Dar rugsėjo mėnesį žuvusios D. Didžiūnaitytės dėdė Arūnas Pakulevičius DELFI teigė, kad medikas, atvykęs į viešbučio kambarį neva blaivinti jaunos merginos, sutiko savo parodymus sutvirtinti pasitikrindamas poligrafu. Nepaisant to, netrukus tragedijoje minimas A. Miltenis netikėtai pakeitė savo poziciją ir atsisakė tikrintis melo detektoriumi.

„Jis turi teisę sutikti atsakyti į keletą klausimų, naudojantis poligrafo tyrimu ir jis turi tokią pat teisę atsisakyti tai daryti“, – paaiškino D. Didžiūnaitytės šeimos advokatas Gintaras Černiauskas.

DELFI žiniomis, A. Miltenis melo detektoriumi pasitikrinti buvo skatinamas G. Černiausko pageidavimu, kuris pastebėjo nuolat kintančius liudytojo parodymus ir detalių neatitikimus.

„Vertinant jo parodymus ir tai, kaip jie kinta, jokio melo detektoriaus nereikia. Bet į tai dėmesio nekreipia prokuroras, todėl mes specialiai kreipėmės į jį. Jeigu jis tiki jo (A. Miltenio – DELFI) parodymais, kurie nuolat keičiami ir visada yra derinami pagal bylos duomenis ir aplinkybes, tai tokiu atveju neturėtų būti problema pasitikrinti ir melo detektoriumi“, – teigė jis.

„Mes prokurorui pasiūlyme patikrinti A. Miltenį poligrafu, norint parodyti, kad jo duodami parodymai nėra nuoseklūs ir jis yra linkęs meluoti. Mes buvome susidarę tokią nuomonę, todėl norėjome, kad jis būtų patikrintas melo detektoriumi“, – pridūrė pašnekovas.

G. Černiauskas mano, kad tikrintis melo detektoriumi A. Miltenis panoro siekdamas visuomenėje sudaryti teigiamą įvaizdį, tačiau netrukus, kaip spėjama, pamačius jam norimus užduoti klausimus, jis staiga persigalvojo.

„Jis bandė sužaisti psichologiškai tam, kad būtų galima pademonstruoti ir visuomenei ištransliuoti, kad jis neva nieko nebijo, jog neturi ką slėpti ir yra visiškai atviras bet kokiems procesiniams veiksmams – tame tarpe ir įrodyti, kad jis neva nemeluoja, naudojantis poligrafo tyrimu.

Bet kada buvo gauti mūsų klausimai, pagal kuriuos ir turėjo vykti tikrinimas, galiu spėti, kad tie klausimai jam tapo taip pat žinomi, jis suprato, kad jis nesugebės apgauti šio tyrimo ir rezultatai bus jam nepalankūs, todėl jis atsisakė šio tyrimo. Spėlioju. Į galvą neįlįsiu, nebuvau ir pokalbiuose, bet veiksmai ir tai, kaip jie klostosi, leidžia daryti tokias išvadas“, – DELFI kalbėjo advokatas.

Pasiteiravus, kokia šiuo klausimu yra prokuratūros pozicija, G. Černiauskas mano, kad tokia situacija jiems yra palanki.

„Jie neturi pasirinkimo. Atsisakė, tai atsisakė. Manau, kad visa tai jie vertina gana gerai. Čia tas pats kaip su girtumu, jei žmogus atsisako būti patikrintas alkotesteriu, ko gero, jis bus neblaivus. Čia lygiai taip pat – jeigu tavo parodymais esame linkę tikėti, bet tu atsisakai tikrintis naudojantis melo detektoriumi, tai tokiu atveju tikėjimas tavo parodymais dingsta“, – aiškino jis.

Anot D. Didžiūnaitytės šeimos advokato, žuvusios manekenės artimieji vilties nepraranda, tačiau jie taip pat yra pasiruošę išgirsti ir juos nuviliančias naujienas.

„Mes tiesiog esame pasiruošę bet kokiam variantui. Jie patys mato, kad čia niekuo jau nenustebinsi. Tai, kad A. Miltenis atsisakė tikrintis melo detektoriumi mūsų nešokiravo ir nenustebino. Tiesą sakant, aš to ir tikėjausi, taip ir turėjo būti. Būčiau nustebęs, jei jis būtų nuėjęs ir pasitikrinęs“, – tikino pašnekovas.

Paklausus, kokioje stadijoje dabar yra D. Didžiūnaitytės byla ir ar bent yra numanoma, kada galima tikėtis istorijos išnarpliojimo, G. Černiauskas nevengia ironijos.

„Tai užburto rato receptas. Prokuroras priima sprendimą, o mes jį apskundžiame. Tada skundas nukeliauja pas ikiteisminio tyrimo teisėją, kuris sako, kad čia vyrauja absoliuti prokuroro teisė vadovauti, kuruoti ikiteisminį tyrimą, todėl jie nesikiša. Tada mes skundžiamės Generalinei prokuratūrai, tačiau ji sako, kad prokuroro veiksmai buvo patikrinti ikiteisminio tyrimo teisėjo, tačiau pastarasis net neįvertina mūsų argumentų, jų neanalizuoja. Kam tada reikalingas ikiteisminio tyrimo teisėjas? Kokia jo funkcija? Pagal įstatymą sakoma, kad viskas turėtų vykti priešingai – jis turėtų vertinti prokuroro darbą. O Generalinė prokuratūra nusiplauna rankas, sakydama, kad visa tai yra ikiteisminio tyrimo teisėjo darbas – jeigu jis nerado jokių pažeidimų, vadinasi jų nėra. Taip prokuroras gali laisvomis rankomis priimti vienokį ar kitokį sprendimą – viską, kas jam šaus į galvą. Neatliekamas joks prokuroro veiksmų vertinamas. Švelniai tariant, tai yra keista situacija. Mes skundžiamės, o mūsų skundas yra atmetamas net neįvertinus argumentų“, – DELFI kalbėjo žuvusios merginos šeimos advokatas.

Nepaisant to, G. Černiauskas nepraranda vilties.

„Aš manyčiau, kad galiausiai čia turėtų įsikišti kitos institucijos, kurios turėtų tikrinti visus čia esančius ryšius, nes kažkur toli, už jūrų marių liko visos tos istorijos su narkotikais, jų platinimu. Juk jei nėra to, nebūtų ir Klaipėdos, kur įvyko vakarėlis ir nebūtų jokio nusikaltimo“, – pasakojo jis.

Kitas D. Didžiūnaitytės tragedijoje minimas istorijos liudininkas – įtariamuoju laikomas Ričardas Pinikas – kol kas yra sutikęs tikrintis melo detektoriumi ir savo nuomonės šiuo klausimu nepakeitė.

„R. Pinikas dabar yra davęs sutikimą. Dabar mes turėtume užduoti klausimus, tačiau galiu vėlgi spėti, kad ir jis gali neišdrįsti blefuoti“, – svarstė G. Černiauskas.

DELFI žiniomis, šiemet ikiteisminis tyrimas nebus baigtas, nes iki šiol nėra atliktos visos tyrimui reikiamos ekspertizės.

Vienintelis įtariamasis – žinomas prodiuseris

2017-ųjų lapkričio 20-ąją šalia „Amberton Klaipėda“ viešbučio buvo rastas modelio D. Didžiūnaitytės kūnas. Manekenė iškrito iš bendro naudojimo balkono, esančio 14-ame aukšte. Lemtingąjį tragedijos vakarą ji leido su prodiuseriu R. Piniku, kuris tapo pagrindiniu šios nelaimės liudininku ir įtariamuoju.

Dar anksčiau ji linksminosi dūzgėse po Juozo Statkevičiaus kolekcijos, kurioje žengė podiumu, pristatymo. Čia šalia jos buvo ir žinomas prodiuseris iš pajūrio. Kaip vėliau paaiškino pats vyras, jis tuo metu išgyveno skyrybas ir dėl to leido laiką su gerokai jaunesne mergina, simpatizavo jai.

„Norėčiau apie Dovilę kalbėti tik gerai. Man ji atrodė labai linksma mergina, ji greitai susidraugaudavo su žmonėmis, tas kelias savaites kartu ėjome sportuoti, valgėme kartu, ėjome į teatrą. Būdama Klaipėdoje man ji atrodė laiminga. Išsamiau šio klausimo, gerbiant žuvusio žmogaus atminimą, nenorėčiau komentuoti.

