Idėja atidaryti Lietuvos ambasadą vienoje iš Persijos įlankos šalių svarstyta dar pernai. Jungtiniai Arabų Emyratai yra antra pagal dydį Persijos įlankos ekonomika po Saudo Arabijos.

Pietvakarių Azijoję įsikūrę Jungtiniai Arabų Emyratai žinomi dėl gausių naftos išteklių, pagal bendrąjį vidaus produktą vienam gyventojui jie yra viena iš turtingiausių pasaulio šalių.

„Persijos įlankos regionas yra svarbus ir įtakingas pasaulinių politinių procesų, ypač susijusių su saugumu ir grėsmėmis Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos regione ir migracijos krize Europoje, dalyvis“, – teigiama Vyriausybės pažymoje.

„Persijos įlankos valstybės yra didžiausios naftos ir dujų eksportuotojos, naftos ir dujų gavėjų ir eksportuotojų organizacijų narės, darančios lemiamą įtaką dujų ir naftos kainų formavimui. JAE yra verslo, bankininkystės ir transporto centras“, – rašoma dokumente.

Anot Vyriausybės, Lietuvos verslas yra įvardijęs Jungtinių Arabų Emyratus kaip prioritetinį tašką diplomatinio atstovavimo plėtrai.

Lietuvos ir JAE prekybos apyvarta 2017 metais buvo kiek daugiau nei 136 mln. eurų, iš jų beveik 133 mln. eurų sudarė Lietuvos eksportas.

Lietuvos ambasados Egipte duomenimis, JAE gyvena iki 2 tūkst. lietuvių.

Diplomatinei atstovybei atidaryti kitąmet planuojama skirti beveik pusantro milijono eurų.