„Nukentėjusiojo būklė šiuo metu yra labai sunki“, – sakė Kalėjimų departamento direktorius Robertas Krikštaponis. Tuo metu Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Rita Vaitekūnienė patvirtino, kad trečiadienio popietę ikiteisminis tyrimas dėl sveikatos sutrikdymo yra perkvalifikuotas į pasikėsinimą nužudyti.

Jeigu kalėjime sužalotas nuteistasis, dėl kurio gyvybės kovoja sostinės medikai, vis dėlto neišgyvens, įtariamieji turėtų būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl tyčinio nužudymo.

Dėl ko įvyko konfliktas ir buvo pasikėsinta nužudyti klaipėdietį, pareigūnai dar negali pasakyti, tačiau neatmetama, kad nuteistieji suvedinėjo senas sąskaitas, nes anksčiau buvo įkalinti tuose pačiuose pataisos namuose. Tiesa, patys nuteistieji apie tai, kodėl norėjo pasmaugti kalinį, su teisėsauga nekalba, tačiau prasitarė, jog dar ilgai kalės pataisos namuose ir neturi ko prarasti.

Pirminiais duomenimis, antradienio popietę į Lukiškes buvo atvežti ir į karantino patalpas buvo uždaryti keturi nuteistieji – artimiausiomis dienomis jie turėjo būti pristatyti į teismą bei pervežti į kitus pataisos namus.

„Viskas įvyko labai greitai – nuteistieji buvo patalpinti į karantino patalpas, o po keliolikos minučių pareigūnai išgirdo triukšmą, – sakė Kalėjimų departamento vadovas. – Kai jie atidarė duris, rado vieną žmogų be sąmonės – iš pradžių manyta, kad jam sušlubavo sveikata, todėl buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba. Taip pat buvo iškviesta policija, ir buvo pastebėtos smaugimo žymės.“

R. Krikštaponio teigimu, kol kas neaišku, kodėl buvo pasikėsinta nužudyti kalinį. „Situacija yra kebli, nes kol kas aiškaus motyvo nėra, yra tik sunkiai paaiškinamas nuteistųjų motyvas – šiaip sau“, – sakė jis.

DELFI žiniomis, dėl sukčiavimo, kai nukentėjusiesiems padaryta beveik 2 mln. eurų žala, nuteistą klaipėdietį pasikėsino nužudyti daugybę kartų teisti nuolatiniai pataisos namų „gyventojai“ – 30 metų Darius Eriksonas ir 31 metų Armandas Gonta.

Palangoje gimęs, bet iki suėmimo Kretingoje gyvenęs A. Gonta dar 2011 m. sausį be jokios priežasties užpuolė ir mirtinai suspardė vietos gyventoją, už tai jam teismas yra skyręs 13 metų laisvės atėmimo bausmę. Vėliau žudikas dar ne kartą buvo teisiamas – jam bausmė buvo pailginta iki 15 metų, nes grasino susidorojimu Kretingos teismo teisėjai, taip pat iš jos reikalavo beveik 6 tūkst. eurų už ramų gyvenimą. Vėliau recidyvistu pripažintas kalinys teisinosi, kad taip siekė pakeisti gyvenamąją vietą – nenorėjo kalėti Marijampolės pataisos namuose, kuriuose buvo skriaudžiamas aukštesnės kastos nuteistųjų.

Tuo metu keliolika kartų teistas D. Eriksonas jau yra teistas dėl kalinio nužudymo – dar 2016 m. jis su kitu nuteistuoju Marijampolės pataisos namuose užmušė nuskriaustųjų kastai priskiriamą kalinį. Jis taip pat buvo pasmaugtas – ant kaklo buvo uždėta virvė, kurią abu kaliniai tempė į skirtingas puses. Už tai D. Eriksonui teismas skyrė 16 metų laisvės atėmimo bausmę.

Teisme D. Eriksonas aiškino, kad nesutiko gyventi su žemesnės kastos kaliniu, todėl ne kartą rašė skundus tiek pataisos namų administracijai, tiek Kalėjimų departamento vadovybei. Anot žudiko, į šiuos skundus nebuvo reaguota, todėl atsakomybę dėl įvykdytos žmogžudystės turėjo prisiimti ir esą savo pareigų nevykdę valstybės pareigūnai.

D. Eriksonas anksčiau taip pat teistas dėl grasinimų teisėjams – jis kartu su kitais kaliniais, atlikdamas bausmę Alytaus pataisos namuose, rašė laiškus ir reikalavo pinigų, priešingu atveju grasino susidoroti ne tik su pačiais teisingumo vykdytojais, bet ir jų šeimos nariais.

Šiuo metu Lietuvos įkalinimo įstaigose bausmę atlieka apie 6,5 tūkst. nuteistųjų. Apie 2 tūkst. kalinių bausmę atlieka Pravieniškių pataisos namuose, kuriuose kalėjo tiek nukentėjusysis, tiek jį pasikėsinę nužudyti kaliniai. Apie tai, kas daugybę metų vyko Pravieniškėse, skaitykite ką tik pasirodžiusioje knygoje „Pravieniškių mafija“ – kai Lukiškėse buvo pasikėsinta pasmaugti kalinį, čia kitose kamerose buvo uždaryti ir šio nusikalstamo susivienijimo nariai.