Startuolių bendruomenė galėjo balsuoti už geriausius startuolius – tai sudarė 50 proc. galutinių rezultatų. Kitą dalį lėmė komisijos balai. Komisiją sudarė daug pasiekę startuolių įkūrėjai ir verslininkai: startuolio „PulseTip“ vadovė Asta Čepulytė, ,,Deeper“ valdybos pirmininkas Aurelijus Liubinas, startuolio „Rubbee“ įkūrėjas Gediminas Nemanis, bendrovės „Veleza“ vadovas Martynas Nikolajevas, Robotikos mokyklos įkūrėjas Paulius Briedis bei apdovanojimų iniciatorė, „BZN start“ įkūrėja Živilė Baubonienė. Kam atiteks apdovanojimai „Metų komanda“ ir „Metų spurtas“, nusprendė tik startuolių bendruomenė.

Išrinkti geriausieji

Metų finansuoto (angl. funded) startuolio vardą pelnė išmaniąją vertimo sistemą plėtojantis startuolis „Interactio“ ir jo įkūrėjai Simona Andrijauskaitė iš Šilutės bei klaipėdiškiai Henrikas Urbonas ir Domas Labokas.

Metų technologinio (angl. technology) startuolio kategorijoje laurus nuskynė neinvazinį gliukozės matavimo sprendimą siūlantis startuolis „GlucoCarer“ ir jo kūrėjas kaunietis Rolandas Jakaitis (25).

Metų jaunuolio (angl. youth) startuolio vardą pelnė edukacijos startuolis „Pradinukams.lt“ ir jo kūrėjas kaunietis Julius Pauliukevičius (24).

Metų programėlių (angl. app) startuoliu paskelbta šunų dresavimo programėlė „Dogo“ ir jo kūrėjai kauniečiai Tadas Žiemys (32), Klaudijus Jankauskas (29) ir klaipėdietė Rasa Gentvilaitė-Žiemienė (29).

Metų pumpurinio (angl. spin off) startuolio vardą pelnė išmaniųjų signalizacijų motociklams startuolis „Monimoto“ ir jo kūrėjas raseiniškis Andrius Rimkūnas (40).

Metų startuoliu (angl. Startup) tapo sveiką ėdalą šunims siūlantis startuolis „Rocketo“ ir jo įkūrėjas Arūnas Matačius (38), kilęs iš Šilutės.

Metų spurtu (angl. Bootstrapper) išrinktas modernios rezervavimo valdymo sistemos startuolis „Plandok“ ir jo kūrėjas vilnietis Valdemaras Tunkevič (28).

Metų komanda (angl. Team) pripažinta rankų drebulį mažinančios technologijos startuolio „ViLim Ball“ komanda ir įkūrėjas kaunietis dr. Mantas Venslauskas (33).

Džiaugiasi išmoktomis pamokomis

Kalbinti laimėtojai džiaugėsi šiuo įvertinimu ir vienareikšmiškai tikino, kad tai yra akivaizdus jų įdirbio bei komandinės sėkmės pripažinimas. Geriausia komanda išrinkto startuolio „ViLim“ vadovas dr. M. Venslauskas patikino, kad „BZN start Startup Awards’18“ apdovanojimas rodo, kad komanda eina gera linkme, o kategorija, kurioje jie laimėjo, atspindi ir visą darbą.

„Manau, šis įvertinimas puikiai atspindi tai, kaip mes dirbame. Su kiekvieno komandos nario prisijungimu produkto vystymo pažanga tapo spartesnė ir tai puikiai atspindi komandinio darbo prasmę bei vertę. Tik komandinėmis pastangomis ir su visapusišku pasitikėjimu galima pasiekti užsibrėžtus tikslus, ypač vystant daugiadisciplinį sprendimą“, – teigia dr. M. Venslauskas.

Startuolio kategorijoje sėkmės sulaukusio „Rocketo“ startuolio įkūrėjas Arūnas Matačius su šypsena prisimena paties startuolio įkūrimą ir tolesnę eigą. „Naujo projekto kūrimas man visada primena pirmąsias paskaitas studijuojant aukštąją matematiką: pradžioje kosmosas, o paskui begalybė“, – teigia verslininkas, dėkodamas už sulauktą darbo įvertinimą.

Pastebėtos tendencijos

Renginio iniciatorė džiaugiasi nenuslūgstančiu startuolių aktyvumu ir įžvelgia tam tikrų tendencijų. „Šiemet pretendentų buvo net 107! Tendencijos panašios kaip prieš metus ir demografiniai kriterijai smarkiai nesikeitė. Pastebima, kad startuolius kuria vis brandesnio amžiaus žmonės, kurie turi įgiję patirties, supranta rinkos poreikius ir gali kurti savo nuosavus verslus, užuot dirbę net ir gerose didelėse įmonėse.

