„Man labai atsibodo tai, kad mūsų nevertina, su mumis nesitaria, niekas jokių pokyčių nederina. Buvo siųsti pasiūlymai, buvo viešai šnekėta, kad jis (naujas etatinis modelis – DELFI) netinka, buvo labai daug pasipriešinimo, buvo įspėjamieji streikai. Eilinė reforma, kaip ir visos švietimo sistemos reformos pastaraisiais metais, buvo prastumta buldozeriu, – tvirtino mokytoja. – O kai dar sužinojau, kokios artėja reformos ir ką jie galvoja, tai tų jėgų atsirado dar daugiau.“

Jau dvidešimt metų mokytoja dirbanti L. Bručkienė teigė, kad neketina trauktis iš savo pareigų: „Tik noriu dirbti oriai ir garbingai“.

Ministerijoje nakvojantys mokytojai čia jau kone apsigyveno: kas naktį tiesiasi čiužinius ir miegmaišius, o kas rytą keliauja į ministerijos dušus. Mokytoja tikina, kad nuotaikos čia kur kas linksmesnės nei gali atrodyti.

„Neištvertume, jei neturėtume gero humoro jausmo, – nusijuokė mokytoja. – O tai, kas šiandien įvyko, demonstruoja, kad kai kurie valdininkai humoro jausmo neturi.“

L. Bručkienė teigė, kad vienas iš jos autoritetų, Leonidas Donskis, yra parašęs straipsnį apie politikų humoro jausmą. „Gyvenime ir stengiuosi tuo vadovautis“, – tikino mokytoja.

Vis dėlto, ji neslėpė – budint ministerijoje būna ir sunku. „Būna labai įtemptų akimirkų, būna nervingų, būna liūdnų, būna, kad atrodo, kad daugiau nebegaliu. Bet būna ir linksma, būna paradoksalių akimirkų, nes šiaip pirmą kartą gyvenime ministeriją užimame“, – nusijuokė L. Bručkienė.

Mokytoja įsitikinusi – jei ne šis „šturmas“, derybos nebūtų pradėtos. „Niekas nebūtų pradėta, jei nebūtų sulėkę žurnalistai ir jei nebūtų sukeltas ažiotažas visuomenėje“, – tikino mokytoja.

O ar buvo tokių akimirkų, kai akyse kaupėsi ašaros? „Mes visas derybas stebėjome tiesiogiai, transliacijoje, neatsitraukdami. Kai matome, kad sąmoningai bandoma išvengti klausimų, apie kuriuos reikia susitarti. Kai matome, kad vienos profsąjungos lyderis sąmoningai klampina, veliasi į detales ir nereikalingus ginčus, kad būtų kuo toliau nukeliama į vakarą tie svarbūs klausimai, tada būna labai pikta, tada norisi įsiveržti ir užimti derybų kabinetą. Matome, kad sąmoningai trukdomas darbo procesas jau viduje, tada ir įtampa kyla, ir audringai reaguojame“, – pasakojo pedagogė.

Chaosas švietimo ministerijoje:

Klaipėdietės teigimu, pasigirsta ir tuščiažodžiavimų, kuriuos mokytojai esą girdi jau tris mėnesius.

Mokytoja penktadienio vakarą į ministeriją pateko pro duris. Tai – išimtis. Dauguma mokytojų į ministeriją pateko pro langą. Mokytojos teigimu, visuomet reikia derėtis, todėl ir pati atvykusi nebandė lipti pro langą, o šalo lauke ir bandė derėtis. Galiausiai ji ir susiderėjo, ir buvo įleista į vidų.

Artėja savaitgalis, tačiau mokytojai ir toliau liks ministerijoje. Ar jie tikisi sulaukti ministrės net savaitgalį? „Nesitikiu, dabar viskas jau nebe ministrės kompetencijoje. Dabar jau reikia politinės valios, o ne ministrės, – teigė mokytoja. – rytoj lauksime sveiko proto, kuris sakytų, kad krizinėje situacijoje reikia dirbti ir šeštadieniais, ir sekmadieniais.“

Derybos vyko ketvirtadienį, penktadienį jokių procesų ministerijoje nebevyko. Mokytojos teigimu, jei derybos būtų pratęstos, galbūt jau būtų pasibaigę ir ji galėtų grįžti namo, o pirmadienį – jau grįžti pas vaikus į mokyklą. „Bet pamokų dar nebus, nes dar kurį laiką vyks derybos“, – pridūrė mokytoja.

Iš Klaipėdos atvykusi mokytoja tikėjosi apsilankyti tik Seimo Švietimo ir mokslo komitete, tačiau būtent jame ir pamatė, kad mokytojai negirdimi. „Nežinau, kodėl mus ten pakvietė, nes mokytojų nuomonė iš esmės nebuvo įdomi. Mes, atvažiavę iš Klaipėdos, kėlęsi trečią valandą, atvykome tam, kad pažiūrėtume, kaip jie šnekasi tarpusavyje, – kalbėjo mokytoja. – Tą ir per televizoriaus ekraną galiu pažiūrėti.“

Atvykę į ministeriją mokytojai taip pat nebuvo išklausyti – susitikimas jiems buvo paskirtas kitą dieną, todėl jie nusprendė niekur iš ministerijos nesitraukti. „Supratome, kad tai yra aklavietė, – kalbėjo mokytoja. Jos teigimu, jie norėjo vieno – kad būtų išklausyti. – Buvo labai didelė įvykių grandinė, kuri viską ir išprovokavo, ir mus paėmė įkaitais visa ši situacija, o ne mes kažką.“

Mokytoja negalėjo atsakyti į klausimą, kada grįš namo: „Siūlyčiau paklausti tų politikų, kurie turi pademonstruoti savo politinę valią ir ministrės, kuri bus įgaliota vienu ar kitu rezultatu baigti derybas. Jie ir pasakys, kada man grįžti namo“.

Mokytojai po mitingo bandė patekti į ministeriją: