Oras kambaryje kelis kartus labiau užterštas nei lauke. Įvairi buitinė technika, plastikiniai baldai, baldai iš medžio drožlių plokščių, linoleumas, dažai, tapetai, skalbimo milteliai ir valymo priemonės – visa tai pripildo orą bute ir biure nuodingais junginiais, tokiais kaip benzolas, toluenas, fenolas, formaldehidai, anglies monoksidas ir anglies dioksidas, azoto oksidai ir amoniakas.

Šias medžiagas sugeria ir neutralizuoja kambariniai augalai.

Išvardinsime 7 augalus, kurie veiksmingiausiai valo patalpų orą:

1. Šeflera arba skėtinis augalas (lot. Schefflera) – tiesiog sutvertas patalpoms, kuriose rūkoma. Jis puikiai sugeria ir neutralizuoja cigarečių dūmuose esantį nikotiną ir dervas.

2. Auksuotasis skindapas (lot. Epipremnum aureum) pašalina iš oro benzolą. Platūs šio augalo lapai sugeria didelį kiekį šios medžiagos. Skindapas auga greit, o laistyti jį galima gana retai.

3. Dracena (lot. Dracaena) neutralizuoja formaldehidą. Šis augalas sugeria nuodingus formaldehido garus, kuriuos, kad ir minimaliais kiekiais, bet vis dėlto skleidžia lakai, klijai ir baldai iš medžio drožlių plokščių.

4. Chlorofitas (lot. Chlorophytum) gana veiksmingai sugeria anglies dioksidą, todėl šis augalas tiesiog būtinas tiems, kas gyvena pirmame ar antrame aukšte.

5. Grakščioji chamedorėja (lot. Chamaedorea elegans arba kambarinė palmė) aktyviai drėkina orą ir filtruoja medžiagas, kurias išskiria plastikas.

6. Gebenė (lot. Hedera helix) ir 7. Svyruoklinis fikusas (lot. Ficus benjamina) – oro valymo rekordininkai. Jie absorbuoja daugybę nuodingų medžiagų, tarp jų formaldehidą, benzolą ir amoniaką. Fikusas kaip magnetas pritraukia dulkes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)