Laimei, pastaruosius metus mes išnagrinėjome visą prabangaus maisto, kelionių, nekilnojamojo turto, meno, stiliaus bei sporto inventoriaus vadinamąją „grietinėlę“. Tad žemiau pateikiame dvylika dovanų, kurias, tikėtina, megaturtuoliai įvertintų. Kadangi pinigai čia ne svarbiausia, pagrindinį kozirį lemia išskirtinumas, potyris ir investicijų grąža, - ir taip, kartais neparastai erdvus paplūdimys.

Proga sudalyvauti Kentukio Derbio žirgų lenktynėse

Nors dovanų dovanojimo etiketas nurodo, kad niekada nereikėtų niekam dovanoti gyvūno, užauginti grynaveislį žirgą, kuris lengvai skintų pergales garsiausiose žirgų lenktynėse, reikalauja didelių pastangų. O tada suteikti milijardieriui galimybę tuo įsitikinti, ypač jeigu jam dovanojate 150-ųjų „Belmont Stakes“ lenktynių bei 13-ųjų „Trigubos karūnos“ („Triple Crown“), lenktynių nugalėtoją, žirgą „Justify“.

Šis žirgas šiais metais laimėjo visas ketverias lenktynes ir yra pirmasis čempionas, kuris pasitraukia iš lenktynių lauko nenugalėtas ir garantuoja 75 mln. dolerių už veisimo teises. Bet kad galėtumėte „supiršti“ „Justify“ su kumele, turėsite įsiteikti garsiajam „prievaizdui“ „Coolmore Stud“ žirgyne.

Bet senos kumelaitės jam neįsiūlysi. Ir čia išmuša arklių užkalbėtojo Seano Tugelio, grynaveislių žirgų „WinStar Farm“ fermos direktoriaus, valanda. Jis tikina gerai išmanantis, kurią kumelę suporuoti su šiuo eržilu, „nes mes dalyvavome su juo lenktynėse ir pardavėme „Justify“ „Coolmore“ žirgynui, sako jis.

Nusiteikite sumokėti vieną-du milijonus dolerių už tinkamos veislės arklį, taip pat 5 proc. agentūros mokestį ir dar 5 proc. už veisimo paskyrimo užsakymą. Ir nepamirškite mokesčio už „Justify“ spermą: 150 000 JAV dolerių. „Atvykite iki sausio, - pataria S. Tugelis. - Veisimo sezonas trunka tik nuo vasario iki birželio“. „Įsigykite dvi kumeles, - rekomenduoja S Tugelis, - ir kiekvieną jų suveskite su „Triple Crown“ nugalėtoju.

Kaina: 2 mln.-3 mln. JAV dolerių.

Gyvenimo istorija

Kai gyvenate išties prašmatnų gyvenimą ir jūsų turtai skaičiuojami kone dešimtimis milijardų, turbūt dažnai pagalvojate apie palikimą; ar tai tik įspūdingų nulių grupelė ar galėtų būti šis tas daugiau? Padėkite savo milijardieriui išspręsti šią įkyrią dilemą, įtraukdami į savo sumanymą analitikus, rašytojus ir kino režisierius, ir tada – tas „šis tas daugiau“ bus garantuotas.

Šie žmonės ims vieną po kito interviu iš jos ar jo, jų šeimos, kolegų bei draugų (o jums pačiam gal atiteks vienas iš svarbiausių vaidmenų!) ir visus šiuos kruopščiai atrinktus pokalbius, pasak „Narrative Trust“ steigėjos Melanie Shorin, sujungs į įspūdingą dokumentais pagrįstą istoriją, pateiktą, tarkim, knygoje su istorinėmis nuotraukomis.

Istorijos, tikina moteris, vyniojasi viena iš kitos „lyg koks romanas“. Nepamirškite ir kietojo disko, į kurį būtų įkelti ne tik nuotraukų archyvai, bet ir dokumentinė vaizdo medžiaga su visa pyne dažnai pamirštų vaizdo filmukų iš įvairiausių asmeninių švenčių. „Mes radome vestuvių įrašų, kurių žmonės nėra žiūrėję 50 metų, - sako M. Shorin. Intensyvus, dažnai džiaugsmingas potyris, kai dokumentuojamas tavo gyvenimas – daugybė interviu sesijų, ilgus mėnesius trunkantys tyrimai ir redagavimai, – klientams svarbus tiek pat, kiek ir galutinis palikimą garantuojantis produktas, sako ji. „Tai ne tas pats kaip įsigyti, tarkim, droną!”

