Imbiero šaknį ar šakniastiebį (rizomą) galima vartoti šviežią, džiovintą ir sumaltą, aliejaus formos arba išspausti iš jo sultis.

Imbieras priklauso Zingiberaceae šeimai, kaip ir ciberžolė bei kardamonas. Dažniausiai jis vežamas iš Indijos, Jamaikos, Fidžio, Indonezijos ir Australijos.

Imbiero būna šviežio ir džiovinto, iš jo gaminamas aliejus ir ekstraktai, tinktūros, kapsulės ir sirupai.

Iš imbiero gaminami įvairūs patiekalai ir gėrimai – imbieriniai sausainiai, meduoliai, saldainiai, imbierinis limonadas, jau nekalbant apie daugybę aštrių patiekalų receptų.

Nauda sveikatai

Nuo seno yra žinoma, kad valgant vaisius ir daržoves mažėja daugumos ligų, susijusių su gyvenimo būdu, rizika. Tačiau kai kurios žolelės ir prieskoniai turi papildomų privalumų. Ne išimtis ir imbieras.

Mokslinės analizės parodė, kad imbierą sudaro šimtai komponentų ir metabolitų, kurių kai kurie itin naudingi sveikatai ir skatina gijimą. Nuodugniausiai ištirtos medžiagos, kurių yra imbiero sudėtyje – tai gingeroliai ir šagaoliai.

1. Virškinimas

Fenoliai, kurių yra imbiero sudėtyje, mažina virškinimo trakto ir žarnyno dirglumą, stimuliuoja seilių ir tulžies gamybą ir slopina skrandžio spazmus, maistui bei skysčiams judant virškinimo traktu ir žarnynu.

Taip pat imbieras skatina enzimų tripsino ir kasos lipazės gamybą, skatina skrandžio ir žarnyno praeinamumą, tad užkerta kelią vidurių užkietėjimui ir žarnyno vėžiui.

2. Pykinimas

Gydant onkologinius susirgimus natūrali priemonė nuo pykinimo yra šviežias imbieras (tiesiog jį kramtyti) arba imbiero arbata.

Imbieras taip pat padeda nuo pykinimo važiuojant – jis slopina pykinimo jausmą, tačiau vėmimo reflekso nemažina.

Imbierą saugu vartoti nėštumo metu, jis padeda nuo nėščiųjų pykinimo.
Būna imbiero pastilių ir saldainių.

3. Gripas ir peršalimo ligos

Šaltu oru imbiero arbata puikiai padeda sušilti. Ji skatina prakaitavimą ir sušildo kūną iš vidaus.

Imbiero arbatą namuose gaminkite taip: supjaustykite 20-40 g šviežio imbiero ir užpilkite karštu vandeniu. Palikite, kad pritrauktų. Galima paskaninti citrinos skiltele ir šlakeliu medaus – šie priedai ne tik suteikia papildomo skonio, bet ir papildomos naudos sveikatai, pavyzdžiui, aprūpina organizmą vitaminu C ir turi antibakterinių savybių. Būtent todėl imbieras yra natūrali priemonė nuo gripo ir peršalimo ligų.

4. Skausmo malšinimas

Džordžijos uiniversitete atliktame tyrime, kuriame dalyvavo 74 savanoriai, paaiškėjo, kad kasdien vartojant papildus su imbieru, 25 proc. sumažėja fizinio krūvio sukeltas raumenų skausmas.
Imbieras taip pat sumažina dismenorėjos simptomus. Dismenorėja – veriantis skausmas, kurį kai kurios moterys jaučia mėnesinių metu.

5. Uždegimas

Imbieras daug amžių naudojamas siekiant sumažinti ir gydyti uždegimą ir jo sukeltas ligas.

Leidinyje „Cancer Prevention Research“ paskelbtame tyrime rašoma, kad imbiero papildai mažina kolorektalinio (storosios žarnos) vėžio riziką. Taip pat išsiaiškinta, kad imbieras gana veiksmingai ir pakankamai saugiai gydo uždegimą, kurį sukelia osteoartritas.

6. Širdies ir kraujagyslių ligos

Manoma, kad imbieras taip pat veiksmingai mažina cholesterolį, mažina kraujo krešulių susidarymo riziką ir padeda palaikyti sveiką cukraus lygį kraujyje. Reikėtų atlikti daugiau tyrimų šiais klausimais, tačiau jei imbiero nauda sveikatai bus moksliškai įrodyta, jis gali būti įtrauktas į širdies ligų ir diabeto gydymą.

