Tokių IT specialistų, kurie šiuo metu dirba „Barclays“, rinkoje labai trūksta, taigi jei „Barclays“ vėl nuspręstų atleisti šimtus darbuotojų, kiti bankai tikina mielai jiems atversiantys duris.

350 atleistų darbuotojų ne pabaiga?

Praėjusią savaitę VZ.lt rašė, kad „Verslo žinių“ šaltinių duomenimis, „Barclays“ Lietuvos filialas planuoja paskelbti apie būsimus pokyčius, kurie gali reikšti didesnio masto nei iki šiol banko atsitraukimą iš Lietuvos.

Kalbama, kad „Barclays“ gali iš viso nuspręsti pasitraukti iš Lietuvos.

Jau šių metų balandį bendrovė paskelbė, kad planuoja atleisti arba perkelti 350 darbuotojų, optimizuodama veiklą.
"Barclays" darbuotojų skaičius

„Rekvizitai.lt“ skelbiamoje statistikoje išties matyti, kad nuo balandžio mėnesio darbuotojų skaičius tirpte tirpo. Iki šios dienos jų sumažėjo tiek, kiek ir buvo skelbta, – apie 350.

„Barclays“: peržiūra tęsiasi, procesas gali daryti įtaką verslui Lietuvoje

Pats „Barclays“ DELFI pasiteiravus, ar vėl svarstoma optimizuoti Vilniaus padalinio veiklą, atsakė mįslingai.

„Pasaulinė banko veiklos peržiūra vis dar tęsiasi ir, kaip jau buvome minėję anksčiau, šis procesas gali daryti įtaką mūsų verslui Lietuvoje. Tačiau šiuo metu jokių galutinių sprendimų nėra priimta“, – teigė „Barclays“ operacijų centro Lietuvoje vadovas Mariano Andrade Gonzalez.

Paklaustas, kiek planuojama sumažinti darbo vietų ir kokių sričių darbuotojus tai paliestų labiausia, jis teatsakė, kad „šiuo metu jokių galutinių sprendimų nėra priimta“.
Barclays

Remiantis Darbo kodeksu, įmonė, planuojanti grupės darbuotojų atleidimą, privalo apie tai pranešti Užimtumo tarnybai ne vėliau kaip prieš trisdešimt dienų iki darbo santykių pasibaigimo, bet ne vėliau, kaip įspėdama grupės darbuotojus apie jų atleidimą.

Tačiau Užimtumo tarnybos Komunikacijos skyriaus vyr. specialistė Toma Lipskytė teigė, kad tarnyba pranešimo apie grupės darbuotojų atleidimą iš „Barclays“ nėra gavusi.

Kviečia peržiūrėti darbo skelbimus

Kol konkretesnių žinių iš „Barclays“ vis dar laukiama, kiti Lietuvoje veikiantys bankai pripažino laukiantys ten dirbančių darbuotojų, nes tokių specialistų labai trūksta.

„Visi bankai konkuruoja dėl labai panašios kvalifikacijos darbuotojų. Dėl darbuotojų konkuruojame įvairiais būdais ir darbo užmokestis nėra pagrindinis kriterijus, svarbu darbo prasmė, turinys ir savirealizacija, įmonės kultūra, bendruomenė ir efektyvūs vadovai.
Luminor

Kadangi „Luminor“ banke šiuo metu vyksta vienas įdomiausių pokyčių Baltijos šalių bankų rinkoje, kurio metu bus sukurtos naujos bankinės sistemos, taip pat diegiame agile bei paslaugų dizaino principus, tad mes nuolat įvairiems projektams ieškome įvairių profesijų darbuotojų – projektų vadovų, programuotojų, konsultantų“, – sakė „Luminor“ personalo vadovė Agnė Ignotienė.

„Swedbank“ karjeros centro vadovė Lina Žemaitytė-Kirkman kvietė visus IT specialistus, įskaitant ir dirbančius „Barclays“, peržiūrėti „Swedbank“ darbo skelbimus.

„Reikia pažymėti, kad IT specialistų rinka pastaraisiais metais yra iš tiesų dinamiška – verslo įmonės nemažai veiklos ir paslaugų skaitmenizuoja, šalyje steigiasi įvairūs paslaugų centrai, ir tai kuria papildomą IT darbuotojų paklausą.

„Swedbank“ taip pat plečia IT darbuotojų gretas − šiuo metu šios srities profesionalams siūlome nemažai atvirų pozicijų. Visus IT profesionalus, įskaitant ir „Barclays“ darbuotojus, svarstančius apie darbą „Swedbank“, kviečiame peržiūrėti šiuo metu siūlomas karjeros galimybes mūsų banke ir drąsiai kandidatuoti“, – ragino ji.

SEB banko Personalo departamento vadovas Ugnius Vipartas teigė, kad banko paslaugų centras kitąmet planuoja augti penktadaliu, todėl naujų darbuotojų poreikis tikrai yra.
Swedbank ir Seb bankas

„Viena iš šiame centre sparčiausiai augančių sričių – IT, todėl šios srities specialistai šiuo metu yra ypač reikalingi.

Vertinant bendrai, specialistų ir aukštos kompetencijos darbuotojų poreikis išlieka įvairiose srityse – nuo klientus aptarnaujančių vadybininkų, banko operacijų, personalo iki informacinių technologijų ir finansų“, – sakė jis.

Banko pritraukimui į Lietuvą buvo skirta valstybės dotacija

DELFI primena, kad siūlymai ir pastangos dėl „Barclays“ operacijų centro atvedimo į Lietuvą kilo ekonominės krizės metais. Tuo metu Ministro Pirmininko pareigas ėjęs Andrius Kubilius ir Ūkio ministras Dainius Kreivys banko atėjimui į Lietuvą skyrė milžinišką dotaciją. 2009 m. „Barclays“ padalinys buvo įsteigtas Vilniuje.

„Barclays“ atėjimas Lietuvai kainavo iki 14 mln. litų, tačiau, jeigu pasižiūrėsite, kiek bankas sumokėjo per tuos 10 metų į valstybės biudžetą, tai didelė suma, per metus gal apie 90 mln. litų „Barclays“ sumokėdavo į biudžetą. Taigi ta dotacija atsipirko jau per 3–4 mėnesius“, – DELFI anksčiau yra sakęs D. Kreivys.
Andrius Kubilius

Kad sprendimas buvo teisingas neabejojo ir A. Kubilius.

„Barclays“ buvo pirmoji kregždė arba pirmoji sniego gniūžtė, ir mes labai džiaugėmės jo atėjimu, po jo buvo visa eilė kitų panašių centrų kūrimasis, „Danske“ vietoje 500 darbo vietų jau turi dabar kelis tūkstančius, „Barclays“ taip pat labai išsiplėtė per tuos kelerius metus. Aš tikrai iš vieno veiksmo nedaryčiau kokių apibendrintų išvadų“, – balandį po „Barclays“ pranešimo apie veiklos optimizaciją DELFI komentavo A. Kubilius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)