„Kalbos dėl koalicijos kyla nuolat, mes ne kartą atsakinėjome į šį klausimą. Mes gauname tuos pasiūlymus, juos analizuojame, nors turime daug neigiamos patirties darbo koalicijoje. Mes dirbome Butkevičiaus Vyriausybėje, mes tada išėjome iš koalicijos, nes mums nepriimtina tokia politika, kai viena žadama, kitas daroma. Šita Vyriausybė yra kitokia. Kita vertus, mes ne su viskuo galime sutikti“, – sakė V. Tomaševskis.

Anot jo, pagrindinė sąlyga – jų programinių nuostatų įgyvendinimas, kurių tikslas – socialinis teisingumas. Pasak V. Tomaševskio, pinigų yra, tiesiog reikia norėtų juos panaudoti.

LLRA–KŠS paskelbė siūlanti du dalykus – pirma, kitais metais didinti vaiko pinigus bent iki 60 eurų ir įsipareigoti iki 2020 metų juos padidinti iki 120 eurų už kiekvieną vaiką. Kitas siūlymas – nemokami vaistai senjorams, kuriems yra daugiau nei 75 metai.

V. Tomaševskis sakė, kad kol kas kalba apie konkrečias ministerijas neina, tačiau jis pabrėžė, kad LLRA–KŠS tikrai turėtų ką pasiūlyti į ministrų pozicijas.

Jis taip pat teigė, kad partija galėtų prisijungti prie koalicijos, jeigu būtų įgyvendintos visos sąlygos, po prezidento rinkimų arba kovo mėnesį, kai prasidės nauja Seimo sesija. Tačiau kol kas lenkų politikai skubėti jungtis į koaliciją nenori, mat „turi karčios patirties“. DELFI primena, kad ši partija dirbo Algirdo Butkevičiaus Vyriausybėje, tačiau iš koalicijos pasitraukė nesulaukę termino pabaigos.

V. Tomaševskis pabrėžė, kad siūlydami didinti socialines išmokas, jie turi ir pasiūlymą, iš kur gauti papildomų pinigų. LLRA–KŠS siūlo apmokestinti banko aktyvus. Politikai skaičiuoja, kad dėl to papildomai į biudžetą įplauktų apie 100 mln. eurų.

Kalbėdama apie kitas politines aktualijas, LLRA–KŠS frakcijos seniūnė Seime Rita Tamašunienė teigė, jog partija iš esmės palaiko valdančiųjų mokesčių reformą, kuri leis padidinti žmonių pajamas. Tačiau dėl to, ar palaikys biudžetą, LLRA–KŠS dar nėra nusprendę.

Spaudos konferencijoje kalbėta ir apie vaikų teisių reformą, kurią, anot LLRA–KŠS atstovų, reikėtų taisyti.

„Galbūt reikia elementariausios pagalbos, patarimo, kad galima gyventi kitaip. Kuomet mes norime apibrėžti, kas mums, visuomenei, aišku, kad negalima smurtauti (...) mes tą sudėjome į vieną apibrėžimą. Pasirodo, gyvenime pasitaiko ir kitų atvejų, kur tas apibrėžimas nėra pritaikomas. (...) Esu įsitikinusi, kad reikėtų pritaikyti protingumo ir žmogiškumo kriterijus“, – spaudos konferencijoje sakė R. Tamašunienė.

Dėl streikuojančių pedagogų LLRA–KŠS atstovai sakė, kad trūksta dialogo, jis turėtų veikti konstruktyviau, nors pats etatinis apmokėjimo modelis, anot R. Tamašunienės, nėra blogas. Pavyzdžiui, Vilniaus rajone jis suveikė. Tačiau politikai išreiškė paramą mokytojams ir teigė, kad valdžia turėtų ieškoti galimybių didinti algas biudžetininkams.

„Viešasis sektorius kartais gauna mažiau nei iki krizės. Jūs visi žinote, kaip išaugo kainos parduotuvėse – tai yra kosmosas. Svarbiausias klausimas – surasti pinigus. Kitaip visi emigruos arba viešajame sektoriuje dirbs tik tie, kurie negali kitur įsidarbinti“, – sakė V. Tomaševskis.

Jis įsitikinęs, kad ministras yra tik vykdytojas, visi sprendimai priimami kur kas platesniame rate. Atsakydamas į klausimą, ar jo nežeidžia LVŽS pirmininko Ramūno Karbauskio pozicija, kad LLRA-KŠS negalima atiduoti švietimo ir mokslo ministro posto, V. Tomaševskis nuo tiesioginio atsakymo išsisuko ir dar kartą pakartojo, kad šiuo metu kalba apie jokius portfelius nevyksta.

Neatmetė susitarimo dėl koalicijos

Antradienį valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderiai sakė neatmetantys galimybės, kad LLRA-KŠS galėtų prisidėti prie valdančiosios koalicijos, šios partijos nariams pasiūlant ir ministrų portfelių.

„Visko gali būti. Šiandien trys pozicijos yra laisvos, tad visko gali būti“, – Seime žurnalistams sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Anot jo, LLRA-KŠS prisidėjimas prie valdančiosios koalicijos jai suteiktų daugiau stabilumo.

Tokios galimybės neatmeta ir LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

„Mes Lenkų rinkimų akcijos palaikymą tikrai turime, o šnekant apie prisijungimą prie koalicijos, tai LLRA-KŠS sprendimas, negaliu kalbėti už juos. (...) Jeigu jie norėtų prisijungti prie koalicijos, mes tikrai tai svarstytume“, – apie galimybę LLRA-KŠS gauti ministrų portfelių sakė R. Karbauskis, kurį cituoja BNS.

S. Skvernelio ir R. Karbauskio teigimu, kol kas pokalbiai su lenkų atstovais ta tema nevyksta.

R. Karbauskis tik suabejojo, ar LLRA-KŠS atstovas galėtų vadovauti Švietimo ir mokslo ministerijai.

„Galvoju, kad švietimo klausimais Lenkų rinkimų akcijos lyderystė sukeltų daugiau abejonių negu pasitikėjimo“, – teigė jis.

„Kultūros būtų galima svarstyti tikrai“, – pridūrė „valstiečių“ lyderis.

DELFI primena, kad S. Skvernelis pirmadienį paskelbė keičiantis tris Vyriausybės ministrus – švietimo ir mokslo, kultūros ir aplinkos.

Šiuo metu valdančiąją koaliciją sudaro LVŽS ir Lietuvos socialdemokratų darbo partija (LSDDP). Ją remia partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcija.