Kariams nurodyta skubiai susisiekti su policija, jei netoli karinių objektų pastebėtų slampinėjančius Rusijos valstybinio transliuotojo reporterį ir operatorių.

Dramatišką ir precedento neturintį sprendimą paskatino įvykis, kai žurnalistas Timūras Sirazijevas aptiktas slapta filmuojantis prie spygliuotos vielos, juosiančios 77-osios brigados bazę. 77-oji brigada – tai ypatingo slaptumo karinis dalinys, dirbantis drauge su MI5, MI6 ir Specialiosiomis oro pajėgomis kibernetinio ir psichologinio karo klausimais.

Berkšyro grafystėje esančios brigados stebėjimo kameros užfiksavo, kaip T. Sirazijevas nuolat vaikštinėja aplink svarbią bazę, o operatorius, kaip manoma, Dmitrijus Volkovas, filmuoja iš savo automobilio, sėdėdamas keleivio vietoje.

Jungtinės Karalystės gynybos sekretoriui Gavinui Williamsonui pranešta apie lapkričio 21-ąją įvykusį incidentą, o žvalgybos vadovai nedelsdami pradėjo tyrimą.

Kadangi 39-erių T. Sirazijevas dirba Maskvoje įsikūrusiame Vladimiro Putino rupore – „Pirmajame kanale“, kariuomenės vadai visų Didžiosios Britanijos karinių objektų vadovams išsiuntė oficialų saugumo įspėjimą.

Šis įspėjimas, apie kurį sekmadienį sužinojo dienraštis „Daily Mail“, pažymėtas „oficialios ir jautrios“ informacijos žyma. Jame kariai perspėjami, kad į itin saugomą 77-osios brigados bazę, įsikūrusią tankiame miške esančioje „Denison Barracks“ karinėje bazėje, bandė patekti reporteris.

Kariai perspėjami po vieną neprieiti prie reporterio, neįsitraukti į pašnekesį su juo ir nedelsiant susisiekti su policija. Britų kariai neturi tokių pat suėmimo teisių kaip civiliai policijos pareigūnai.

Perspėjime taip pat yra reporterio paso formato nuotrauka iš jo žurnalisto akreditacijos ir stebėjimo kamerų užfiksuotas vaizdas, kuriame matyti jo vairuojama „Toyota Avensis“ ir automobilio registracijos numeriai.

Bakingamo universiteto Saugumo ir žvalgybos studijų centro vadovas profesorius Anthony Gleesas teigia, kad nėra abejonių, jog T. Sirazijevas ir jo operatorius šnipinėjo, ir paragino britų žvalgybos vadovus skirti daugiau dėmesio Rusijos žiniasklaidos veiklai šalyje.

„Rusijos valstybinės žiniasklaidos žurnalistai yra pakaitiniai V. Putino režimo šnipai, o šis atvejis buvo sąmoningas šnipinėjimas, nutaikytas į jautrią vietą. Tai kelia itin didelį susirūpinimą“, – sakė profesorius.

„Šį šnipinėjimą skatina V. Putinas. Bijau, kad grįžome į Šaltojo karo laikotarpį, kai britų kariuomenės atstovai ir jų artimieji turėjo būti itin atsargūs ir atkreipti dėmesį į jų aplinkoje iškylančias grėsmes“, – aiškino A. Gleesas.

Profesorius pridūrė: „Pasinaudodamas užsienyje esančiais žurnalistais, V. Putinas išbando, kurios mūsų gynybos vietos yra silpnos, jie tarsi atlieka tyrimą. Tai provokuojantis elgesys, jie provokuoja kovą ir stebi, kaip mes reaguosime. Gynybos ministerija ir mūsų saugumo tarnybos turėtų skirti itin didelį dėmesį šiems asmenims ir suvokti, kad 77-oji brigada yra itin jautrus ir ypač pažeidžiamas dalinys“.

Po Solsberio Novičioko apnuodijimo atvejo atšalus Didžiosios Britanijos ir Rusijos santykiams, Didžiosios Britanijos elektroninės žvalgybos agentūros GCHQ vadovas Jeremy Flemingas šiemet perspėjo, kad Maskva kelia tikrą ir reikšmingą grėsmę tarptautinei bendruomenei.

Praėjusį mėnesį Jungtinės Karalystės kariuomenės vadas generolas Markas Carletonas-Smithas Rusiją apibūdino kaip keliančią „gerokai didesnę grėsmę“ Didžiosios Britanijos saugumui nei „Islamo valstybės“ grupuotė.

T. Sirazijevas Rusijos ambasados tinklalapyje įvardintas kaip „Pirmojo kanalo“ biuro vadovas.

2015-aisiais įkūrus 77-ąją brigadą buvo numatyta, kad šis padalinys padės Jungtinei Karalystei kovoti „informacijos amžiaus“ karus užkariaudamas širdis ir protus.

Jis apima tiek nuolatinius, tiek rezervo karius. Tuometinis Jungtinės Karalystės kariuomenės vadas generolas seras Nickas Carteris sakė, kad tokiu žingsniu siekta veikti „sumaniau“.