„Ikea“ Lietuva interjero dizainerė Vaiva Klezienė sako taip, tereikia žinoti kelias esmines interjero puošybos taisykles, kuriomis vadovaujantis nesunkiai susikursite šventinę nuotaiką, rašoma pranešime spaudai.

Kaip greitai ir be didelių išlaidų namams sutiekti kalėdinio jaukumo?

Šiais metais „Ikea“ Lietuva dizaineriai vienai keturių asmenų vilniečių šeimai padėjo papuošti savo namus. Ramių spalvų namuose gyvenanti šeima norėjo sukurti šventinę nuotaiką ne tik Kalėdoms, bet visam žiemos laikotarpiui.

Namų puošimas - prieš

„Kurti šventinę nuotaiką namuose padeda net mažos detalės: kelios žvakės, šviečianti girlianda, puošnus vainikas ar tiesiog nauja namų tekstilė. Kartais pakanka pakeisti pagalvėlių užvalkalus ar ant stalo patiesti naują staltiesę ir kambarys pasikeis neatpažįstamai“, – pataria interjero dizainerė V. Klezienė.

Pasak jos, šventinį namų interjerą sukurti vilniečių šeimai pavyko neišleidžiant daugiau nei keliasdešimties eurų, o turimas dekoracijas bus galima panaudoti ir kitoms šventėms. Interjero dizainerės nuomone, svarbu pasitelkti vaizduotę, kūrybiškumą ir apsidairyti aplink namus bei pagalvoti, kokius turimus daiktus galite panaudoti derindami su naujų įsigijimu.

Namų puošimas - prieš

„Vienas iš nebrangaus namų dekoravimo būdų yra panaudoti mažus dovanų maišelius ir gyvas sezonines gėles, pavyzdžiui, puansetijas. Pasitelkite šventines spalvas – šių metų tendencija –raudona, karališkai mėlyna, gili žalia, metalo žvilgesys ir visi įmanomi baltos atspalviai – bei kvapus: Kalėdų jausmo namus pripildys kepiniai su cinamonu ar imbieriniai sausainiai, o jei šeimininkauti nemėgstate, puiki išeitis yra šaldytos cinamoninės bandelės – pašovus jas į orkaitę namai per kelias minutes pakvips artėjančiomis šventėmis“, – pasakoja interjero dizainerė.

Pirmieji žingsniai kuriant švenčių atmosferą namuose

Interjero dizainerės teigimu, namus puošti reikėtų nuo atnaujintos namų tekstilės. Kalėdiniai pagalvėlių užvalkalai, pledai, stalo takeliai, staltiesės, avikailiai, kilimėliai ar net užuolaidos padės pakeisti namų nuotaiką. Temstant ir ilgėjant vakarams visuomet pravers žvakės, žvakidės, žibintai, o dar daugiau jaukumo suteiks šviesos diodų dekoracijos.

Namų puošimas - po

„Jau dabar galite pradėti dekoruoti namus šventinėmis detalėmis: ant sienų pakabinti aukso ar sidabro spalvos nuotraukų rėmelius, sukurti kompoziciją po stikliniais gaubtais, nupinti vainiką iš eglišakių ar papuošti namus šviečiančiomis girliandomis. Kol neturite eglutės, girliandas galite kabinti ant užuolaidų, laiptų turėklų ar lovos galvūgalio. O kai namus pasieks žaliaskarė, parūpinkite jai originalių papuošimų. Ir neužmirškite, kad dabar pats laikas pradėti pakuoti dovanas ir kepti pyragus“, – sako V. Klezienė.

Pasak specialistės, kiekviena namų erdvė šventėms gali ruoštis vis kitaip, virtuvėje nuotaiką sukurs kalėdiniai rankšluostėliai, puodkelės, staltiesės, svetainėje ypač tiks šviesų girliandos, eglišakių vainikai, žiemiškos pagalvėlės.

