Išsiaiškinti, kas yra smurtas prieš vaikus – ne vaikiški žaidimai. Politikai, tėvų ir nevyriausybinės organizacijos toliau nesutaria, ką daryti su vadinamuoju „vaikų nemušimo įstatymu“. Norintys jį taisyti sako, kad, pagal įstatymą, institucijos gali per lengvai paimti vaiką iš šeimos.

„Įstatymas, kaip taikomas, turi visuotinio kaltumo prezumpciją – kad visi tėvai yra kalti. Negalėčiau abejones išsklaidyti, tai, kad įstatymas parašytas institucijoms, o ne pagalbai – irgi akivaizdu“, – sakė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Rimantas Dagys.

„Įsivaizduokim, kažkas panaudodamas virtuvinį peilį atliko nusikaltimą, ir staiga visi tampa įtariamaisiais dėl to, kad virtuvėj turi peilį“, – kalbėjo Tėvų forumo pirmininkas Darius Trečiakauskas.

„Taip, vaiką reikia saugoti, bet tėvams be jų kaltės nereikia kabinti smurtautojo etiketės, vadinti smurtautojais, kurie nenusipelnė, irgi yra smurtas“, – teigė Laisvos visuomenės instituto valdybos narys Vygantas Malinauskas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo nekeisti smurto prieš vaiką apibrėžimo, tačiau atsisakyti grėsmės lygių nustatymo. Jei vaikas yra nesaugioje aplinkoje, jis nebūtų iškart paimamas iš tėvų, bet būtų skiriama laikinoji priežiūra, pavyzdžiui, vaiką prižiūrėtų giminaičiai ar šeimos draugai.

„Puikiai žinau, kaip tai vyksta ir kiek reikia pastangų padėt, kad padėtum šeimai atsistoti ant kojų, kad vaikas liktų šeimoje, tai ir sustiprina. Man labai gaila, kad yra nesusišnekama“, – apgailestavo „Gelbėkit vaikus“ generalinė direktorė Rasa Dičpetrienė.

Daugiau nei 100 organizacijų kreipėsi į Seimo narius, prašydamos nepritarti Mindaugo Puidoko siūlomiems Vaiko teisių apsaugos įstatymo pakeitimams. Esą jie įteisintų smurtą prieš vaikus. Priėmus pataisas, pasak nevyriausybininkų, nuo smurto vaikai būtų saugomi netgi mažiau nei suaugusieji.

„Iš tikrųjų, kas daroma įstatymo projektu – tai siekiama įvesti, paaiškinti, kad vaikas gali pakelti smurtą. Įvedamos sąvokos „proporcingas smurtas“ ir taip toliau, kai vaiko teisės irgi sutaria, kad smurtavimas prieš vaiką nepriimtinas“, – kalbėjo Žmogaus teisių centro direktorė Birutė Sabatauskaitė.

„Labai aiškiai pataisose yra įvardijama, kad joks smurtas nėra galimas, ir klaidinama visuomenė. Negerai, sudėtinga pasiekti susitarimą“, – sakė Seimo LVŽS frakcijos narys Mindaugas Puidokas.

„Vaikų nemušimo įstatymo“ pataisoms iš pradžių pritarė 58 Seimo nariai, tačiau vėliau 9 savo parašus atšaukė.

BNS nuotr.