Kaina: už tris interviu ir kopijas 25 000 JAV dolerių; 200 000 JAV dolerių už atliktus darbus – daugybę interviu, knygą, skaitmeninį archyvą, netgi svetainę (reikia manyti, apsaugotą slaptažodžiu).

„Hermès“ fantazijos

Prisiminkite apie „Hermès“ „Sur-Mésure“ paslaptingą, specialiųjų projektų padalinį: kiekvienas daiktas, kurį jie pagamina, tarytum įkūnija slapčiausią kliento vaizduotės vaisių. „Sur-Mésure“ komanda, tarp visos meistrų kariaunos Prancūzijos mados namuose, dirba prie vienkartinių projektų. Jos įkvėpėjas Axelis de Beaufort‘as – buvęs pagal užsakymą gaminamų jachtų dizaineris, kurį prieš šešerius metus Pierre‘as-Alexis Dumas, prekės ženklo kūrybos direktorius, po kruopščios atrankos pasirinko šios grupės vadovu. Nuo tada A. de Beaufortas užsakymus iškėlė į naują pagal užsakymą gaminamų prabangių daiktų lygį – pavadinkim jį „ultraužsakymų“ lygiu.

Ankstesnių projektų gama išties plati – nuo riedlentės su klasikinio šalio fotoatspaudu, iki bokso pirštinių, ir, žinoma, kelių motorinių jachtų. A. de Beaufort'as su savo komanda perkūrė vintažinio „Aston Martin DB4“ interjerą, naudodamas aukštos kokybės veršio odą ir Naujosios Zelandijos vilną; grupė net pagamino durų rankenas, aptrauktas išskirtinės kokybės oda.

Sulaukę užsakymo sukurti stalo futbolo stalą, jie pasisamdė profesionalų skulptorių, kuris meistriškai sukurtų kiekvieną atskirą žaidėją. „Sur-Mésure“ komanda dar nesiūlo prietaisų, nors virtuvių dizainerė Joanne Hudson jau pardavė du pagal užsakymą pagamintas „Le Cornue“ virykles, nudažytas, pasak jos „Hermès-įkvėpta“ oranžine spalva. Bet vėlgi, kas iš milijardierių patys gaminasi valgį?

Kaina: kiekvieno „Sur- Mésure“ projekto kaina individuali. Bet, tarkim, stalo futbolo stalas kainuoja apie 70 000 JAV dolerių; J. Hudson kiekvieną iš savo virtuvės projektų įvertina maždaug 100 000 JAV dolerių.

Galbūt padovanokite sniego „buldozerį“ milijardierių nameliui kalnuose?

Naujasis „Rolls-Royce Cullinan“ greičiausiai sugebėtų pakilti į kalnelį, bet įstumk jį į gilią sniego pusnį ir jis įgrims joje lyg 325 000 dolerių vertės brangakmenis. Tie, kurie gerai išmano sniego visatą, atsisakys tokių visureigių sniegu užverstose platybėse ir verčiau rinksis „Sno-Cat“ iš „Tucker“, nedidelės Oregono valstijoje įsikūrusios dirbtuvės, kuri kasmet nuo Antrojo pasaulinio karo metų pagamina po kelias dešimtis tokių transporto priemonių.

Priešingai nei kita sniego valymo technika, „Tucker Sno_Cat“ turi keturis tuščiavidurius autonominio valdymo pontonus, kurie leidžia susemti sniegą net tada, kai viena iš didžiųjų „letenų“ įgrimzta į gilią įgriuvą. Šiais laikais daugumą „Tuckers“ priemonių užsisako JAV kariuomenė ar naftos gręžimo įgulos, tačiau bendrovė vis daugiau užsakymų sulaukia iš privačių žemės savininkų, atokių namelių kalnuose šeimininkų. Verčiau vietoj įkyriai zvimbiančio sniegaeigio pasirinkite jaukią kabiną su natūraliai sklindančiais garsais. Tai civilizuotas pasirinkimas.

Kaina: 125 000 JAV dolerių ir daugiau.

Visa Holšteinų veislės karvė

Holšteinų veislės karvės plačiai paplitusios Jungtinių Valstijų juodmargių fermose; dėl didelio jų pieningumo dauguma ūkininkų naudoja jas pieno gamybai. Bet vienas įžvalgus mėsininkas iš San Francisko atkreipė dėmesį į tai, kad šios veislės karvės gali lengvai konkuruoti su tokiais pagrindiniais JAV veisliniais mėsiniais galvijais kaip „Herefordo“ ar „Angus“ galvijai. Bryano Flanney‘io dėmesį patraukė neįprasta jų marmurinio tipo struktūra. Kaip ir geriau žinomos „Wagyu“ veislės galvijų, Holšteino veislės karvės mėsa, jo žodžiais „išmarginta riebalų ruoželiais“.

