  • vakare nedekite ryškios šviesos arba sandariai užtraukite naktines užuolaidas, kad į namus nepriskristų vorų gardėsių – uodų,
  • namuose palaikykite švarą, nepalikite atvirose vietose maisto likučių,
  • išmeskite nereikalingus daiktus – būtent juose dažnai įsitaiso vorai,
  • palaikykite tvarką palėpėje – būtent iš ten dažniausiai ateina vorai,
  • vorų į namus prilipa per atvirus langus, duris, per ventiliacijos angas. Uždenkite visas kiaurymes, angas,
  • keldamiesi į naują būstą atidžiai patikrinkite visas dėžes, galines baldų sieneles, kad nepersivežtumėte ir vorų.

Geriausia priemonė nuo vorų

Anksčiau gal ir manyta, kad vorai neša į namus laimę, bet dabar tai rodo prastą remonto kokybę ir ne itin gerą pastato būklę.

Atsikratyti vorais padės liaudiškos priemonės, tiesa, jos – laikini sprendimai, nes be generalinio tvarkymosi neapsieisite.

Tvarkantis reikia pašalinti visus matomus vorų buvimo požymius:

  • Užsukite ant grindų šepečio drėgną šluostę ir nugriebkite voratinklius arba susiurbkite juos siurbliu (kuo patogiau pasiekti). Ypač kruopščiai išvalykite sienas už radiatorių, galines baldų sieneles, grindis po lovomis.
  • Kampuose, prie durų ir ant palangių pastatykite specialias gaudykles. Jei nenorite jų pirkti, pakaks lipnios juostelės, ji irgi veiksminga.
  • Kampuose papurkškite specialaus purškalo nuo vabzdžių, tik ši priemonė netiks, jei turite augintinių.
  • Geriausia nebrangi priemonė nuo vorų – elementari boro rūgštis. Įpilkite į vandenį šiek tiek boro rūgšties, su šiuo vandeniu išplaukite visus nerimą keliančius kampus. Po kelių tokių tvarkymųsi pamatysite, kad namuose nebeliko vorų. Didelis boro rūgštis pliusas – ji mažiau toksiška nei purškikliai su aerozoliu.

Liaudiškos priemonės kovai su neprašytais svečiais

Jei nenorite naudoti cheminių priemonių, yra keli liaudiški receptai, kurių kvapai vorams labai nemalonūs:

  • balinimui skirtos kalkės veiksmingai atbaido vorus – jie nemėgsta kalkių kvapo,
  • padėkite į kampus kaštonų gabalėlių ir džiovintų citrinos žievelių – jie skatins vorus laikytis atokiau,
  • eteriniu mėtų aliejumi patrinkite visas vietas, kuriose gali atsirasti vorų arba pakabinkite įvairiose namų vietose šviežių mėtų šakelių,
  • galima papurkšti acto arba įpilti jo į nedidelį indą ir pastatyti bute.

Jei išvardinti variantai nepatinka, pradėkite auginti katę. Dauguma kačių greitai išgaudo namuose visus vabzdžius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)