Dėl skonio nesiginčijama. Regis, toks pasakymas netinka kasmetinėms eglučių kovoms. Dar prieš eglutės įžiebimą Kauno žaliaskarė sulaukė kritikos, o Vilniaus eglutės tematika buvo slepiama kone po devyniomis spynomis. Tačiau abi eglutės jau įžiebtos, visos paslaptys atskleistos, tad DELFI kviečia išrinkti gražiausią eglę:

Kandidatė nr. 1 – Vilniaus eglė

Rodos, Vilniaus eglutėms pastaraisiais metais sekasi geriau, nei Kauno. Pernai metais Vilniaus Kalėdų eglė tapo tikra garsenybe. Europinės organizacijos „European Best Destinations“ portalas, įvertinęs gražiausias Europos egles, pareiškė, kad Vilniaus Kalėdų eglė – tai pati gražiausia Kalėdų eglė visoje Europoje.

Pasak projekto „Kalėdos sostinėje” vadovo Pauliaus Jurgučio, šiais metais „Kalėdoms sostinėje” Vilniaus miestas skyrė apie 300 tūkst. eurų lėšų, pernai buvo skirta apie 200 tūkst. eurų.

Šių metų šūkis: Vilnius – laikas Kalėdoms. Eglutę, pasak P. Jurgučio, reikia suvokti kaip bendrą meninį sprendimą, kuriame yra ir Kalėdų miestelis ir Kalėdinė eglė. „Kalėdinė papuošta standartiniais, klasikinio laikrodžio mechanizmais: sekundžių, minučių ir valandų dantračiais“, – sako P. Jurgutis.

Eglutė, teigia jis, simbolizuoja Vilniaus katedros varpinėje esantį laikrodį. „Taip pat pačioje aikštėje, tarp Kalėdinių namelių ir pačios eglutės, yra klasikinio laikrodžio rodyklė su romėniškais skaičiais. Visi 12 skaičių šviečia ir yra matomi iš skrydžio“, – teigia P. Jurgutis. Kalėdų miestelio svečiai, tikina pašnekovas, jausis tarsi yra pačio laikrodžio viduje.

Eglė yra 27 metrų aukščio, o kompozicija užima 50 metrų spindulį. Beje, kompozicijos apšvietimui prireikė net 5 kilometrų šviečiančių dekoracijų.

Kandidatė nr. 2 – Kauno eglė

Šiais metais Kauno eglutė, tikriausiai, yra skandalingiausia Lietuvoje.

Šiemet pagrindiniu Kauno miesto eglės akcentu taps masyvios „sniego” pusnys, kurioms pagaminti yra naudojami vienkartiniai skaidrūs plastikiniai šiaudeliai. Būtent dėl šio fakto ir kilo didelė pasipiktinimo banga.

Minėtuosius papuošimus iš vienkartinių plastiko šiaudelių gaminanti kūrėja Jolanta Šmidtienė patikino, kad šiemet buvo sunaudota apie 2–3 mln. naujų vienkartinių šiaudelių. DELFI atsakydama į klausimą, kaip toks eglutės puošybos būdas siejasi su ekologija ir vienkartinių plastikų vengimu, J. Šmidtienė nurodė, jog ji yra eglučių kūrėja, menininkė, o ne ekologė.

Tačiau nuo šeštadienio galima išvysti kaip atrodo ši šiaudelių kompozicija bei pati eglutė.

Pagrindinis eglės kūrėjos J. Šmidtienės tikslas - sukurti apsnigtos eglės įspūdį, todėl ant jos buvo kabinami ne žaislai, ne žvaigždės, o stengtasi sudaryti pusnių įspūdį. Tam panaudoti plastiko šiaudeliai, kurių faktūra primena sniegą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (714)