Jų vietą Ispanijos energetikos sistemoje turėtų užimti atsinaujinančių šaltinių elektrinės. Daugiausia tai būtų vėjo ir saulės jėgainės, nes šalies galimybės plėsti hidroelektrinių tinklą yra labai ribotos, rašo „Deutsche Welle“.

Dabar „žalioji“ sudaro tik 38,5 proc. Ispanijoje pagaminamos elektros.

Energetikos ekspertų vertinimais, Ispanijos ryžtas visiškai atsisakyti branduolinės energetikos ir dalies oro teršiančių šiluminių elektrinių, kurios šiuo metu patenkina atitinkamai 22 proc. ir 39,5 proc. elektros poreikio šalyje, užsibrėžtais terminais vargu ar yra realus. Anot jų, toks planas laikytinas abejotinu ypač dėl tikėtino elektros vartojimo augimo, įskaitant dėl daug energijos suvartojančių pramonės šakų bei elektromobilių rinkos plėtros.

Naujausia laikoma branduolinė jėgainė Ispanijoje pastatyta 1988-aisiais. Po šio projekto įgyvendinimo šalies vyriausybė tvirtai nusprendė daugiau atominių elektrinių nestatyti, o branduolinės energetikos galiausiai atsisakyti, tačiau aiškūs tokio tikslo terminai tada nebuvo nustatyti.

Rimtų incidentų Ispanijos branduolinėse jėgainėse nebuvo, o trys pirmosios jų jau išjungtos, pasibaigus numatytiems eksploatavimo laikotarpiams.

Vėjo ir saulės energiją elektros gamybai Ispanija pradėjo aktyviai naudoti paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, o tokių elektrinių statybos bumas šalyje buvo stebimas praėjusio dešimtmečio viduryje. Jis buvo skatinamas solidžiomis Ispanijos vyriausybės ir Europos Sąjungos subsidijomis, kurios siekė 25-70 proc. jėgainių kainos. Subsidijuojama buvo ir brangi jų eksploatacija bei pagaminta elektra.

2008-aisiais prasidėjusi ekonominė krizė „žaliosios“ energetikos plėtrą Ispanijoje sustabdė.

Ispanijos energetikos ekspertai, kritikuodami vyriausybės sprendimą per artimiausią dešimtmetį visiškai atsisakyti branduolinės energetikos, pabrėžia, jog pagrindiniai jų skeptiško šio plano vertinimo argumentai – iš atsinaujinančių šaltinių pagamintos elektros brangumas, taip pat vėjo ar saulės jėgainių darbo stabilumas, kurį nemažoje šalies dalyje diktuoja kintančios gamtinės sąlygos. Be to, per vos dešimtmetį teks pastatyti labai daug tokių elektrinių – jų skaičius turi patrigubėti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)