Išreiškė paramą mokytojams

Sekmadienio popietę į visuomenininko Andriaus Tapino inicijuotą akciją „Paskutinis skambutis“ Vilniuje suvažiavo žmonės iš visos Lietuvos. Iš pradžių jie susikibo rankomis į gyvą žmonių grandinę nuo Seimo iki Švietimo ir mokslo ministerijos, o vėliau patraukė prie Vyriausybės, kur savo mintimis dalinosi tiek švietimo, tiek įvairių kitų organizacijų atstovai, tėvai, moksleiviai.

Organizatoriai ragino sustabdyti antradienį numatomą kitų metų valstybės biudžeto priėmimą ir mokesčių reformą, skirti papildomų lėšų mokytojų atlyginimams kelti.

Tiek DELFI kalbinti žmonės gatvėje, tiek kalbėtojai nuo scenos pabrėžė, kad jie taikiai reikalauja savo teisių ir to, kad valdžia su jais kalbėtųsi ir įsiklausytų į jų argumentus. Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Andrius Navickas teigė, kad šia akcija mokytojų streikas nesibaigs.

„Mes norime labai paprastų dalykų: tik kad būtų mažiau žmonių klasėse, tik vieno euro prie valandinio įkainio, mes norime, kad būtų nepamiršti ikimokyklinukai, norime teisingos apmokėjimo sistemos, ar tai yra nerealūs dalykai? Mes galime toliau streikuoti, galime ir grąžinsime pasitraukusias mokyklas, prijungsime naujas, girdėjau, kad Kaunas prisijungs, kuris ilgai tylėjo, mes galime gyventi ministerijoje, mes galime ir mirti už tiesą, juk mokytojai kurie buvo minimi galėjo mirti už valstybę, ačiū visiems, kurie atėjote, susitelkime ir iškelkime mokytojo vardą aukščiau politinių intrigų“, – emocingai kreipėsi jis į prie Vyriausybės susirinkusią minią.

Pasigenda reformų tikslo

Vilniaus licėjaus direktorius Saulius Jurkevičius pabrėžė, kad metų metus Lietuvos švietimo sistema reformuojama be aiškaus tikslo ir supratimo.

Pasak S. Jurkevičiaus, nenusisekusios reformos privedė prie rimtos būklės mūsų švietimą. Rugsėjį pradėta dar viena, tačiau etatinis darbo apmokėjimas, licėjaus direktoriaus žodžiais, virtęs parodija, propagandinis lozungas „Už viską bus apmokėta” skamba kaip anekdotas. Mokyklos priverstos murkdytis smulkmeniškuose skaičiavimuose, supriešinti mokytojai, o mokyklų vadovai tapę reformos aukomis.

„Sisteminė švietimo negalia - negebėjimas vykdyti reformų“, - pabrėžė S. Jurkevičius. Pasak jo, šiandien visi matome, kad valstybės nesugeba sukurti ne tik skaidrios ir aiškios darbo apmokėjimo tvarkos, bet ir nesuvokia, kokia ji turėtų būti.

Patys mokytojai, kurių dalis vis dar tebėra Švietimo ir mokslo ministerijoje, taip pat sakė esantys nusiteikę ryžtingai, ypač, kai jaučia tokį didelį visuomenės palaikymą.

Skvernelis: atidėti biudžeto priėmimą nėra galimybių

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis ELTAI teigė, kad laiku priimtas biudžetas padidins visų dirbančiųjų pajamas, nepriklausomai nuo jų profesijos, tiek viešajam, tiek privačiuose sektoriuose. „Bet kokia teisėta pilietinio protesto forma yra sveikintina. Ne tik girdime, bet ir darome viską, kad visos visuomenės grupės jaustų didėjančias pajamas, už darbą būtų sąžiningai atlyginama, valstybėje neliktų užmirštų žmonių“, – kalbėjo jis.

Pasak premjero, reikalavimo atidėti biudžeto priėmimą patenkinti nėra jokių galimybių: „Tai reikštų milžiniškas problemas valstybei, tai siūlantys politikai elgiasi neatsakingai. Biudžetas yra subalansuotas, teigiamai įvertintas įvairių tarptautinių institucijų, vienas didžiausių augimų jame kaip tik ir yra švietimo srityje“.

Ministras pirmininkas pabrėžia, kad susitarimų su mokytojų profesinėmis sąjungomis bus laikomasi, taip pat artimiausiu metu bus sutarta, kokių papildomų sprendimų reikia sprendžiant viso viešojo sektoriaus atlyginimų problemas.

„Turime ištaisyti etatinio mokytojų darbo apmokėjimo klaidas, ir tai jau daroma. Taip pat turime atsakingai vykdyti kolektyvinės šakos sutarties susitarimus, visų pirma, gerinti sąlygas ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogams.

Didesnių incidentų neužfiksuota

Nors buvo baiminamasi neramumų, galinčių kilti šio protesto metu, didesnių incidentų nebuvo užfiskuota – viso protesto metu vyravo šventinė, pakili atmosfera. „Policija dėkoja protesto akcijos organizatoriams už geranorišką bendradarbiavimą, o visiems susirinkusiems – už pareigūnų reikalavimų vykdymą, tvarkos laikymąsi“, – policijos vardu dėkojo jos atstovas Ramūnas Matonis.

DELFI žiniomis, buvo užfiksuoti trys smulkūs pažeidimai: virš žmonių buvo skraidintas dronas, ko negalima daryti virš minios, vienas žmogus buvo sulaikytas už pasirodymą neblaiviam viešoje vietoje (bet tai nebūtinai buvo vienas iš protesto dalyvių), taip pat organizatoriai patys kreipėsi į policiją pagalbos, kai proteste buvo iškelta anarchistų ikona laikomo Če Gevaros vėliava. Paprašius ją pašalinti, ją atsinešę asmenys geranoriškai sutiko tai padaryti.