Konfederacijai priklausančios Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos atstovas Kęstas Šlama socialiniame tinkle „Facebook“ organizuoja kėdainiečių išvyką. „Autobuse yra 50 vietų, todėl norinčius vykti prašome registruotis“, – rašė jis.

K. Šlama DELFI sakė, kad kol kas susidomėjusių nėra daug.

„Tai šiek tiek stebina. Gal čia žmonių baimė dėl viešosios opinijos. Žmonės matyt pagal politines pažiūras – vieni pritaria, kiti tyliai nepritaria. Nėra didelio susidomėjimo, bet dar turime rytoj visą dieną“, – penktadienį popiet sakė jis.

Pašnekovas teigė, kad autobusą į Vilnių organizuoti pradėjo po konfederacijos paraginimo.

„Tokiu būdu nusprendėme išreikšti solidarumą su viešajame sektoriuje dirbančiais žmonėmis. Šiandien jiems reikia paramos, rytoj gali mums jos reikėti.

Tai tik solidarumas, mes neiname kažko reikalauti. Tiesiog stojame į vieną gretą su visais viešojo sektoriaus darbuotojais, nes manome, kad valstybė, kaip didžiausias darbdavys, reikalaudamas iš privataus sektoriaus laikytis darbo įstatymų, elgtis socialiai atsakingai, pirmiausiai turėtų pati taip elgtis“, – sakė K. Šlama.

K. Šlama yra Rusijos koncerno „Eurochem“ valdomos Kėdainių fosforo trąšų gamyklos „Lifosa“ profesinės sąjungos pirmininkas. „Sodros“ duomenimis, gruodžio 5 dieną „Lifosoje“ dirbo 1 tūkst. darbuotojų, spalį jiems mokėtas vidutinis 1810,45 euro atlyginimas popieriuje.

„Pats dirbu įmonėje, kuri gali būti pavyzdžiu viešajam sektoriui, kaip būti socialiai atsakingiems, kaip laikytis darbo įstatymų. Mano žmona ne taip seniai po 13 metų darbo valstybės tarnyboje paliko ją, pamačiusi, kad niekas nesikeičia, perspektyvos negerėja. Taip ji parodė savo požiūrį į valstybę, kaip darbdavį“, – pasakojo jis.

K. Šlama teigė, kad iš „Lifosos“ į „Paskutinį skambutį“ daug kolegų nevažiuos. „Žmonės nejaučia tokio poreikio, nes jiems gali būti sunku suprasti, dėl ko visa ta protesto akcija organizuojama.

Be to, kai premjeras viešai politizuoja šį renginį, bandydamas tai susieti su Kremliumi dar kažkuo. Žmonės pasimetę, kai iš pirmųjų valdžios vyrų viešai aiškinama, kad tai siekis sukelti chaosą valstybėje“, – sakė jis.

DELFI primena, kad ketvirtadienį premjeras Saulius Skvernelis kalbėjo apie nutekintą konservatorių planą nuversti teisėtai išrinktą valdžią. Jis taip pat užsiminė, jog Andriaus Tapino organizuojama protesto akcija yra šio plano dalis.

Ruginienė: turime būti kaip kumštis

I. Ruginienė sakė, kad premjero žodžius vertina kaip emociją. „Mūsų pozicija išlieka tokia pati ir čia ne tik valdantieji, bet ir opozicija labai daug deda pastangų kiršindami visuomenę.

Pavyzdžiui, mokytojai su policininkais priešinami. Išskiriamas vienas ar kitas sektorius, bet niekas nekalba apie visumą. Vienam kažkas duodama, o kiti nuskriausti. Taip skaldoma visuomene. Turėtume būti visi kaip vienas kumštis, o esame kaip vilkai – vienas kitam pasiruošę gerklę perkąsti“, – sakė ji.

Pašnekovė sakė, kad kol kas sunku įvardinti, kiek profsąjungų atstovų susirinks į sekmadienio protesto akciją. „Keli šimtai tikrai bus“, – teigė ji.

Inga Ruginienė

I. Ruginienė pridūrė, kad prie akcijos prisideda ne tik viešojo, bet ir privataus sektoriaus darbuotojai.

„Pramonėje irgi atlyginimai yra maži, sunku derėtis dėl kolektyvinių sutarčių. Darbdaviai visais įmanomais būdais stengiasi to vengti, daug problemų turime su darbo apmokėjimo sistemomis. Įdėjome į Darbo kodeksą, kad tai būtų, kad atlyginimai būtų vieši, bet vengiama tai daryti“, – problemas vardijo ji.

Apie planus surengti „Paskutinį skambutį“ A. Tapinas pranešė trečiadienio vakarą po susitikimo su įvairiomis profesinėmis sąjungomis ir kitomis organizacijomis. Taip norima išreikšti palaikymą streikuojantiems mokytojams.

Penktadienio popiete „Facebook“ į protesto akciją einantys nurodė 4,3 tūkst. vartotojų. Pabrėžiama, kad tai yra taikus protestas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (936)