Paklausit, kodėl tad metų pabaiga man ne itin linksma? Ogi dėl to, kad sunkmetis išugdė pareigą laiku atsiskaityti ne tik su komunalinių paslaugų teikėjais, bet ir su valstybe. Esu pratusi visus jos nurodytus IVP mokesčius už einamuosius metus sumokėti iki Naujųjų. Todėl ir šiandien susumavau savo darbo rezultatus manydama, kad teks atsisveikinti nemenka dalimi per metus sukauptų santaupų. Nemenka, nes ligi šių metų mano mokesčiai nuo 1000 Eur sudarė 349 Eur. Kitaip sakant, trečdalį pajamų. Dėl gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tiek jau to, nors taip ir nesupratau, kodėl vieni (laisvųjų profesijų) atstovai, turėjo mokėti 15 proc. GPM, o visi kiti tik 5 proc. Kažkokia kastų visuomenė...

Bet labiausiai mane piktino tai, kad būdama pensininkė, kitaip sakant, jau turėdama valstybės socialinį (VSD) ir privalomąjį sveikatos (PSD) draudimus, privalau ir toliau mokėti šiuos mokesčius, nors nei mano pensijos dydis, nei nemokamų sveikatos paslaugų prieinamumas, apimtis ar kokybė dėl to nėmaž nesikeičia. Juk negaliu laikyti savo socialinės padėties pokyčiu tų poros eurų, kurie pridedami per metus, jeigu mėnesio vidurkis siekia 400 Eur.

Jaučiausi nusivylusi ir apgauta: dar gerai, jei dovanojau tuos „perteklinius“ VSD ir PSD pinigėlius vaikams ar neįgaliesiems. O jei tiems, kurie darbuojasi tamsiosiose ekonomikos tyruose, mokėdami simbolinius mokesčius nepriklausomai nuo pajamų ir naudodamiesi lygiai tomis pačiomis sveikatos sistemos paslaugomis už dyką?

Ir štai šiandien, skaičiuodama savo mokesčius valstybei, patyriau kone infarktą (jis ištinka ne tik nuo blogų naujienų). Atsidariau Valstybinės mokesčių inspekcijos ir „Sodros“ parengtą mokesčių skaičiuoklę ir pamaigius atitinkamus klavišus nustėrau...

Pasirodo, nuo šių metų PENSININKAI NEBETURI MOKĖTI PSD ir VSD (kaip ir turėtų būti vadovaujantis sveiku protu). Todėl vietoj 349 Eur nuo 1000 Eur pajamų mokėsiu 32 Eur! Manau, kad džiaugiuosi ne viena, nes mūsų − tūkstančiai.

Kur, po paraliais, fanfaros, skelbiančios štai tokius, kaip mano minimas, judesėlius teisingumo, solidarumo, padorumo link? Argi Valstybinė mokesčių inspekcija ir „Sodra“ neturi viešiesiems ryšiams skirtų lėšų, kad pagarsintų socialinio teisingumo padiktuotus sprendimus, kuriuos, kaip matome, dar vis dėlto geba priimti Seimas per atokvėpius tarp nesiliaujančių skandalų ir rietenų? Ir ar neturėtų mūsų žiniasklaida tokias žinias skelbti viršutinėse eilutėse, o gal net nemokamai?

Prisipažinsiu, man jau seniai nerūpi, kokios spalvos valdžia – matėm visokių. Pavadinimas, kaip esame patyrę, nieko nesako. Žinau tik viena: visos ligšiolinės pristigdavo logikos norinčių dirbti, o ne prašyti komunalinių paslaugų kompensacijų pensininkų atžvilgiu, nors intelekto, regis, nestokojo. Matyt, intelektas ir sveikas protas – ne tas pats.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Atsidūrėte panašioje situacijoje? Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.

DELFI pasiteiravo Sodros atstovo spaudai Sauliau Jarmalio, ar iš tikrųjų įsigaliojo tokia tvarka. Jis pensininkės žodžius patvirtino.

„Taip tai tiesa. Nuo šių metų pradžios taikomos išimtys savarankiškai dirbantiems pensininkams. Dirbant su individualios veiklos pažyma, būnant individualios įmonės savininku ar mažosios bendrijos nariu ar užsiimant individualia žemės ūkio veikla jie gali nemokėti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) ir Valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokų.

Šios išimtys įsigaliojo šių metų pradžioje.

Dirbant su verslo liudijimu reikia mokėti tik PSD įmokas nuo minimalios mėnesio algos proporcingai verslo liudijimo galiojimo dienų skaičiui ir nereikia mokėti VSD įmokų, kaip ir anksčiau“, – komentavo S. Jarmalis.