„Niekas netikėjo, kad taip atsitiks“, – teigė ministerijoje jau nuo trečiadienio esanti klaipėdietė mokytoja Lilija Bručkienė. Antradienio popietę ministerijos atstovai paskelbė, kad į patalpas bus galima patekti tik su leidimu, tad tie mokytojai, kurie buvo išėję iš patalpų papietauti ar persirengti – nebegali grįžti.

Ministerijoje kartu su mokytojais budi ir žiniasklaida. Žurnalistams nereikalingas specialus leidimas, tačiau įėjus būtina užsiregistruoti. Pasidomėjus, kodėl būtina parašyti savo duomenis bei įvardyti, kodėl lankausi ministerijoje, budinti moteris teigė, kad tai – įprasta praktika, nors anksčiau ministerijos darbuotojai to nereikalavo.

ŠMM Kolegijų salėje įsikūrę mokytojai anksčiau prie salės, koridoriuje, buvo įsikūrę „virtuvę“ – ant stalo dėdavo maistą, puodelius, virdavosi arbatą. Dabar šis stalas perneštas į salės vidų – už salės durų nebėra jokių mokytojų daiktų.

Streikas Švietimo ministerijoje

Pasidomėjus, kodėl mokytojai nusprendė perkelti stalą, šie DELFI patikino, kad tiesiog nenori trukdyti ministerijoms darbuotojams dirbti ir laisvai praeiti koridoriais.

Kolegijų salėje, kurioje mokytojai jau praleido beveik savaitę, jau pakabinta ir vėliava su Vyčiu, o langus puošia iš balto popieriaus iškarpytos snaigės.

Iš koridoriaus buvo išneštos sofos. Mokytojai teigia, kad tai buvo padaryta penktadienio mitingo metu. Buvo išjungtas ir internetas, televizija, kiek vėliau internetas buvo grąžintas.

Streikas Švietimo ministerijoje

Streikuojantys mokytojai papietauti užsuka ir į ministerijos valgyklą. Čia papietauti galima už 3-4 eurus, tačiau valgyklos darbuotojos klientų pagausėjimo nepastebi. Priešingai, prasidėjus streikui į ministeriją negali lengvai patekti pašaliniai asmenys, kurie čia užsukdavo papietauti.

Paskelbus, kad į ministeriją bus galima patekti tik su leidimais, durys buvo užrakintos. Prie durų budi apsauga, kuri užrakina ir atrakina duris tiems, kurie nori įeiti ar išeiti. Toks ministerijos darbuotojų elgesys pradėjo kelti įtampą tarp ministerijoje budinčių mokytojų. Čia jų yra apie dvidešimt.

Viena mokytoja skundėsi, kad netoli ministerijos pasistatė savo automobilį, tačiau išeiti nebegali, todėl nežino, kiek teks mokėti už automobilio stovėjimą pačiame miesto centre.

Streikuoja mokytojai iš visos Lietuvos

Jau savaitę ministerijoje leidžia tik grupelė mokytojų, kita dalis – keičiasi.

Nuo trečiadienio vidurdienio ministerijoje budi pradinių klasių mokytoja Veronika Naumovaitė. Vilnietė nusiteikusi ryžtingai: „Būsiu iki galo“.

Vilniaus Martyno Mažvydo gimnazijoje dirbanti mokytoja teigė, kad mokiniai jos pasiilgo, tačiau mokymosi procesas vyksta. „Yra pavaduojanti mokytoja“, – tikino V. Naumovaitė ir pridūrė, kad tikrai nebijo prarasti savo darbo vietos.

Mokytoja Veronika

Darbo vietų nebijo prarasti ir Vilniaus Simono Stanevičiaus progimnazijos mokytojos. Ministerijoje antradienio popietę jų buvo net keturios: trys – pradinių klasių mokytojos ir viena muzikos mokytoja.

Mokytojos nepanoro įvardyti savo pavardžių pridurdamos, kad „mus greičiausiai suregistruos, taip bus lengviau paskui atsekti“. Pedagogės tvirtino, kad jau pavargo nuo komentarų dalijimo, tačiau pridūrė, kad streikuoja ne tik dėl savęs, bet ir dėl savo kolegų, kurie negali streikuoti, taip pat ir dėl Lietuvos ateities.

Ugdymo procesas Vilniaus Simono Stanevičiaus progimnazijoje buvo sustabdytas savaitei, vėliau pradinukai jau buvo sugrąžinti į procesą, tačiau vyresnieji nesimoko iki šiol.

Daiva Kurcevičienė (kairėje)

„Mes vis keičiamės“, – tvirtino mokytoja, norėdama įrodyti, kad streikuojančių mokytojų būrys ministerijoje yra iš visos Lietuvos ir nuolat kinta. Tiksliau – galėjo kisti iki antradienio popietės, kai buvo pranešta, kad į ministeriją bus galima patekti tik gavus leidimą.

