Jis įteikė padėkas gidei A.Sinkevičiūtei už temines ekskursijas Vydūno ir Daukanto metams paminėti, gidui A.Kazlauskui už netradicines ekskursijas Vilniuje „Gatvės gyvos”, gidei J.Leonavičienei už nuoširdų ilgametį darbą su prancūzų ir ispanų turistais, gidei N.Stasiulaitienei už puikias ekskursijas, vedamas penkiomis kalbomis, gidui A.Armonavičiui už Pamario krašto kultūros ir gamtos puoselėjimą, gidei D.Kašėtaitei už svarų indėlį kuriant ir vedant ekskurijas kompozitoriaus M.K.Čiurlionio takais.

„Gidai yra tikrieji Lietuvos ambasadoriai – nuo jų labai priklauso, kokį pirmąjį įspūdį apie mūsų šalį susidarys turistai. Turistų srautams į Lietuvą tebeaugant, gidų veikla tampa vis svarbesnė, juk šiuolaikinių turistų poreikiai keičiasi – jie ieško kitose ES šalyse nerandamų patirčių, jų interesų laukas plečiasi. Džiugu, kad Lietuvoje atsiranda ekskursijų su šokių, teatro, muzikos elementais, gidai ima dažniau naudoti modernias technologijas, stengiasi įtraukti turistus žaidimais, viktorinomis, degustacijomis.

Kitas gidams tenkantis iššūkis – kalbos, juk Lietuvą kaip patrauklią turizmui šalį vis labiau atranda turistai iš tolimųjų rinkų, tokių kaip Kinija, Japonija, Izraelis, Pietų Korėja, todėl didėja šias kalbas mokančių gidų poreikis”, - sveikindamas gidus kasmetinių Valstybinio turizmo departamento organizuojamų mokymų metu tvirtino ūkio viceministras Gediminas Miškinis.

Viso Lietuvoje šiuo metu yra 4681 gidas.

Gido profesiją Lietuvoje reglamentuoja Turizmo įstatymas, ir gido paslaugas mūsų šalyje gali teikti tik Turizmo departamento išduotą pažymėjimą turintys asmenys. Vien šiemet kvalifikacija buvo pripažinta 323 gidams, išduoti 395 pažymėjimai.

Nuo 2017 m. vasaros Turizmo departamentas išduoda naujos kartos gidų pažymėjimus, primenančius asmens identifikavimo korteles. 2018 m. liepos 17 d. įsigaliojus naujam Turizmo įstatymui buvo panaikintos gidų kategorijos. Atitinkamai buvo pakeista ir pažymėjimų forma – pažymėjimuose nebeliko kategorijų. Be to, siekiant užtikrinti duomenų apsaugą, asmens kodas buvo pakeistas gimimo data.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją