„Pažadų mes esame daug girdėję, pažadukų Vyriausybių daug matę, tai iš esmės tai nieko nekeičia, tenka tik apgailestauti, kad ir mokytojai, ir vaikai nerūpi, demonstruojamas cinizmas. Mes linkę tartis, eiti į kompromisus, čia yra mūsų klausimas, kada bus derybos“, – sakė A. Navickas po Vyriausybės posėdžio.

Prieš tai jis kalbėjo, kad derybos vyksta ne dėl pinigų, o dėl pačios sistemos keitimo.

„Mes deramės ne dėl pinigų, streiko idėja yra dėl neteisingos, neskaidrios ir neaiškios sistemos, tik ją suderinus ir sutarus būtų galima skaičiuoti, kiek tai kainuotų. (…) Reikia susitarti ir susidėlioti dalykus, kad pinigai mokytojus pasiektų skaidriai“, – sakė A. Navickas pirmadienį prieš prasidedant Vyriausybės posėdžiui, į kurį buvo kviesti švietimo profsąjungų atstovai.

Jis patikino, kad profsąjungos yra linkusios eiti į kompromisus – kai kuriuos reikalavimus atitraukti, išdėlioti ilgesniais terminais. Pasak jo, derybos vyksta dėl „sisteminio modelio sukūrimo“.

„Reikia susėsti ir parengti teisės aktą, kuris aiškiai apibrėžtų etatinį apmokėjimą“, – sakė A. Navickas.

Susitarė dėl strategijos

Kaip rašė BNS, Vyriausybėje pirmadienį susitikę valdančiųjų partijų ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovai žada įstatymu įtvirtinti strategiją, kaip turėtų augti viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai.

„Mes šiandien tik sutarėme, kad bus kitą savaitę pateiktas politinis memorandumas dėl to, kad mes iš tikrųjų pabandytume įstatymais apibrėžti, kaip viešajame sektoriuje toliau augs atlyginimai“, – žurnalistams sakė valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.

Susitikime su ministru pirmininku Sauliumi Skverneliu dalyvavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos, „Tvarkos ir teisingumo“ bei LLRA-KŠS atstovai.

Šiuos reikalavimus iškėlė streikuojanti Andriaus Navicko vadovaujama Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga.

Vyriausybės duomenimis, visiems reikalavimams įgyvendinti reikėtų beveik 300 mln. eurų, o vien mokytojų atlyginimų koeficientų didinimas kainuotų maždaug 130 mln. eurų.

Šiuos reikalavimus Vyriausybė aptars posėdyje pirmadienį. Į jį atvyko ir A. Navickas bei kitų profsąjungų atstovai.