Vilniaus licėjaus mokytoja teigė, kad pirmadienį streikavo net 36 mokytojai, antradienį streikuoja 26 o kiek streikuojančių bus rytoj – nežinia.

„Gal rytoj vėl bus daugiau, nes vis prisijungs, atsijungs. Streikas juk neterminuotas“, – teigė kūno kultūros mokytoja. Vilniaus licėjuje vyksta dalinis ugdymo procesas.

Anglų kalbos mokytojas Aivaras Dočkus iš Elektrėnų prisijungė ne tik prie ministerijoje streikuojančių mokytojų, jis dalyvavo ir penktadienį vykusiame mitinge, po kurio į ministeriją grįžę mokytojai rado užrakintas duris.

Aivaras Dočkus

Mokytojas pamokų nebeveda nuo lapkričio 20 dienos. „Geriau dirbti, nes tokiomis situacijomis jautiesi pusiau bedarbis, pusiau kare. Nėra malonu kovoti už elementarias savo teises, kurios Lietuvoje, pasirodo, turi būti iškovojamos“, – kalbėjo mokytojas A. Dočkus.

Mokytojas teigė, kad prie atlyginimo prisiduria vesdamas anglų kalbos kursus, tad tuščiomis kišenėmis po streiko neturėtų likti, nors streiko metu ir kursų veda mažiau.

Mokytojas nusiteikęs ryžtingai. „Aš visiems sakau: badaukite savaitę, badaukite dvi, darykite viską, bet už kitą laiką dirbdami ateityje gausite padoresnį atlyginimą. Bent jau šešis eurus, o ne penkis“, – tvirtino mokytojas.

Ministerijoje vis dar budi ir Vilniaus „Žemynos“ progimnazijos anglų kalbos mokytoja Jurgita Kiškienė.

Mokytoja Jurgita Kiškienė

Streiką organizuojančios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas taip pat vis dar ministerijoje, nors pas žurnalistus antradienio popietę neatvyko. Mokytojai teigė, kad pirmininkas ilsisi – miega.

Ir nors pirmininko nebuvo, čia budėjo LŠDPS pirmininko pavaduotojas Vytautas Silvanavičius. Matematikos mokytojas-ekspertas teigė, kad prie streikuojančių mokytojų prisijungė vakar. Šiąnakt jis jau išbandė miegą ministerijoje ir teigė, kad greičiausiai liks dar bent vienai nakčiai.

Iš Kaišiadorių rajono Žiežmarių gimnazijos atvykęs V. Silvanavičius įvardijo, kad streikas jų gimnazijoje prasidėjo lapkričio 14 dieną. „Natūralu, kad bėgant laikui streikuojančių mažėja, nes ne visų finansinės galimybės leidžia tęsti“, – teigė mokytojas. Tai, kad streikuoti pasiryžę mokytojai po kiek laiko grįžo. darbo vietas tik todėl, kad bijo likti tuščiomis kišenėmis, patvirtino ir penktadienį mitinge sutikti mokytojai.

Vytautas Silvanavičius

„Bet ar tu dieną streikuosi, ar dešimt dienų – tu pareiški pasipriešinimą etatiniam apmokėjimui ir tiems reikalavimams“, – tvirtino V. Silvanavičius.

Matematikos mokytojas teigė, kad po ministro pirmininko žodžių tarp mokytojų įsivyravo įtampa. „Po tokių pareiškimų buvo nejauku, ypač mūsų kolegėms, vyrai ramiau sureagavo į tokį pareiškimą. Kita vertus, kai S. Malinauskas paantrino, buvo neramu“, – teigė mokytojas.

V. Silvanavičius vardijo, kad ministerijoje yra mokytojų ne tik iš Vilniaus, bet ir iš Klaipėdos, Joniškio ir kitų miestų.

Streikas Švietimo ministerijoje

V. Silvanavičius žurnalistams atvertė ir dokumentus. „Tai net ne protokolas, o projektas, – apie dokumentą, kuris buvo surašytas po derybų, kalbėjo pirmininko pavaduotojas. – Ar sutarsime, ar pritarsime – kitas klausimas. Nėra nė vienos profsąjungos parašo, nėra ministrės parašo.“

Mokytojo netenkina ir vardijami šimtai milijonų. „Mums jie atrodo perdėti, atrodo, kad jie naudojami visuomenei bauginti“, – tikino mokytojas ir pridūrė, kad jų reikalavimas – 20 proc. padidinti atlyginimai. Jo teigimu, jei jau buvo skirta beveik 49 mln. ir atlyginimai esą padidėjo 10 proc., tai užteks skirti dar tiek pat.

Mokytojai teigia, kad iš ministerijos nesitrauks tol, kol nepamatys tenkinančių rezultatų.