Skaičiuojama, kad NTR posistemėje „Matininkas“, kurioje pateikiamos statinių kadastro bylos, šiuo metu yra daugiau kaip 8,5 tūkst. nekilnojamųjų daiktų, dėl kurių įregistravimo nėra pateikti prašymai, praneša Registrų centras. Žemės sklypų kadastro duomenų bylas tvarkančioje NTR posistemėje „Geomatininkas“ tokių bylų yra beveik 2,4 tūkst., iš kurių per 1,5 tūkst. yra miškų ūkio paskirties žemės sklypai.

Nuo šių metų sausio matininkai turi rengti tik elektronines nekilnojamųjų daiktų kadastro duomenų bylas, kurios teikiamos per posistemes „Matininkas“ ir „Geomatininkas“.

Pirmojoje posistemėje kaupiami duomenys apie kelius, gatves, vandentiekio ar nuotekų tinklus, kitus inžinerinius statinius, antrojoje – apie žemės sklypus (pavyzdžiui, miškų ūkio ir inžinerinių statinių paskirties). Pateikus šias bylas į vieną iš minėtų posistemių, bylose nurodyti nekilnojamieji daiktai ir teisės į juos turi būti įregistruoti Nekilnojamojo turto registre.

Didžiąją dalį šių prašymų įregistruoti nekilnojamuosius daiktus turi pateikti valstybės ir savivaldybių institucijos ir įstaigos.

Registrų centro specialistai primena, kad laiku įregistravus nekilnojamuosius daiktus ir teises į juos vėliau bus išvengta situacijos, kai prašymai bus pateikti vienu metu ir dėl to užtruks prašymų tenkinimo procedūra.

Pagal šiuo metu galiojančias teisės aktų nuostatas, praleidus nustatytus prašymo padavimo terminus, atlyginimas už daiktinių teisių, šių teisių suvaržymų ir juridinių faktų įregistravimą didinamas 100 procentų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)