Dėl šių ruoželių bet koks kepsnys, pagamintas iš Holšteino veislės galvijų mėsos yra sultingesnis ir aromatingesnis. „Flannery Beef“ siūlo tik Pietų Kalifornijoje užaugintų Holšteino veislės galvijų, šertų daugiau grūdais nei žole, mėsą, nes būtent angliavandenių prisotintas maistas maksimizuoja tokį marmurinį piešinį.

B. Flanney‘is juos vadina „Kalifornijos rezervu“. „Flannery“ parduoda daug įvairiausių sauso brandinimo išpjovų, tarp jų ir garsųjį „Jorge“, išpjautą iš nugarinės jautienos skerdienos dalies. Jas galite užsisakyti paštu bet kurioje šalies dalyje, bet geriausiai nusiųsti savo vairuotoją, kad pargabentų jums visą specialiai mėsininko pagal užsakymą sukapotą skerdieną.

Kaina: nuo 30 000 JAV dolerių už visą galviją, įskaitant skerdienos sukapojimą, sausą mėsos brandinimą ir pristatymą.

Žiedas su vientisu deimantu

Kam reikia senovinių Marie Antoinette‘ės dailių mažmožių, kai galite apskritai apsieiti be metalinių aptaisų ir savo išrinktajai milijardierei padovanoti šiuolaikiškumo įkūnijimą. Deimantas išpjautas iš vientiso didžiulio brangakmenio, su 2000-3000 lazeriu išpjautų briaunelių. Žinoma, jis galbūt nebuvo iškastas iš žemės – sintetinių deimantų gamintoja „Diamond Foundry“ sukūrė jį, saugiai ir racionaliai panaudodama plazmos reaktoriaus technologijas.

Seras Jony Ive‘ė, „Apple“ vyriausiasis dizaino vadovas, ir pramonės dizaineris Marcas Newsonas bendromis jėgomis sukūrė šį unikalų juvelyrikos šedevrą, kuris bus parduodamas „Sotheby‘s“ aukcione Majamyje, - šis aukcionas bus jau trečias (RED ) aukcionas, kuriame surinktos lėšos bus skirtos kovai su AIDS.
Deimantas

Kaina; nuo 150 000 iki 250 000 JAV dolerių.

Karmen milijardieriaus galiniame kiemelyje

Galbūt jūsų milijardierius, didelis operos gerbėjas, jau yra Niujorko „Metropolitan Opera“ „Golden Horseshoe“ narys ar narė, ir turi galimybę lankytis muzikos centre „Founder Room“ Los Andžele, tačiau kaip jo ar jos bičiuliai ir draugai? Nors šiandien yra daugybė įvairiausio žanro, sensacingiausių ir seksualiausių šiuolaikinių pastatymų, išskirtinę operą įsiūlyti kai kam vis dar nelengva. Tad siūlome paprastesnę išeitį.

Argentinos operos režisierė Valentina Carrasco ir aistringas gruzinų mecosopranas Ketevan Kemoklidzė pasiūlys savo provokuojančią Hananeros ariją čia pat ant jūsų milijardieriaus namų durų slenksčio – ir visus keturis George‘o Bizet 1875 m. klasikinės operos veiksmus.

Ši šiuolaikiškoji „Carmen“ vizija, kurioje veiksmas vyksta prie Meksikos-JAV pasienio sienos, kelia tokias temas kaip feminizmas bei #MeToo: judėjimas; jos premjera, apstulbinusi auditoriją, vyko šiais metais Romoje, bet Jungtinėse Valstijose dar nebuvo rodoma. Nors „Carmen“ opera sukurta prieš daugiau nei 140 metų, „ji apie šių dienų konfliktus“, sakė V. Carasco, apie „geidulingumo galią, lytinį smurtą ir pavydą, o svarbiausia – ši opera apie laisvę ir kainą, kurią esame pasiruošę už ją sumokėti“.

Už toreadoro (Simón Orfila) bulių kovos pamokas teks susimokėti papildomai. Don Chosė partiją atlieka baskų tenoras Andeka Gorrotxategi.

Kaina: 75 000 JAV dolerių už kelioninę pastatymo versiją; 100 000 JAV dolerių už visos atlikėjų sudėties spektaklį, su orkestru ir scenografija.

