Nuo 1994 metų galiojusi NAFTA bus anuliuota. Naujoji sutartis pirmą kartą apims finansinių paslaugų ir skaitmeninės ekonomikos sritis.

D. Trumpas USMCA anksčiau buvo pavadinęs šiuolaikiškiausia ir labiausiai subalansuota prekybos sutartimi JAV istorijoje.

„Tai pavyzdinė sutartis, kuri visam laikui pakeis prekybos aplinką“, – pareiškė D. Trumpas per pasirašymo ceremoniją Buenos Airėse, kur vyksta Didžiojo dvidešimtuko (G20) aukščiausiojo lygio susitikimas.

JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas pažymėjo, kad pasirašyta sutartis yra „labai svarbus žingsnis siekiant modernizuoti Šiaurės Amerikos prekybą ir atkurti jos pusiausvyrą“.

Dėl sutarties pasirašymo pasidžiaugė ir JAV valstybės sekretorius Mike‘as Pompeo.

„Tai didelė Šiaurės Amerikos gyventojų pergalė!“ – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“ ir pridūrė: „USMCA tapo didžiu mūsų santykių su Kanada ir Meksika momentu.“

Kol su Kanada ir Meksika buvo deramasi dėl prekybos, D. Trumpas grasino atsisakyti NAFTA arba ją pakeisti dvišaliais susitarimais, jeigu Meksika ir Kanada nepadarys nuolaidų dėl prekybos. Prisijungti prie trišalės sutarties Kanada sutiko paskutinę akimirką.

JAV, Kanados ir Meksikos tarpusavio prekybos apyvarta viršija 1 trln. JAV dolerių per metus.

Peržiūrėti NAFTA arba jos atsisakyti D. Trumpas žadėjo per savo rinkimų kampaniją. Jis tvirtino, kad ši sutartis yra nepalanki Jungtinėms Valstijoms, ir ją vadino „viena prasčiausių prekybos sutarčių“.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)