LRT.lt šaltinių teigimu, „valstiečiams“ ieškant tinkamiausio kandidato į Vilniaus merus, visų akys labiausiai krypsta į „valstiečių“ Vilniaus miesto skyriaus pirmininką V. Sinkevičių. Jį esą bando įkalbėti dalyvauti rinkimuose ir LVŽS lyderiai parlamente, ir didžioji dalis partijos Vilniaus miesto skyriaus. Anot šaltinių, dėmesys V. Sinkevičiui ypač padidėjo po to, kai kandidatuoti į sostinės merus su „valstiečių“ vėliava nepanoro europarlamentaras Antanas Guoga ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas.

V. Sinkevičius LRT.lt patvirtino, kad jis yra vienas iš keturių kandidatų į Vilniaus merus, kuriuos svarsto LVŽS Vilniaus miesto skyrius.

„Taip, daug skyriaus narių yra iškėlę mano kandidatūrą“, – teigė V. Sinkevičius.

„Valstietis“ tiksliai neįvardijo, kiek skyriaus narių kelia jo kandidatūrą į sostinės merus.

V. Sinkevičius neslėpė vertinantis tiek „valstiečių“ frakcijos Seime narių, tiek ir partijos Vilniaus miesto skyriaus narių paramą jam, tačiau kol kas neatsakė, ar sutiktų dalyvauti sostinės mero rinkimuose.

„Manau, kad skyrius susirinks ir jie nuspręs, žiūrės, kokie yra galimi kandidatai. Mes laikysimės tų procedūrų, kurios yra aptartos skyriuje. Aš vertinu frakcijos kolegų, aš vertinu Seimo vicepirmininkės Rimos Baškienės, skyriaus paramą. Be jokios abejonės, aš paramą vertinu ir esu dėkingas už tuos gražius žodžius ir pasitikėjimą“, – kalbėjo V. Sinkevičius, paklaustas, ar sutiktų tapti „valstiečių“ kandidatu į Vilniaus merus.

V. Sinkevičius teigė, kad jam dalyvauti sostinės mero rinkimuose netrukdytų šiuo metu jo užimamos pareigos vyriausybėje ir parlamente.

„Aš kandidatuoti galiu ir būdamas ūkio ministru, ir būdamas Seimo nariu“, – tvirtino pašnekovas.

R. Karbauskis: jis būtų pats stipriausias

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja, LVŽS vicepirmininkė Rima Baškienė interviu LRT.lt teigė neslepianti, kad diskusijose dėl „valstiečių“ kandidatų į Vilniaus merus jos favoritu yra V. Sinkevičius, o LVŽS nariui Tomui Tomilinui, kuris pirmasis prabilo apie norą dalyvauti sostinės mero rinkimuose, anot R. Baškienės, dar „reikia augti“.

„Aš Vilniuje savo favoritą turiu – V. Sinkevičius. [...] V. Sinkevičius turi jaunatvišką entuziazmą, geba spręsti įvairius klausimus“, – šią savaitę LRT.lt publikuotame interviu kalbėjo R. Baškienė.

LRT.lt kalbinta LVŽS Vilniaus miesto skyriaus valdybos narė, parlamentarė Virginija Vingrienė neslėpė, kad skyriuje yra palaikančiųjų V. Sinkevičiaus kandidatūrą į Vilniaus merus.

„Be abejo, tokių nuomonių yra. Mes kiekvienas turime skirtingas nuomones. Yra tų, kurie siūlo (V. Sinkevičių – LRT.lt), bet apsisprendžia jis pats, ar nori kandidatuoti, ar nenori. Iki šiol jis tokio noro nebuvo išreiškęs. [...] Be abejo, aš būčiau iš tų, kurie jį palaiko“, – teigė V. Vingrienė.

„Valstiečių“ pirmininkas Ramūnas Karbauskis, LRT.lt paklaustas, ar V. Sinkevičius, jo manymu, būtų tinkamas LVŽS kandidatas į Vilniaus merus, į klausimą atsakė klausimais.

„O jūs manote, kad žmonės Vilniaus mieste, toje apygardoje, kur V. Sinkevičius kandidatavo, neįvertino jo gebėjimų ir žinių? Ar jūs galvojate, kad jį išrinkdami partijos Vilniaus skyriaus pirmininku, neįvertino jo gebėjimų? Ar galvojate, kad vyriausybės ministru jis paskirtas, neįvertinus jo gebėjimų, gabumų?“, – klausinėjo R. Karbauskis.

„Jeigu kalbėti apie šį galimą kandidatą į Vilniaus merus, tai aišku, kad jis būtų pats stipriausias iš dabar paskelbtų kandidatų į Vilniaus merus. Nebejotinai“, – V. Sinkevičiui pagyrų negailėjo „valstiečių“ lyderis.