Nuotykių pasaulis

Keletas milijardierių, tokių kaip Bezosas, Bransonas ir Muskas, galbūt patartų mums susimąstyti apie dovanojamą kelionę į žvaigždes, bet ši perspektyva negniaužia mums kvapo. Yra daugybė žemiškų malonumų, kurie galėtų nudžiuginti mūsų milijardierių, - ir jo draudimo bendrovę.

Šią vasarą „Titaniko“ gerbėjai galėjo dar kartą panerti į gelmes pasidairyti 1912 metais nuskendusio laivo, kuris, kad ir koks garsus, pastaraisiais metais sulaukė vos saujelės lankytojų, o po dar dvidešimties metų apskritai bus neprieinamas, dėl jį veikiančios erozijos ir geležį ardančių bakterijų.

„Bluefish“, prabangias paslaugas teikianti bendrovė, siūlo dviejų savaičių kelionę narams Rusijos mokslinių tyrimų laivu po šiaurės Atlantą, tarp jų ir kelionę povandeniniu laivu „Mir“ daugiau nei 3600 metrų po vandeniu aplankyti tariamą Jacko ir Rozos meilės lizdelį. Suplanuotos keturios kelionės, į kiekvieną kelionę gali leistis po dešimt narų.

Tiems milijardieriams, kurie ieško nuotykių ant tvirtos žemės, bendrovė gali pasiūlyti retą progą pasivažinėti sėdint ant užpakalinės sėdynės „Grand Prix“ lenktynių motociklu arba gali surengti japoniškos kovos su kardais pamokas su samurajų palikuonimi, - faktiškai, jie gali pasiūlyti bet kokią pramogą adrenalino mėgėjams.

Kaina: 105 000 JAV dolerių vienam asmeniui už kelionę į „Titaniko“ gelmes; 30 000 JAV dolerių už dviejų dienų „bandomuosius skrydžius“; 7 500 JAV dolerių už „MotoGP“ lenktynes; 4500 JAV dolerių – už samurajų patirtį.

Unikalus vintažinis lošimo automatas

Rizikavimas – vienas iš milijardierių pomėgių, tad drąsiai galite jam ar jai padovanoti įspūdingą Amerikos lošimo paveldo objektą, vienintelį, kiek žinoma, šiuo metu egzistuojantį antikvarinį „Mills Dewey-Chicago Triplet“ lošimo aparatą. Dauguma jų, pagamintų maždaug 1903-1916 metais, buvo sunaikinti, kai azartiniai žaidimai buvo uždrausti įstatymu 20-ojo amžiaus pradžioje.

Larry‘is Lublineris, vintažinių monetinių lošimo aparatų ekspertas ir vertintojas, aiškina, kad šis iš ąžuolo sumeistrautas automatas buvo visiškai restauruotas. Toks „Triplet“ automatas yra tikra retenybė. Žaidėjas tiesiog įmeta penkių, dvidešimt penkių ar penkiasdešimties centų monetą į aparatą, pasirenka spalvą ir, patraukęs rankenėlę, bando laimę.

Priešingai nei šiuolaikinis automatas, leidžiantis protą bukinančius šaižius garsus, šis turi cilindrinį muzikinį mechanizmą, kuris maloniai kutena ausį sena regtaimo stiliaus melodija. Tad net jeigu jūsų milijardierius ir praloš (cha!), bent jau galės pasimėgauti gražia melodija, sklindančia iš aparato. Ir sušokti „Turkey Trot“ šokį.

Kaina: 425 000 JAV dolerių.

Galimybė atrasti naują jūros būtybę

Rečiau lankomose Indonezijos 18 000 tropinių salų „Rascal Voyages“ įrenginėja 30 metrų valtis kartu su mokslininkais iš „Conservation International“, kurie vykdo įvairiausius projektus – nuo vėžlių skaičiavimo iki ryklių-plaktukų medžiojimo žeberklais Bandos sąsiauryje. Tuo tarpu už Rytų Afrikos krantų dailų „Explorations Co.“ katamaraną dažnai renkasi grupelė mokslininkų, kurie stebi banginius ir delfinus. Surinktus duomenis jie naudoja vandenynų gyvūnijai apsaugoti.

„Čia galėsite pasivaišinti nuostabiausiais kokteiliais, - sako „Rascal“ steigėjas Stephenas Ebsworthas, pridurdamas, kad keliautojų laukia daug netikėtų džiugių potyrių. Mokslininkai netgi gali atrasti naujų jūrinių gyvūnų rūšių, pavyzdžiui, „vaikščiojančius ryklius“, kuruos jie atrado 2013 metais. Kas žino? Pasitelkus tinkamą žavesį (supraskite teisingai: atitinkamą aukų fondą), jūsų milijardieriui galbūt pavyks kurią nors jūros būtybę pavadinti savo vardu.

