„Mes negalvojame apie makroekonomiką, mes negalvojame apie palūkanų normas, kaip ir apie Donaldą Trumpą ar politiką, ar „Brexit“, - sakė Kevinas Murphy‘is, padedantis valdyti 1,5 mlrd. JAV dolerių „Schroder Income Maximiser“ fondą, kuris 2018 metais įveikė 98 proc. konkurentų, didžiausių dėmesį sutelkdamas į Jungtinės Karalystės (JK) vertės akcijas. – Geriau nemėginti prognozuoti nenuspėjamus įvykius ir susitelkti ties įmonių pagrindiniais parametrais“.

Geopolitika, kaip ir susirūpinimas dėl didinamų JAV palūkanų normų, smogė Europos akcijoms, „Stoxx Europe 600 Index“, manoma, išgyveno prasčiausius metus nuo 2011 metų. Tik vienas „Bloomberg“ apklaustas strategas sausį prognozavo nuosmukį Europos akcijų rinkoje 2018 metais, kurį apsunkino Italijos bei Junginės Karalystės politinės melodramos.

Svarbiausia kruopšti akcijų/turto atranka, sutelkiant dėmesį į vertės nustatymą, pelną ir balansines rizikas, duodamas interviu „Bloomberg“ atstovams telefonu sakė K. Murphy‘is. Fondo grupė atrenka Jungtinės Karalystės bendroves, kurios į savo vertinimus jau įtraukė neigiamas naujienas, todėl kai rinka susiduria su nuosmukiu, panašiu į tą, kuris buvo užfiksuotas spalį, tokios akcijos demonstruoja geresnes dinamikas, rodo fondo „Schroders“ duomenys.

Jungtinės Karalystės akcijų rinka
„Schroder Income Maximiser Fund“ šiais metais sugeneravo 4,7 proc. grąžos ir 11 proc. per pastaruosius trejus metus. Priešingai, „FTSE 100 Index“ indeksas per 2018 metus smuko 8,2 proc., o indeksas “MSCI UK Value Index“ nukrito 9,8 proc. Spalio 31 d. duomenimis, Fondo valdomą turtą sudarė „Pearson Plc“, „BP Plc“, „GlaxoSmithKline Plc“ ir „HSBC Holdings Plc.“.

Artėjant kitų metų kovui, kai Jungtinė Karalystė turėtų pasitraukti iš Europos Sąjungos (ES), strategų nuomonės išsiskyrė dėl to, ar šalies akcijos pakankamai pigios, kad galėtų demonstruoti geresnius nei kitų šalių akcijų rodiklius, tokio didelio politinio netikrumo aplinkoje. „Sanford C. Bernstein“ rinką vadina “neinvestuotina“, o „Citigroup Inc.“ teigia, kad investuotojai jau ryžtingai atsikratė akcijų.

„Brexit“ atvers naujų galimybių, atsiras naujų įsigytinų dalykų, o mums teks sumaniai orientuotis rinkoje, idant pasinaudotumėme atsivėrusiomis galimybėmis“, - sakė K. Murphy‘is.

Indeksas „FTSE 100 Index“ antradienį beveik nepasikeitė, Europos Sąjungos aukščiausios instancijos teismo patarėjui teisiniais klausimais paskelbus, kad pagal 50-ąjį straipsnį galima vienašališkai atšaukti pranešimą apie ketinimą išstoti iš Sąjungos.
Nepanikuoti

K. Murphy‘is yra įsitikinęs, kad vertės akcijos pralenks augimo akcijas per artimiausius trejus-penkerius metus. Pasaulinės vertės akcijos pastaruosius tris mėnesius lenkė augimo akcijas, tuo sukeldamos spekuliacijų, esą investuotojai juda link žemesnės vertės akcijų, ruošdamiesi ekonominiam augimo sulėtėjimui bei bulių rinkos pabaigai. Po to, kai dot-com burbulas pasiekė piką 2000 metais, Jungtinėse Valstijose vertės akcijos lenkė augimo akcijas beveik septynerius metus iš eilės.

„Pearson“, didžiausio fondo valdomo turto, akcijos lapkritį pabrango 7,2 proc., tuo tarpu indeksas „FTSE 100 Index“ nukrito 2,1 proc. „Glaxo“ akcijų vertė padidėjo 7,3 proc., o BP akcijos atpigo 8,3 proc., smukus naftos kainoms.

„Kartu su savo vadovais mes ištisas dienas praleidžiame prie ataskaitų, nagrinėdami įmonių finansinius rodiklius ir mėgindami atrasti naujų pigių pirktinų objektų, - teigia K. Muprhy‘is. – Ir mes nereaguojame į rinkas bei nepasiduodame emocijoms ir goduliui, nepanikuojame ir toliau svarstome visas galimybes, kokių tik randame“.