Trečiadienio popietę ŠMM apsilankę DELFI žurnalistai buvo sutikti maloniai, tačiau netrukus buvo paprašyta pakalbėti už durų, koridoriuje.

Su žurnalistais bendraus tik iš anksto numatytu laiku

Su DELFI bendravusi mokytoja teigė, kad buvo paviešinti kai kurie asmeniniai mokytojų pokalbiai, todėl ir buvo nuspręsta su žurnalistais bendrauti tik iš anksto suplanuotų spaudos konferencijų metu. Tiesa, su žurnalistais nuo šiol bendraus ne visi mokytojai, o tik keli atstovai.

Jau savaitę ŠMM budintys mokytojai anksčiau į Kolegijų salę įsileisdavo ir žurnalistus, kurie kartu su mokytojais galėdavo būti nuo pat ankstyvo ryto, iki pat vėlyvo vakaro. Kai kurių portalų žurnalistai salėje praleisdavo daugiau nei po dvylika valandų per parą.

Su DELFI bendravusi mokytoja Lilija Bručkienė teigė, kad ir trečiadienį neketina trauktis iš ministerijos. Priešingai – trečiadienio rytą streikuojantys mokytojai išplatino pranešimą, kuriame teigė, kad streikas tikrai nebus stabdomas.

Trečiadienio popietę ministerijoje budėjo apie dvidešimt mokytojų. Streiką organizuojančios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas buvo išvykęs į Vilniaus Licėjų, kuris prie streiko prisijungė užvakar, pirmadienį.

Vakarop mokytojai laukia susitikimo su ekonomistais. Kaip teigia mokytojai, tai jų pačių iniciatyva sukviestas susirinkimas, kuriame bus aiškinamasi, ar jų reikalavimams iš tiesų reikia 300 mln. eurų, apie kuriuos kalba valdžia.

16:30 val. mokytojams buvo pranešta, kad į ministeriją ne tik nebus įleidžiami atėję mokytojai, bet nebus leidžiama ir įsinešti maisto. Vienas mokytojas teigė, kad jam reikalingi vaistai.

Ministerijos duris saugantys apsaugos darbuotojai teigė, kad įleidžiami bus tik žurnalistai. Tiesa, jiems įėjus, apsaugos darbuotojai vėl užrakino duris.

Įėję žurnalistai turi pateikti asmens tapatybę įrodančius dokumentus.

Po DELFI paskelbtos žinios apie tai, kad į ministeriją nebeleidžiama įnešti maisto ir vaistų, ministerijos atstovai sureagavo žaibiškai – jie pranešė, kad įvyko klaida ir nesusipratimas, esą maistą įnešti galima. Vis dėlto, DELFI lauke rado žmones, kurie jau nuo 16 val. bandė įeiti į ministeriją.

DELFI pranešus ministerijai, kad lauke laukia asmenys su maistu, ministerijos atstovai vis dėlto leido maistą įnešti vidun.

Maistą mokytojams atvežė Kalėdų miestelyje „Šventa stotis“ dirbantys verslininkai. „Galvojome, pateksime į vidų, bet neįleido. Buvo atėję mokytojai, bandėme pro duris paduoti, bet griežtai neleido“, – teigė verslininkai.

Mokytojams perduotas maistas

Penktą valandą į ministeriją atvyko ekonomistai, su kuriais turėjo įvykti diskusija apie finansinius reformos reikalavimus. Tačiau specialistai Raimondas Kuodis ir Justas Mundeikis į ministeriją nebuvo įleisti, todėl LŠDPS pirmininkas A. Navickas su jais susitiko prie ministerijos durų, lauke.

Susitikimas su ekonomistais

17:30 val. prie ministerijos atvyko Žmogaus teisių gynėjai. Penkiolikos žmonių būrys į ministeriją nebuvo įleistas, todėl su mokytojais bendravo per langus. Susirinkę skandavo: „Mes už laisvę, mes už taiką, mes už mokytojų streiką“.

Kiek vėliau prie jų prisijungė daugiau žmonių, kurie palaikymą mokytojams reiškė susirinkdami Daukanto aikštėje.

Mokytojų palaikymo akcija Daukanto aikštėje:

Kreipėsi į D. Grybauskaitę

Trečiadienio rytą A. Navickas kreipėsi ir į Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę. LŠDPS pranešime teigiama, kad informavo D. Grybauskaitę apie tai, kad „susidariusi situacija peržengė vienos profesijos ir jai atstovaujančios institucijos konflikto ribas“.