R. Karbauskis teigė manantis, kad V. Sinkevičius, jei kandidatuotų ir būtų išrinktas Vilniaus meru, sostinei atneštų to, ko, „valstiečio“ manymu, miestui labiausiai trūksta – progresyvaus mąstymo, leidžiančio pritraukti investicijas.

Tiesa, R. Karbauskis neslėpė, jog V. Sinkevičiui kovoje dėl Vilniaus mero posto susidurtų su keliais rimtais iššūkiais. Anot jo, V. Sinkevičius nėra taip gerai žinomas kaip, pavyzdžiui, į Vilniaus merus kandidatuojantis buvęs liberalas Remigijus Šimašius arba potencialiu kandidatu įvardijamas Artūras Zuokas.

„Miestelėnai gali suabejoti, ar toks jaunas žmogus gali būti meru. Gali suabejoti kitais dalykais, pavyzdžiui, kad V. Sinkevičius tiesiogiai susijęs su „valstiečiais“, o dabar matome tokį aktyvų valdžios neigimą. Tai nėra privalumas. Kalbama apie socialinių tinklų burbulą, o Vilniuje daugiau žmonių naudojasi „Facebook“ negu regionuose. Bet tikiu, kad žmonės pasirinks ir jų pasirinkimas bet kuriuo atveju bus teisingas.

Bet, jeigu aš būčiau vilnietis, neabejotinai iš tų visų kandidatų, kurie yra minimi, rinkčiausi V. Sinkevičių ir nepasigailėčiau dėl tokio sprendimo“, – kalbėjo R. Karbauskis.

LVŽS vadovas nedramatizavo dėl to, kad, jei V. Sinkevičius kandidatuotų į Vilniaus merus ir rinkimus laimėtų, valdantiesiems reikėtų ieškoti naujo ūkio ministro.

„Mes ministro pozicijai galime surasti labai daug asmenų, kurie šiandien nėra politinių partijų nariai. Šis politinis postas yra laikinas. Gali būti nuostabus ministras, bet, pasikeitus kažkokiomis aplinkybėmis, jis gali per kelis mėnesius netekti tų pozicijų ir tie jo gebėjimai nepasitarnaus ilgalaike prasme. Taip, bet kokiu atveju tikrai nesidžiaugs verslininkai, jeigu šis ministras turės pasitraukti iš posto, tapęs meru, bet, iš kitos pusės, labai džiaugčiausi dėl Vilniaus miesto“, – aiškino R. Karbauskis.

Pasitraukė ir A. Guoga, ir V. Bakas

Spalio 18 d. LVŽS Vilniaus miesto skyriaus pirmininkas V. Sinkevičius pranešė, kad skyrius svarsto keturias kandidatūras į sostinės merus. Kaip LRT.lt teigė Vilniaus „valstiečių“ vadovas, situacija iki šiol nepasikeitė – skyriuje tebesvarstomos keturios kandidatūros. V. Sinkevičius atskleidė, kad be jo, tarp minėtų keturių galimų kandidatų yra ir NSGK vadovo V. Bako pavardė. Tiesa, kaip jau minėta anksčiau, pats V. Bakas pranešė atsisakantis pretenduoti į kandidatus. Tokį sprendimą yra priėmęs ir europarlamentaras A. Guoga.

Savo kandidatūrą į sostinės merus LVŽS Vilniaus miesto skyriui yra pristatęs „valstiečių“ frakcijos Seime narys T. Tomilinas.

Anot V. Sinkevičius, skyrius sprendimą dėl „valstiečių“ kandidato į Vilniaus merus priims ir jį paviešins iki gruodžio 28 d. Savo apsisprendimą – sutikti būti „valstiečių“ kandidatu į Vilniaus merus ar ne – V. Sinkevičius žadėjo anksčiau.

„Sprendimas gal bus ir anksčiau. Iki gruodžio pabaigos tikrai turėsime kandidatą (į Vilniaus merus – LRT.lt)“, – kalbėjo V. Sinkevičius.

LRT.lt primena, kad kitąmet vyksiančiuose tiesioginiuose Vilniaus mero rinkimuose dalyvaus dabartinis sostinės vadovas, buvęs liberalas R. Šimašius, konservatorius Dainius Kreivys, socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas, Darbo partijos vadovas Viktoras Uspaskichas, Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas Remigijus Lapinskas. Buvusio parlamentaro Artūro Paulausko judėjimas „Pirmyn, Lietuva“ į Vilniaus merus kelia buvusio sostinės mero, verslininko Viliaus Navicko kandidatūrą.

Dalyvavimo Vilniaus mero rinkimuose kol kas oficialiai dar nėra patvirtinęs potencialus kandidatas, buvęs meras Artūras Zuokas.