Filmuotas Maskvos tekstilės fabriko reidas pirmadienį buvo parodytas Londono teismo ekranuose kaip gynybos įrodymas, kurį pateikė rusų verslininkas Vladimiras Černuchinas, kovojantis su Olegu Deripaska dėl pretenzijų į fabriko nuosavybę. Vaizdo įrašas rodo milijardieriui dirbančią „Basic Element“ komandą, spaudžiančią konkurentų apsaugos vadovą prie grindų.

O. Deripaska ir jo komanda pripažino 2010 m. fabrike įvedę valdymo pokyčių, tačiau jo advokatai kalbas apie ginkluotą reidą atmeta kaip „perspaudimą“. Milijardieriaus administratorius teigia, kad jie tiesiog stengėsi kuo greičiau pakeisti griūvančio pastato vadovybę ir tęsti fabriko pertvarkymą.

Nesutarimai kilo tarp buvusio Rusijos ministro pavaduotojo V. Černuchino, kuris vėliau pabėgo į Jungtinę Karalystę, ir O. Deripaskos dėl nuosavybės teisių į „Trehgornaja Manufaktura“ – ikirevoliucinį tekstilės fabriką, kuris vėliau buvo paverstas pamogų centru su madingais loftais, restoranais ir naktiniais klubais.

2010 m. gruodžio mėnesio išpuolis yra „ginčytinas momentas“, teisme pareiškė V. Černuchino advokatas Jonathanas Crow. Pasak jo, „Basic Element“ komanda, kurios nariai buvo pastebėti laikantys pistoletus ar švarkuose slepiantys jų dėklus, įveikė maždaug 25 fabriko sargybinius.

Kaip teigia J. Crow, operacijoje dalyvavo Arkadijus Sarkisianas, tariamas milijardieriaus „smogikas“ ir buvęs Rusijos karo laivyno karininkas.

Per kryžminę apklausą O. Deripaska buvo paklaustas, ar samdytų tokį žmogų kaip A. Sarkisianas. Jo atsakymas: „Taip, jei tai būtų 90-tieji.“

Milijardierius susikrovė turtus 10-ojo deš. iš Rusijos aliuminio karų, supirkęs akcijas, išduotas metalo darbininkams Sovietų Sąjungos griūties metu.

Fabriko generalinis direktorius Dmitrijus Novikovas pirmadienį pareiškė, kad A. Sarkisianas O. Deripaskai dirbo iki 2000-ųjų pradžios. Tačiau liudytojo pareiškime jis teigė, kad A. Sarkisianas ir toliau kartais talkina „Basic Element“ saugumo komandai.

Visgi D. Novikovas prisipažino nustebęs, matydamas A. Sarkisianą filmuotoje vaizdo medžiagoje. Jūrų laivyno veteranas prižiūrėjo projektų statybą Sočio olimpiniame kaimelyje ir už tai buvo apdovanotas Rusijos valstybės garbės medaliu, teigė D. Novikovas.

„Jeigu ne jis“, olimpinis kaimelis „nebūtų užbaigtas laiku“, paaiškino D. Novikovas, liudijęs O. Deripaskos naudai.

Bandymai susisiekti su A. Sarkisianu buvo nevaisingi. O. Deripaskos atstovas neatsakė į žurnalisto skambutį su prašymu pakomentuoti.

O. Deripaskos advokatas Justinas Fenwickas pareiškė, kad V. Černuchinas bando nupiešti „perspaustą paveikslą“ to, kaip buvo „perimtas valdymas“. Tokie įtarinėjimai yra „nesąmonė“, teigė jis.
Pats O. Deripaska kaltinimą apibūdino kaip „kažkokią karinę operaciją“, vadindamas jį „gryna fantazija“.