Nėra jokios abejonės, kad šie metai mados kūrėjui ypatingi. Spalį dizaineris minėjo 50-ąją gimimo sukaktį, po kiek daugiau nei mėnesio – 11-ąjį šou, kurį pristato Lietuvai, o kur dar faktas, kad šįmet jo mados namams sukako 30 metų.

Kolekcijos pristatymą J. Statkevičius anonsavo lakoniškai – žadėjo įspūdingą reginį savo kūrybos gerbėjams ir kviestiniams vakaro svečiams, tačiau į detales nesileido. Kaip ir kasmet, kolekcijos sumanymo planus iki paskutinės akimirkos pavyko išlaikyti paslaptyje.

Juozo Statkevičiaus kolekcija

Trečiadienio vakarą vykęs šou – estetiškas ir net kiek sterilus. Iš pirmo žvilgsnio jis lyg diena ir naktis skyrėsi nuo ankstesniųjų – 2015 m. vykusio „slapto JS gyvenimo“, persmelkto fetišistinėmis detalėmis, ar šienu tarsi „Chanel“ nukloto podiumo 2016-aisiais.

Bet koks gi Juozo šou be akibrokšto? Kai šįvakar podiumu žengė dešimtys vienais apatiniais pasidabinusių atletiškų vyrų su buvusia manekene Renata Mikailionyte priešaky, publika kaip mat suskubo ploti.

Juozo Statkevičiaus kolekcija

Dalis kolekcijos pristatymo buvo pašvęsta kelis dešimtmečius skaičiuojantiems kūriniams, kuriuos Juozas kadaise pristatė tėvynėje ar už jos ribų, tarp jų ir mados sostinėse Paryžiuje ir Niujorke. Antroji, vėlesnė, dalis – odė 2019 m. kolekcijai.

Pasirengti šou šįkart nebuvo lengva. Jubiliejų minintis dizaineris rūpinosi, kad šiųmetis pristatymas pranoktų ankstesniuosius, jo užmojai buvo kaip niekad dideli. Ir ne arenų dydžiu jie matuojami (praėjusiais metais pristatymas vyko „Siemens“ arenoje, šįmet – kuklesnėje „Pramogų“ arenoje – DELFI), o pristatytais kūriniais.

Kaip teigė J. Statkevičius, publikai parodyti bemaž 100 skirtingų modelių – sudėtinga užduotis, ką jau kalbėti apie tai, kad šio vakaro plane jų buvo kone dukart tiek.

„Gražiai modelius aprengti, sušukuoti ir padaryti makiažą mes galime, tačiau podiumu niekas už jas nenužingsniuos. Tokie ir panašūs nuo manęs nepriklausantys dalykai kelia jaudulį“, – interviu LRT radijui yra sakęs kūrėjas.

Visa laimė, kad Juozo podiumu kulniavo ne tik mados industrijos naujokės. Bene ryškiausiai žibėjo pasaulinio lygio manekenės Editos Vilkevičiūtės žvaigždė. Jai talkino modeliai Asta Valentaitė, Justina Steponavičiūtė, Simona Burbaitė, Karolina Toleikytė ir dar daugiau garsių vardų.

Vakaro kulminacija, kaip visuomet, tapo J. Statkevičiaus nusilenkimas kviestinei publikai. Mados kūrėjas buvo ne tik palydėtas ovacijomis, bet ir apipiltas manekenių bučiniais bei gėlėmis.

Juozo Statkevičiaus kolekcija

Kviečiame apžiūrėti J. Statkevičiaus kolekciją ir pasijusti taip, tarsi šou būtumėte regėję iš pirmųjų eilių:

„Norite jūs ar nenorite, bet aš jau esu istorija“ – taip kadaise yra pasakęs žinomiausias Lietuvos dizaineris. Jo kolekcijos išvydo Paryžiaus podiumus, kūrėjas dusyk įverintas LVMH premijomis už progresą.

Aršiausia mados kritikė ir Žurnalo „Vogue“ redaktorė Anna Wintour yra pasakiusi, kad būtent J. Statkevičiaus dėka Lietuva atsirado jos madų žemėlapyje. Juozas yra pirmasis lietuvių dizaineris, kurio darbus pristatė žurnalai „Vogue“, „L'Officiel“, „Elle“, „Harper's Bazaar“.

J. Statkevičius taip pat yra kūręs kostiumus Lietuvos režisierių Eimunto Nekrošiaus, Gintaro Varno, Rimo Tumino, Anželikos Cholinos, Dalios Ibelhauptaitės, Oskaro Koršunovo ir kitų režisierių spektakliams.

Juozo Statkevičiaus kolekcija

Už savo indelį Lietuvai 1998-aisiais jam buvo įteiktas Šv. Kristoforo apdovanojimas, 2004 m. „Auksinio scenos kryžiaus“ diplomas, o 2016 m. Kultūros ministerijoje jam buvo įteiktas aukščiausias šios ministerijos apdovanojimas – garbės ženklas – aukso žvaigždė „Nešk savo šviesą ir tikėk.

Juozo rankomis kurti proginiai drabužiai puošė ne tik prezidentus, bet ir karališko kraujo atstovus bei daugybę pasaulinio garso atlikėjų.

Tarp jo kūryba pasipuošusių moterų: Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus žmona Alma, kadenciją baigusi Latvijos prezidentė Vaira Vyke-Freiberga, Danijos sosto įpėdinio Frederiko žmona Mari, Bjork, Kyra Sedgwick, Naomi Watts, Nicole Richie.

DELFI taip pat primena, kad praėjusiais metais J. Statkevičius davė skandalingą interviu Rusijos interneto portalui „Sputnik Litva“. Interviu dizaineris pasakojo apie neįtikėtinai blogą padėtį Lietuvoje ir savo meilę Rusijai.

Vėliau J. Statkevičius išplatino atsiprašymą, kuriame teigė buvęs naivus, tad juo tiesiog pasinaudota.

Juozo Statkevičiaus kolekcija
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (377)