Tendencija ryški, kad žmonės, dirbantys geros bendrovėse, paraleliai kuria savo verslus. Ir jų tik daugės. Didžiausią grupę sudaro tie, kurių amžius patenka į 35+ kategoriją. Jie sudaro net 43 proc. visų įkūrėjų, o 42 proc. amžius nuo 26–34 metų. Likusieji jaunesni“, – sako Ž. Baubonienė.

Anot jos, šiemet atsirado startuolių daug įvairesnėse srityse, tokiose kaip žiniasklaida, sveiko šunų ėdalo gamyba ar dresavimo platforma, edukacijos, bilietų platinimo platforma ar salonų, klinikų rezervacijos sistema.

„Labai įdomu stebėti įvairovę. Jei anksčiau tos naujovės dažniausiai būdavo nukopijuotos iš kitų, tai dabar startuojančiame versle jaučiamas brandumas, kūrėjai vaikosi ne mados, bet realių vartotojų poreikių ir to, ką gali ir geba pasiūlyti“, – teigia pašnekovė.

Idėjos auga

Komisijos narys, „Deeper“ valdybos pirmininkas Aurelijus Liubinas pasidžiaugė, kad šiais metais idėjos tik stiprėja: „Šiemet matau daugybę labai įvairių sričių startuolių, kurie puikiai išnaudoja technologines galimybes ir turi įdomių idėjų. Džiugu, kad nemaža dalis jų jau pradėjo arba planuoja plėtrą užsienio rinkose. Noriu palinkėti ryžto bei drąsos siekti ambicingų tikslų ir nesuklupti pusiaukelėje. Tikiu, kad dauguma startuolių turi potencialą išplaukti į plačiuosius vandenis ir garsinti Lietuvos vardą visame pasaulyje“.

Panašias mintis išsako ir „Metų finansuoto startuolio“ vardą pelniusios komandos „Interactio“ įkūrėja Simona Andrijauskaitė, pasidžiaugdama, kad sunkus komandos darbas neliko nepastebėtas: „Labai džiaugiamės „BZN start“ apdovanojimu – mums buvo tikrai produktyvūs metai. Šiemet su komanda vertimo įrangą pakeitėme mobiliąja sistema daugiau nei 2,5 tūkst. renginių 32 šalyse! Tarp jų „Amazon“, „Google“, „TEDx“, „Bayer“ renginiai. Džiaugiamės, kad su Lietuvoje gimusiomis technologijomis galime statyti tiltus į beribes žinias visam pasauliui bei šitaip (tikimės!) įkvėpti ir kitus lietuviškų verslų kūrėjus“.

Komandų bendraįkūrėjų skaičius didėja

Ž. Baubonienė atskleidė ir dar vieną startuolių bendruomenėje ryškų pokytį – startuoliai buria komandas ir nebebijo dalytis atsakomybe.

„Startuolių komandos bendraįkūrėjų skaičius tikrai didėja. Ir tai labai gera tendencija, nes leidžia užtikrinti reikiamus žmogiškuosius resursus, žinias, gebėjimus ir padidinti galimybes prieiti prie kitų būtinų resursų. Turime net 62 proc. startuolių, kurių bendraįkūrėjų komandą sudaro 2–4 asmenys, 38 proc. startuolių kur yra tik vienas įkūrėjas.

Visgi be geros komandos startuoliui sulaukti sėkmės yra labai sudėtinga vien todėl, kad pačioje pradžioje startuolis neturi finansinių resursų mokėti pinigus reikalingiems specialistams. Suburti komandą, kuri prisidėtų savo laiku, darbu, žiniomis be atlygio yra laimėjimas. Taip jau yra, kad startuolio pradžioje komanda – didžiausias sėkmės veiksnys. Nekalbant apie gebėjimą išlaukti, nuolatinį užsispyrimą, atsidavimą ir laiko neskaičiavimą“, – įsitikinusi pašnekovė.

Apdovanojimų iniciatorė siunčia ir stiprų linkėjimą visai startuolių bendruomenei ar galvojantiesiems apie naują nuosavą veiklą: „Aš ir linkiu, jei turite stiprią idėją, ieškokite bendraįkūrėjų, kurie prisijungtų, kurie tikėtų jumis. Jei pritrauksite juos, laimėsite visi. O tai tik įrodymas, kad jūsų sumanymas patrauklus ir geba pritraukti žmones. Gera komanda yra viskas! Kaip ir sporte. Vienam žaisti sunku, tai galiu drąsiai pasakyti. Vienas žaidime dažnai pamiršti kritinį mąstymą, nėra diskusijų ir audrų, kurios kelia į paviršių geras idėjas ir teisingus sprendimus“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)