Viskas, ką norėčiau pasakyti, kad labai išgyvenu dėl to, kad tuomet nepastebėjau kokia buvo galbūt jos tikroji būsena, kaip ji jautėsi, kad galbūt jautėsi labai vieniša. Nėra dienos, kai negalvoju, kad galėjau ją apsaugoti“, – dar prieš kurį laiką duodamas interviu DELFI sakė jis.

Šis vyras taip pat prisipažino, kad po nelaimės jo gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis, o kol byla tiriama, jis sulaukia didelio pasmerkimo iš visuomenės.

„Galiu pasakyti, kad gyvenu tik noru, kad kuo greičiau pasibaigtų šis tyrimas. Neturiu beveik jokios motyvacijos gyventi ir po šios tragedijos ne kartą galvojau apie savižudybę“, – kalbėjo jis apie laikotarpį po tragedijos, kuris paveikė jo gyvenimą.

Paslaptingas gydytojo vaidmuo

Šioje paslaptingoje istorijoje minimas ir gydytoju dirbantis A. Miltenis. Naujausiomis DELFI žiniomis, iš viešbučio balkono iškritusios merginos kūne buvo rastas A. Miltenio DNR, rodantis, kad medikas lytiškai santykiavo su manekene. Nustačius, kad merginos kūne taip pat buvo rasta narkotinių medžiagų, tarp kurių būta ir prievartavimo narkotiku vadinamo „oksiko", ant tragedijos liudininku tapusio Miltenio krito šešėlis, jog jis manekenę galėjo apsvaiginti ir ja pasinaudoti.

Į viešbutį jaunas chirurgas atvyko pakviestas R. Piniko. Prodiuseriui išėjus, viešbučio kambaryje liko tik medikas ir manekenė. Tiesa, nėra aišku, ar buvę lytiniai santykiai vyko abipusiu sutikimu, ar prievarta.

Žuvusios manekenės artimieji ne kartą interviu metu minėjo A. Miltenio pavardę, kaip galimai prisidėjus prie merginos apsvaiginimo ir ja pasinaudojus. Dovilės dėdė A. Pakulevičius pabrėžė, kad abu istorijos liudininkai kaltę dėl atsineštų narkotikų, už kuriuos gali grėsti kaltinimai narkotikų platinimu, bandė permesti vienas kitam.

„Mes nežinome, kas vyko tame kambaryje, tačiau žinome, kad jis (A. Miltenis – DELFI) atnešė pinigus. Greičiausiai šie pinigai buvo už tai, kad jis galėtų pasinaudoti Dovile. Jis tiesiog susimokėjo Pinikui už tai, kad jis galėtų pasinaudoti ja. Ar jis buvo vienintelis? Mes to nežinome, nes viso to laiko, kurį Dovilė buvo ten, niekas netiria. Neva nėra jokių teisinių priežasčių", – laidoje „Prieš srovę" yra kalbėjęs A. Pakulevičius.

DELFI pavyko išsiaiškinti, kad iš Klaipėdos kilęs chirurgas A. Miltenis tapo vienu iš jaunų specialistų, kurių rezidentūros studijas finansavo Kretingos rajono savivaldybė. Kaip skelbė kretinga.lt, baigęs rezidentūros studijas būsimas gydytojas Kretingos ligoninėje pagal sutartį įsipareigojo mokytis ir dirbti penkerius metus. Buvo rašoma, kad oficialiai šioje ligoninėje A. Miltenis turėjo pradėti dirbti nuo 2018 metų rugpjūčio.

Tuomet paskambinus į šią ligoninę, paaiškėjo, kad A. Miltenis joje dirba iki šiol. „Pagal sveikatos priežiūros specialistų studijų rėmimo programą baigęs chirurgijos rezidentūros studijas pradėjo dirbti nuo š. m. rugpjūčio mėnesio", – patvirtino Kretingos ligoninės vyr. gydytoja Ilona Volskienė.

Pasiteiravus, ar ligoninė žino šiuo metu plačiai aptarinėjamą istoriją, kurioje neretai minima ir mediko A. Miltenio pavardė, gydytoja nedaugžodžiavo: „Apie įvykį esame susipažinę tiek, kiek yra informacijos viešojoje erdvėje. Daugiau detalių, įskaitant ir informaciją apie ikiteisminio tyrimo proceso dalyvius, nežinome".

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (249)