„Valstybės vadovas svarsto Filipinų ginkluotųjų pajėgų ir policijos pasiūlymą. Bet karinė padėtis bus pratęsta tik tada, kai R. Dutertė pateiks raštišką prašymą šalies parlamentui, ir šis sutiks su prezidentu“, - pareiškė Filipinų gynybos ministras Delfinas Lorenzana.

Karinė padėtis regione buvo įvesta po to, kai 2017 metų gegužės 23 d. ginkluoti Filipinų džihadistų grupuotės „Abu Sayyaf“ nariai atakavo ir užėmė Maravio miestą šioje saloje. Tų pačių metų spalį saugumo pajėgos išvadavo jį iš ekstremistų. Mūšiuose žuvo 1,2 tūkstančio žmonių, miestas buvo smarkiai sugriautas. Liepą parlamentas pritarė šalies prezidento prašymui pratęsti karinę padėtį Mindanao saloje iki 2018 metų gruodžio 31 d.

Anksčiau Filipinų vyriausybė ne kartą pareiškė, jog karinę padėtį Mindanao saloje reikia vėl pratęsti, kad būtų užtikrinta taika ir saugumas regione, apsaugoti darbininkai, keliantys Maravio miestą iš griuvėsių.

Pagal Filipinų konstituciją, įvesti karinę padėtį šalies teritorijoje galima ne ilgesniam kaip 60 parų laikotarpiui. Ją pratęsti galima tik parlamento sprendimu.