Kaina: „Rascal Voyages“ paros nuoma siekia 12 000 JAV dolerių už visą penkių kajučių laivą, paprastai tokios kelionės trunka nuo penkių iki dešimties parų (į kainą įskaičiuotas pilnas pragyvenimas laive ir bet kuri jame siūloma veikla, - deja, alkoholiniai gėrimai neįskaičiuoti). Korporacija „Explorations Co.“ Kelionę 23 metrų katamaranu siūlo ne daugiau kaip šešiems svečiams, savaitės trukmės kelionė jiems kainuos 79 000 eurų, ir dar 5000 eurų auka - jūrų biologo darbdaviui (į kainą įskaičiuota veikla, bet ne maistas).

„Rožės pumpuras“, kad ir ką juo pavadintum

Suaugusio žmogaus gyvenimas gali būti sudėtingas, netgi tiems, kurie savo gyvenimo pakilimus ar nuosmukius išgyveno patogiai įsitaisę „Rolls-Royce Cullinant“ salone. Orsono Welles‘o 1941 metų šedevre „Pilietis Keinas“ („Citizen Kane“) žiniasklaidos magnatas Charles‘as Fosteris Kane‘as prieš pat mirtį ištaria paslaptingą žodį - „Rosebud" (rožės pumpuras) – taip vadinosi rogutės, kurias jaunasis Keinas buvo priverstas palikti tą dieną, kai netikėtai užgriuvęs palikimas visiems laikams pakeitė jo gyvenimą. Gulėdamas mirties patale jis prakalbo apie vaikystėje kitados branginamą žaislą, o ne apie susikrautą turtą.

Tad sugalvokite ką nors, kas galėtų prikelti tą vidinį vaiką, kol dar ne per vėlu.

Ši pasirašyta, originali 1961 metų Ludwigo Bemelsmanso Madelinos iliustracija bus parduodama gruodžio 6 d. aukcione „Swann Galleries“ aukcionų namuose. O jeigu jūsų milijardierių labiau vilioja tarpgalaktinis heroizmas, galbūt jį sudomintų garsaus kostiumų dizainerio ir rašytojo Johno Mollo perrištas rinkinys, kurį sudaro originalūs darbiniai eskizai, kostiumų dizainai ir darbiniai dienoraščiai iš 1977 metų darbo prie „Žvaigždžių karų“ (IV serijos, Nauja Viltis).

„Bonams“ aukcionų namuose šis rinkinys bus parduodamas gruodžio 11 dieną. O jeigu dabartinis jūsų Volstrito stebuklas labiau domisi komiksais, „MyComicShop.com“ turi retą 1959 metų numerį „DC Action Comics No. 252“ su Supermeno vaizdais ir pirmąkart pavaizduota „Super mergina“.

Kaina: Už J. Mollo „Žvaigždžių karų“ archyvą - nuo 130 000 iki 190 000 dolerių; už Bemelmanso Madelinos iliustraciją – 30 000-40 000 JAV dolerių; „Action Comics No 252“ vidutinė kaina – 28 000 JAV dolerių.

„Hamptons Haven“ su ketvirčio mylios paplūdimiu

Padovanokite jiems 42 su trupučiu akrų valdą, kurią sudaro didžiausias Sautamptono ruožas palei vandenyną. Bent jau užsitikrinsite sau nuolatinį kviestinio „vasaros svečio“ statusą.

Siūloma per „Bespoke Real Estate“, ši valda, dar vadinama „Jule Pond“, dabar yra brangiausia Hamptonse (ir antra pagal brangumą šalyje). Jos plotas siekia apie 2 000 kv. metrų, čia rasite dvylika miegamųjų, dvylika vonių kambarių, biblioteką, svetainę, teniso kortus, krepšinio aikštelę ir šiltnamį.

Ir vaizdas į vandenyną? Valda driekiasi beveik ketvirtį mylios palei Atlanto vandenyną. Ji ribojasi su trimis tvenkiniais, be to, iš jos atsiveria netrikdomi vaizdai į Mekokso įlanką.
Hamptons Haven

Vienintelis sunkumas pasirinkus tokią dovaną yra sumąstyti, kaip ją supakuoti ir padėti po kalėdine egle.

Kaina: 175 mln. JAV dolerių