„Iš tiesų manome, kad konfliktas, įsižiebęs dėl etatinio darbo apmokėjimo tvarkos, atskleidė žymiai didesnes valstybės problemas. Tai, kas vyko paskutinėmis dienomis: negebėjimas realiai spręsti jau seniai identifikuotų problemų; brutalus psichologinis spaudimas; aukščiausių valstybės pareigūnų visuomenei skleidžiamas melas; bandymas supriešinti visuomenę ir manipuliuoti žiniasklaidos priemonėmis; viešas derybų imitavimas nebijant atsakomybės už akivaizdžius pažeidimus; protokolų ir kitų dokumentų, ant kurių oficialiai pasirašo ministrė, klastojimas; grasinimas fiziniu susidorojimu rodo, kad krizė gilėja. Esama situacija atskleidžia daug pavojingesnes tendencijas – mūsų šalies demokratijai iškilo reali grėsmė“, – rašoma kreipimesi į Prezidentę.

Prašoma įvertinti situaciją ir priimti atitinkamus sprendimus.

Sugriežtinta įeinančių ir išeinančių kontrolė ministerijoje

Naujas taisykles įvedė ne tik mokytojai, bet ir ministerija. Anksčiau žurnalistai, atvykę į ŠMM, galėjo laisvai į ją patekti, tačiau pastarosiomis dienomis įėjus būtina užsiregistruoti. Tiesa, tik užsiregistruoti, išvykimas nežymimas.

Trečiadienį žurnalistai, atvykę į ŠMM, turėjo ne tik užsiregistruoti, bet ir pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Apsaugos darbuotojai teigė, kad ministerijoje streikuojantys mokytojai gali laisvai judėti, tačiau pridūrė, kad išeit gali laisvai, tačiau įeiti - tik su leidimu. Pasidomėjus, ar streikuojantys mokytojai turi tokius leidimus, buvo patikslinta, kad įeiti ir išeiti gali tik pirmininkas A. Navickas. Kiti mokytojai gali tik palikti patalpas.

Ministerija: neribojame žiniasklaidos teisių

Švietimo ir mokslo ministerija trečiadienio popietę išplatinos spaudos pranešimą, kuriuo informuoja, kad ministerijoje vyksta tik ministerijos organizuojami renginiai arba renginiai, kurių laikas ir vieta yra suderinti su ministerijos administracija. Ministerijos, kaip ir kitų valstybės institucijų, patalpos nėra vieša erdvė kitų organizacijų pasitarimams ir susitarimams rengti.

„Kaip jau buvo skelbta anksčiau, pagal ministerijos vidaus taisykles, į ministeriją įleidžiami tik asmenys, atvykstantys į ministerijos rengiamus pasitarimus, susitikimus, pas konkrečius ministerijos atstovus.

Žiniasklaidos atstovai į ministeriją įleidžiami pateikus pažymėjimus, ministerija neriboja žiniasklaidos teisės gauti informaciją iš streikuojančių mokytojų. Apgailestaujame, jei streikuojantys mokytojai atsisako įsileisti žurnalistus į pedagogų užimtą Kolegijų salę – ministerija tokios teisės neriboja“, – teigiama pranešime spaudai.

Ministerijoje jau savaitę

Jau savaitę ministerijoje budi daugiau nei dvidešimt mokytojų. Mokytojai ministerijoje jau nuo trečiadienio, lapkričio 28 dienos, vidurdienio.

Į ministeriją mokytojai atvyko po Seime vykusio Švietimo ir mokslo komiteto posėdžio, į kurį buvo pakviesti, bet, kaip jie sakė po posėdžio, nebuvo išgirsti. Mokytojai nusprendė nesiskirstyti ir likti nakvoti ministerijoje, laukti derybų.

Po poros naktų, praleistų ŠMM patalpose, jie surengė mitingą, po kurio į ministeriją grįžę pedagogai rado užrakintas duris. Įniršę mokytojai nusprendė nepasiduoti ir į ministeriją lipo pro langus, kiek vėliau buvo susitarta, kad patalpose gali likti trisdešimt streikuojančių mokytojų.

Pirmadienį, gruodžio 3-iąją, ministras pirmininkas Saulius Skvernelis pranešė, kad keičia tris ministrus: Švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę, Kultūros ministrę Lianą Ruokytę-Jonsson ir Aplinkos ministrą Kęstutį Navicką.

Mokytojai ministerijoje: