Čia ne tas darbas, kai turi darbdavį ir jis už tave viskuo pasirūpina ir sumoka atlyginimą. Dauguma, investavę į NT, kuris kas metus netenka vertės dėl nusidėvėjimo, tikisi grąžos iš nuomos. Valstybės esame nemylimi našlaičiai, nes susirgus negauname jokios kompensacijos, pavyzdžiui, ligos išmokos. Nekompensuoja valstybė nuostolių, jei nėra pajamų. Turime patys pragyventi, kad nestovėtume prie konteinerio. Bepigu ūkininkams, nėra derliaus – gauna kompensacijas. Bet visi ūkininkais juk netapsime. Dar paminėsiu apie mokesčius. Tai sveikatos draudimas, savarankiškas mokestis Sodrai (juk kiekvienam svarbu sukauptas stažas pensijai), verslo liudijimo mokestis. Reiktų paminėti dar daugybę išlaidų, susijusių ne tik su remontais, išlaidomis patalpų pirkimui ir apstatymui, bet ir kasdienėms išlaidoms švaros prekėms ir kt. Tik vienintelis dalykas, kas mums nekainuoja tai savo pačių darbas.

Jei pasižiūrėsime į reklamas, pavyzdžiui, vidutinį butą galima išnuomoti už 30-40 Eur parai. Suprantama, kad užimtumas nebus 100 proc., galbūt geriausiu sezono laikotarpiu 70 proc., bet žiemos laiku gali beveik ir nebūti pajamų. Iš aprašyto pavyzdžio aiškiai matyti, kad iš pajamų vidurkio 500 Eur per mėnesį, jei turi butą geroje vietoje, jau galima savaitei 100 Eur atidėti maistui, jei kitas šeimos narys turi darbą. Yra, kas turi po kelis butus, nes suprantama, jei šeima, iš vieno buto nuomos nepragyvensi.

Sekmadienį LRT Panoramoje išgirdau gerą naujieną p. Šiškauskienei –viešbučių asociacijos Prezidentei. Jau keletą metų šita ponia kovoja už savo didįjį verslą. Ir ką manote? Rezultatai yra akivaizdūs. Pernai ar užpernai ji viešai pasisakinėjo, kad Lietuvoje nėra kaip apskaičiuoti išgeriamo alkoholio kiekio. Tai buvo surišta su smulkiųjų nuomotojų verslu. Atvyksta turistai į nuomojamus apartamentus, geria alkoholį, vežasi namo ir visai neaišku, kiek išgeria alkoholio vietinis gyventojas, o kiek turistas. Iš apsistojusių viešbučiuose, pasak p. Šiškauskienės, aišku, kiek išgeria turistai, bet visą statistiką iškreipia nuomojami turistams apartamentai. Tikrai neradau ryšio tarp p. Šiškauskienės išgeriamo alkoholio kiekio ir trukdančių viesbučių verslui nuomojamų apartamentų. (Dirbantys su trumpalaike nuoma ir perkantys verslo liudijimus, kas ketvirtį atsiskaito Statistikos departamentui, kiek, iš kokių šalių turėjo turistų, kiek gavo pajamų)

Suprantama, kad ne visi turistai yra užsienio svečiai, kurie rezervuoja viešbučius. Didelis procentas nori gyventi namų aplinkoje, ne viešbučiuose. Jei pasižiūrėtume Booking.com svetainėje, geriausius įvertinimus iš viešėjusių svečių gauna privatūs apartamentai. Viešbučiams, aišku, tai nepatinka – pajamų nutekėjimas. Šiuo metu p. Šiškauskienė vėl rūpinasi statistika. Dabar tiesiai aiškiai yra sakoma, kad dėl statistikos reikia išskirti verslo rūšis – kas turi apartamentus trumpalaikei nuomai, verslo liudijimus naikinti. O jei nori dirbti su verslo liudijimu, suteik nakvynę su pusryčiais.(Pusryčių gaminti vis tiek negalėsi savo virtuvėje, yra tam tikros higienos normos.) Vadinasi, Palangos moterytės turės restoranus steigti? Arba kurti įmones? Bet geriausia, kad visai užsidarytų.

Finansų ministerijos darbuotojai pagalvojo, kaip surinkti daugiau mokesčių, bet nepagalvojo, kad nuskurdins ir paliks be darbo daugumą sunkiai savarankiškai dirbančių žmonių. Suprantama, kad sumažėjus savarankiškų apartamentų nuomotojų, viešbučių pajamos padidės. O ką daryti tiems, kurie investavo, kad susikurtų darbo vietą ir bus priversti veiklą nutraukti? Gaila ir savarankiškai dirbusių statybininkų, kuriuos irgi sunaikino didieji. Ar galite finansų ministerijos darbuotojai patarti, kaip pragyventi? Ar priimsite į savo koridorius pastreikuoti?

Vilniaus gyventoja, užsiimanti trumpalaike nuoma pagal verslo liudijimą.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Atsidūrėte panašioje situacijoje? Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.