„Su Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos išvada (VTEK) dar nesu susipažinusi, bet tikrai žinau, kad mano priimti sprendimai niekaip nėra susiję su vyro įmonės veikla, ir tikrai nėra padaryta jokios žalos sistemai dėl to“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė J. Petrauskienė.

„O jeigu yra kokie nors netikslumai, kuriuos formaliai mato VTEK, matyt, tikrai galėjau būti skrupulingesnė pildydama“, – pridūrė ji.

VTEK trečiadienį pripažino, kad švietimo ir mokslo ministrė J. Petrauskienė pažeidė įstatymą nedeklaravusi sandorio su banku ir nenusišalinusi nuo sprendimų ministerijoje bei pavaldžiose įstaigose, kur viešuosius pirkimus laimėdavo jos sutuoktinis Evaldas Petrauskas.

Komisija konstatavo, kad J. Petrauskienė tik pradėjusi eiti ministrės pareigas turėjo nurodyti 3 tūkst. eurų viršijančią paskolą „SEB“ banke, taip pat sutuoktinio E. Petrausko pareigas jo įmonėje „Ecotour“. Be to, J. Petrauskienė privačių interesų deklaracijoje nenurodė sutuoktinio pareigų įmonėje „Betonus“ ir nedeklaravo sutuoktinio individualios veiklos pažymos.

Taip pat nustatyta, kad J. Petrauskienės sutuoktiniui laimint viešuosius pirkimus ministerijai pavaldžiose įstaigose Valstybiniame studijų fonde bei Gamtos tyrimų centre, ministrė jų vadovams yra skyrusi premijų bei priemokų prie algos.

„Dėl Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldžių įstaigų vadovų skatinimo nėra jokios išskirtinės situacijos būtent dėl šitų įstaigų. Visi vadovai, kurie gerai atlieka savo pareigas ir ne tik šių įstaigų vadovai, dėl visų buvo priimtas sprendimas“, – sakė J. Petrauskienė.

Pirmadienį premjeras Saulius Skvernelis paskelbė, kad J. Petrauskienę atstatydina iš švietimo ir mokslo ministrės pareigų. Nuo lapkričio 12 dienos dalis mokytojų yra paskelbę neterminuotą streiką dėl įvesto etatinio darbo apmokėjimo.