Kaip rašo portalas, anksčiau Linas Linkevičius pareiškė: „Mes smerkiame Rusijos vykdomą fizinį Kerčės sąsiaurio blokavimą ir Ukrainos laivų užgrobimą. To negalima traktuoti kitaip, tik kaip agresijos aktą ir jūrinės teisės pažeidimą. Tokie veiksmai pažeidžia viso regiono saugumą.“
Vėliau portale „Delfi“ pasirodė L. Linkevičiaus straipsnis šia tema. Straipsnyje ministras toliau plėtojo šią savo mintį.

„Atkreipėme dėmesį į interneto portale DELFI pasirodžiusį autorinį Lietuvos užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus straipsnį, kuriame jis žarstosi įžeidžiančiais pasisakymais Rusijos ir jos vadovybės adresu, kritikuodamas neseniai įvykusį incidentą Kerčės sąsiauryje. Tai nėra pirmas kartas, kai oficialusis Vilnius elgiasi chamiškai, siekdamas aštrinti santykius su Rusija tam, kad nukreiptų dėmesį nuo problemų namuose, kurių vis daugėja.

Toks požiūris neatitinka lietuvių tautos interesų, nes mes įsitikinę, kad lietuviai norėtų abipusiai naudingo, draugiško bendradarbiavimo su Rusija. Apskritai užsienio reikalų ministrui elgtis taip chamiškai yra žema“, – pareiškė M. Zacharova.

Tikėtina, kad M. Zacharova turėjo omenyje lapkričio 27 d. L. Linkevičiaus portale DELFI publikuotą tekstą, kuriame ministras ragina išplėsti Vakarų sankcijas visai Rusijos Juodosios jūros laivyno vadovybei bei asmenims, tiesiogiai dalyvavusiems agresijoje prieš ukrainiečių laivus Kerčės sąsiauryje.

Straipsnyje ministras primena kelis liūdnai pagarsėjusius Europos diktatorius, pridurdamas, kad diktatorių yra ir šiais laikais, bet jų lyderystė pasmerkta žlugti, nors iki tol gali nusinešti daugybę nekaltų žmonių aukų.

Neįvardindamas, kas tie šiuolaikiniai diktatoriai, L. Linkevičius rašo: „Dabartinis Rusijos lyderis demonstruoja jėgą, žvangina ginklais, skelbiasi atstovaująs pasaulinei galybei. Bet kartu ciniškai ir be skrupulų pažeidžia tarptautinę teisę“. Ministras primena, kad Rusija yra okupavusi penktadalį Sakartvelo teritorijos, inspiravo įšaldytą konfliktą Padniestrėje, aneksavo Krymą, vykdo agresiją Rytų Ukrainoje.

L. Linkevičius vardija Rusijos įvykdytus pažeidimus Azovo jūroje, primindamas ir vaizdo įrašą, „pagardintą riebiais keiksmažodžiais“, kuriame užfiksuotas rusų karių pokalbis taranuojant Ukrainos laivą vilkiką. Rusija „apšaudo ir areštuoja laivų įgulas, užgrobia pačius laivus, ir visa tai vadina „ukrainiečių provokacija” bei „nesaugia laivyba”, – straipsnyje atkreipia dėmesį L. Linkevičius.

Ryžtas megzti dialogą: derybos su Rolandu Paksu

Toliau portale rašoma, kad gruodžio 4 d. Rusijos Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas pasiūlė suburti neformalią darbo grupę, kurioje dalyvautų Rusijos Parlamento ir Europos Parlamento deputatai, pasirengę užmegzti dialogą, praneša „Parlamentskaja gazeta“.

Šią iniciatyvą jis pasiūlė per derybas su Lietuvos atstovu Europos Parlamente, buvusiu šalies prezidentu, frakcijos „Laisvės ir tiesioginės demokratijos Europa“ pirmininko pavaduotoju Rolandu Paksu.

Pasak V. Volodino, Europos Parlamento deputatai turėtų suprasti, kad Rusija pasisako už lygiavertį dialogą, kuris grindžiamas nesikišimo į kitų valstybių reikalus principais. Europarlamentaras jo iniciatyvą palaikė, pareiškęs, kad ji yra aktuali.

„Tačiau Europos Parlamente dialogo nėra. Taip pat nėra klausimų aptarimo. Nors prieš pateikiant klausimus svarstymui Europos Parlamente, juo labiau prieš priimant sprendimus, būtų daug teisingiau apsvarstyti juos su savo kolegomis ir pasidomėti jų nuomone“, – pažymėjo V. Volodinas.

Jis taip pat pasiūlė, kad neformaliai darbo grupei galėtų vadovauti Rusijos Valstybės Dūmos vicepirmininkas Piotras Tolstojus.

Savo ruožtu R. Paksas, anot portalo, spėjo, kad 2019 metais EP politinis vektorius gali pasikeisti. Pasak jo, būsimuose rinkimuose gali laimėti kitos jėgos.

„Rinkimai į Europos Parlamentą vyks kitų metų gegužės mėnesį. Jėgos, kurios laimės, bus kitokios. Dabar du trečdaliai parlamentarų, jei ne daugiau, padeda užtikrinti, kad Europos Sąjunga išliktų vieninga. Tačiau po rinkimų atsiras ir kitos jėgos“, — pareiškė europarlamentaras.

Jis taip pat esą apgailestavo, kad Europos Sąjunga neišgirdo Londono signalo, kai milijonai žmonių nubalsavo už Jungtinės Karalystės išstojimą iš ES.

„Mano tikslas – su visais pasikalbėti. Geriau ilgas pokalbis nei trumpas karas“, – apibendrino R. Paksas.

Tačiau Lietuvos valdantieji politikai išsakė kritiką R. Pakso adresu, rašo portalas „BaltNews.lt“.

„R. Paksas net neslepia savo ryšių su Rusija“, – piktinasi seimo narys Kęstutis Masiulis.

„Tokį m-šlą gali suvalgyti tik R. Paksas: „V. Volodinas susitikime su R. Paksu taip pat tvirtino, kad Rusija nerengtų karinių pratybų Kaliningrade, jeigu ne NATO aktyvumas prie Rusijos sienų“. Bet ši marionetė (buratinas) labai tinka skleisti dezinformacines žinutes Lietuvos vartojimui“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė parlamentaras Arvydas Anušauskas.