Užsienio reikalų ministrų teigimu, tai, kad Rusija netoli aneksuoto Krymo pusiasalio užėmė tris Ukrainos laivus, yra nepateisinama, o konfrontacija „pavojingai padidino įtampą“ regione.

Didžiosios Britanijos, Kanados, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Japonijos ir JAV užsienio reikalų ministrai bei ES vyriausioji įgaliotinė paragino Rusiją „paleisti 24 sulaikytus jūreivius ir laivus“.

„Nėra jokio pateisinimo Rusijos karinės jėgos panaudojimui prieš Ukrainos laivus ir karinio jūrų laivyno jūreivius“, - teigiama bendrame jų pranešime, kurį paskelbė šiuo metu G7 pirmininkaujanti Kanada.

G7 šalys taip pat pakartojo, kad „nepripažįsta ir niekada nepripažins neteisėtos Rusijos įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos“, ir kartu patvirtino „tvirtą paramą Ukrainos suverenumui ir teritoriniam vientisumui“.

Praėjusį savaitgalį jūroje netoli aneksuoto Krymo pusiasalio Rusija apšaudė ir užėmė tris Ukrainos karinio jūrų laivyno laivus bei sulaikė jų įgulos narius. Incidentas įvyko trims Ukrainos laivams plaukiant į Mariupolio uostą Azovo jūroje. Rusija apkaltino Kijevą neteisėtai įplaukus į jos vandenis ir tyčia mėginus išprovokuoti konfliktą. Reaguojant į šį incidentą, Ukrainos pasienio regionuose buvo įvesta karo padėtis.