Dažniausios klaidos puošiant namus

Pasak dizainerės, puošiant namus nevertėtų vienu metu sunaudoti visas turimas Kalėdų dekoracijas, kurios yra spintose ir sandėliukuose. Maišant skirtingo stiliaus papuošimus, galutinis vaizdas gali ir neatrodyti kaip planuota.

„Pasirinkite, kokio stiliaus ir spalvų dekoracijų norisi šiemet: tradicinių ar modernių, baltai sidabrinių ar žaliai raudonų, su augalų motyvais, angelais ar širdelėmis. Apsisprendę dėl stilistikos koncentruokitės į vieną ar dvi namų erdves, kad šventinių akcentų nebūtų per daug“, – rekomenduoja interjero dizainerė.

Mažų erdvių puošimas ir šventinė nuotaika visą žiemos laikotarpį

Planuojant kalėdines dekoracijas, reikėtų atsižvelgti ne tik į šių metų tendencijas, bet įvertinti ir savo namų galimybes.

„Jei būstas mažas, nesivarginkite talpinti didelę plačiaskarę, nes įprastą eglę gali atstoti eglišakių puokštė ant stalo, žalia dirbtinių augalų girlianda, įvairūs vainikai ar languose šviečiančios žvaigždės. Taip pat galite pasigaminti advento kalendorių ar pakabinti šventinių kojinių – ant židinio atbrailos, lentynos ar sienos. Puikiai tiks šviečiančios lankstiniais dekoruotos girliandos, kurios kabinamos ant sienos, durų, langų. Mažoje erdvėje reikėtų dekoruoti „ne į plotį, bet į aukštį“, taip išnaudojant sienas, spinteles ir lentynas“, – rekomenduoja dizainerė.

Jeigu norite, kad papuošimai džiugintų ir šventėms pasibaigus, rinkitės universalaus dizaino dekoracijas. Popieriaus karpiniai ir lankstiniai, šviečiančios dekoracijos, stalo papuošimai, žvakės, žvakidės ir gėlių kompozicijos per Kalėdas padės sukurti šventinę atmosferą, o paskui taps išskirtinėmis interjero detalėmis, kurios galės likti namuose visą šaltąjį sezoną. Taip pat po Kalėdų namuose gali likti raštuotos, gėlėtos pagalvėlės, nauji šilti užklotai ir užtiesalai.

Vienas iš labiausiai namus šventėms papuošiančių dalykų – lemputės ir kitos šviečiančios dekoracijos. Pastatomas žvaigždes, žvakides galima užžiebti languose, ant stalų, girliandomis puošti įvairias namų vietas, juo labiau, kad daliai girliandų nereikia elektros jungties – taupios LED lemputės šviečia tik su baterijomis.

Kaip panaudoti turimus daiktus namuose ir juos paversti kalėdinėmis dekoracijomis?

Pasak dizainerės, kasdien naudojami daiktai artėjant Kalėdoms taip pat gali virsti šventiniais papuošimais: gražias kompozicijas galima sukurti stiklinius indus, stiklainius, žibintus ar vazas pripildžius šviečiančių girliandų, kankorėžių, rojaus obuoliukų ar džiovintų apelsinų griežinėlių. Įvairaus dydžio nuotraukų rėmelius galima panaudoti kuriant paveikslą su girliandomis, kaspinais ir eglės papuošimais.

„Taip pat galite papuošti ir indus: butelius ir dubenėlius apriškite juostelėmis ar apklijuokite mažais eglės žaisliukais, ant kavos staliuko padėkite padėklą su eglišakiais ir cukrine bei pieno ąsotėliu, o stiklines taures sustatykite matomoje vietoje ir panaudokite kaip žvakides“, – idėjomis dalinasi V. Klezienė.

Lentynos, kopėčios, kabyklos, kabliukai kartu su šviečiančiomis girliandomis, eglišakėmis ar žaisliukais gali virsti netikėtu dekoro elementu, o gal net ir Kalėdinės eglutės interpretacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)