Maistinė vertė

Imbiero sudėtyje yra daugybė vitaminų ir mineralų.100 gramų (g) šviežios imbiero šaknies yra:

  • 79 kalorijos
  • 17,86 g angliavandenių
  • 3,6 g maistinių skaidulų
  • 3,57 g baltymų
  • 0 g cukraus
  • 14 mg natrio
  • 1,15 g geležies
  • 7,7 mg vitamino C
  • 33 mg kalio


Kitos maistinės medžiagos, kurių yra imbiero sudėtyje:

  • vitaminas B6
  • magnis
  • fosforas
  • cinkas
  • folatai
  • riboflavinas
  • niacinas


Šviežiu ar džiovintu imbieru galima paskaninti patiekalus ar gėrimus, kad nereikėtų į juos papildomai dėti druskos ar cukraus. Kadangi imbieras paprastai vartojamas mažais kiekiais, organizmas iš jo negauna papildomų kalorijų, angliavandenių, baltymų ar skaidulų.

Mityba

Kitos uždegimą malšinančios ir antioksidacinių savybių turinčios medžiagos, kurių yra imbiero sudėtyje ir kurios palankiai veikia sveikatą – tai gingeroliai, beta karotenas, kapsaicinas, kofeino rūgštis, kurkuminas ir salicilatas.

Imbieras puikiai dera su įvairiomis jūros gėrybėmis, apelsinais, melionais, kiauliena, vištiena, moliūgais, rabarbarais, obuoliais ir kt.

Pirkdami šviežią imbierą ieškokite šaknies su lygia, nepažeista, nesusiraukšlėjusia odele, o svarbiausia – gardžiai kvepiančios.

Šviežią imbierą laikykite hermetiškai uždarytame inde šaldytuve ar šaldiklyje, o prieš naudojimą – nulupkit ir sutarkuokite.

Jei šviežio imbiero neturite, galite naudoti džiovintą.

Daugumoje receptų vieną arbatinį šaukštelį šviežio tarkuoto imbiero galima pakeisti vienu aštuntadaliu šaukštelio džiovinto imbiero miltelių. Džiovinto malto imbiero galima rasti daugumos maisto parduotuvių prieskonių skyriuje.

Patarimai, kaip naudoti imbierą

Štai kur galima panaudoti imbierą:

  • šviežiu imbieru galima paskaninti tirštąjį kokteilį arba sultis
  • šviežio ar tarkuoti imbiero įdėkite į troškinį ar naminį salotų užpilą
  • užpilkite tarkuotą šviežią imbierą karštu vandeniu, palikite prisitraukti, paskaninkite citrina ir medumi – gausite naudingą ir skanią imbiero arbatą
  • šviežiu ar džiovintu imbieru galima skaninti žuvies patiekalus.


Rizikos veiksniai

Jungtinių Amerikos Valstijų Maisto ir vaistų administracija (angl. Food and Drug Administration – FDA) imbierą kaip maisto papildą pripažįsta „iš esmės saugiu“.

Daugumai žmonių natūralus imbieras nesukelia šalutinio poveikio arba šalutinis jo poveikis būna labai mažas. Vis dėlto kai kuriems žmonėms daug pavartojus imbiero gali paūmėti tokie simptomai, kaip refliuksas, taip pat imbieras gali suerzinti burnos ertmę ir sukelti viduriavimą. Rėmens riziką sumažinti padės kapsulėmis vartojamas imbieras.

Imbiero papildų veiksmingumas ir šalutinis poveikis skiriasi priklausomai nuo prekės ženklo ir formulės, bet paprastai rekomenduojama neviršyti 4 g džiovinto imbiero dozės per dieną, o nėštumo metu – 1 g (įskaitant su maistu gaunamą imbierą).

Mokslininkai įspėja, kad imbiero papildus vartoti reikia atsargiai, nes jie nėra standartizuoti.

Nėščiosios ir pacientai, turintys tulžies akmenų, sergantys diabetu ar kraujo krešėjimo sutrikimų, prieš didindami imbiero vartojimą visų pirma turėtų pasitarti su gydytoju. Imbiero papildų negalima vartoti su aspirinu ar kitais kraują skystinančiais vaistais.

Mokslininkai pažymi, kad dauguma imbiero sudedamųjų dalių nebuvo išsamiai ištirta, ir ne visos imbiero teigiamos savybės įrodytos moksliškai. Tačiau tie tyrimai, kurie buvo atlikti, parodo, kad imbieras potencialiai yra tinkamas naudoti medicininiais tikslais.

Vis dėlto geriau imbieru skaninti maistą ar gėrimus, o ne vartoti maisto papildus su imbieru. Taip pat svarbu valgyti visavertį maistą, o ne susikoncentruoti į vieną produktą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)