„Pirminiai duomenys byloja apie tolesnį Kinijos ekonomikos silpnėjimą,- teigia „Bloomberg“ vyriausiasis ekonomistas Azijos klausimais. – Kinijos pagrindinių prekybos partnerių ekonomikos toliau lėtina greitį. Silpna akcijų rinka ne tik paveiks rinkos nuotaikas, bet ir apribos likvidumą“.

Prekybos karas tebekursto netikrumą Kinijoje, ir nors prezidentai Donaldas Trumpas ir Xi Jinpingas planuoja susitikti šią savaitę, lūžis šalių santykiuose, kuris sustabdytų tolesnį tarifų didinimą, mažai tikėtinas.

Oficialūs duomenys

Pirmųjų oficialių Kinijos ekonominių lapkričio mėnesio duomenų, gamybos ir ne gamybos sektorių pirkimo vadybininkų indeksų, Pekine laukiama penktadienio ryte.

Gamybos rodiklis greičiausiai nepasikeis po spalį fiksuoto nuosmukio iki žemiausio lygio per dvejus metus, tuo tarpu ne gamybos sektoriaus rodiklis, apimantis statybų bei paslaugų sektorius, manoma, bus mažesnis.

Šalies ūkio perspektyvos atrodo niūrios, nepaisant netikėto eksporto augimo paspartėjimo spalį, nes eksportuotojai skubėjo pristatyti prekes Jungtinėms Valstijoms dar prieš sausį planuojamą tarifų didinimą.

Pagrindinių Kinijos prekybos partnerių duomenys leidžia daryti prielaidą, kad išoriniai plėtrą palaikantys veiksniai silpsta kartu su vidaus paklausa.

Pirminiai tokių šalių kaip Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga ir Japonija, duomenys rodo, kad vidutinis PVI indeksas lapkritį sumažėjo septintą mėnesį iš eilės iki žemiausio lygio per dvejus metus, nors ir išliko augimo teritorijoje.

Kinijos gamintojų kainų infliacija toliau lėtėja, pasiekusi žemiausią lygį nuo 2016 m. spalio. Tokia mažėjimo tendencija nieko gera nežada pelno maržai, juolab atsižvelgus į spartesnį gamybos sąnaudų augimą.

Investuotojų nuotaikos lapkritį buvo prieštaringos. Kinijos akcijų rinką atspindintis indeksas „Shanghai Stock Exchange Composite Index“ nukrito, nors šis smukimas nelygintinas su spalį fiksuotu nuosmukiu. Nekilnojamojo turto įmonių akcijos pakilo daugiau nei trimis procentais, ir tai buvo geriausias sektoriaus mėnesinis rodiklis nuo šių metų sausio. Vario kainos padidėjo, nors geležies rūda atpigo.

Kinijos bendrovių nuotaikos vis dar pesimistinės. Smulkių bei vidutinio dydžio įmonių verslo pasitikėjimo indeksas, banko „Standard Chartered“ duomenimis, kilstelėjo, bet augimą daugiausia paskatino nežymiai pagerėjusios kreditavimo sąlygos, skelbia Pekine dirbanti banko ekonomistė Lan Shen.

„Realusis aktyvumas susilpnėjo, nes verslo perspektyvos išliko pesimistinės. Tai atspindėjo vangūs vidaus pardavimai, menkas investuotojų ryžtas investuoti, mažėjanti finansavimo paklausa ir pasyvesnė samda“, - teigė Lan Shen lapkričio 20 d. ataskaitoje.

„Tiek žaliavinių medžiagų, tiek gatavų prekių atsargos lapkritį sumažėjo, ir tai rodo, kad atsargų mažėjimo tendencija, esant silpnai paklausai ir stiprėjant netikrumui, vis dar išlieka, - teigė ekonomistė. – Pelno marža mažėja, ypač pramonėse su mažesniais srautais“.