Svarbiausia – minimalios išlaidos ir kūrybiškumas

„Lost in Geo“ aksesuarus gaminanti Laura Matukonytė-Kazakevičienė teigia, kad jos namuose šventiniu laikotarpiu svarbiausia tradicija – advento vainikas su žvakėmis. Dar viena graži šeimos tradicija – advento kalendoriaus pildymas.

„Mano pagrindinis principas dekoruojant namus – labai minimaliomis išlaidomis ir kūrybiškais sprendimais susikurti jaukumą. Didžiausias įkvėpimas yra gamta ir geometrinės formos. Dažniausiai derinu medį ir popierių. Kartais reikia labai nedaug – surasti vietą namuose, kuri gali atlikti dekoratyvią funkciją – komoda, lentyna, laisva siena. Ant jų gali atsirasti žiemiškos nuotaikos paveikslas ar praėjusių metų žiemos akimirkų nuotraukos, o gal tiesiog įrėmintas patinkantis dovanų popierius“, – vardina L. Matukonytė-Kazakevičienė.

Dizainerės namuose ant sienos kabo Dusios ežero bangų nugludintas pagalys, kuris šventiniu laikotarpiu tampa modernia eglute – tereikia pakabinti keletą žaisliukų ar apsukti smulkiomis lemputėmis.

„Prie šios eglutės įkurdinu geometrinių dėžučių advento kalendorių, kurį sulankstėme ir paruošėme kartu su vaikais. Iš tiesų, labai daug dalykų namuose yra mano pačios padaryti. Mėgstu, kai mano darbai mane džiugina, ir visuomet pirmiausia juos „pasimatuoju“ pati. Tada esu rami, kad tai tikrai gera idėja“, – priduria ji.

Namuose nutupia rankų darbo angelai

Lėles gaminanti menininkė Adelė Požėlaitė artėjant šventėms namuose siekia natūralumo, žalumos ir visą šeimą įtraukiančio proceso.

„Artėjant Kalėdoms, aš iki šiol dažniau atsisuku į gamtą negu į prekybos centrus. Šiais metais norėčiau išbandyti popieriaus gamybą ir supakuoti dovanas į rankų darbo popierių. Į popieriaus masę pridedant smulkių lapelių ar spalvingų gėlių žiedlapių galima išgauti nuostabias tekstūras ir raštus. Šią ir kitas akį traukiančias idėjas dažniausiai aptinku internete“, – sako menininkė.

Nors dažniausiai savo darbais A. Požėlaitė dekoruoja studiją, tačiau vienas kitas angelėlis nutūpia ir namuose.

„Labai mėgstu dovanoti dovanas, todėl lėlės pas mane ilgai neužsibūna ir neretai jas perleidžiu kitiems. Vienas rožinis elfas mane lydi beveik visur. Manau, šiemet jis bus pagrindinis akcentas ir mano šventiniuose namuose“, – sako ji.

Ieško didžiausios gyvos eglutės, kuri tilptų namuose

Rankų darbo papuošalus ir kramtukus „Brikis“ gaminanti Brigita Kisielienė kartu su vaikais kasmet prieš Kalėdas tradiciškai važiuoja pirkti gyvos eglės.

„Ieškome pačios didžiausios, kokia tik telpa namuose, o dėl nuostabaus kvapo ir mažiau byrančių spyglių renkamės kėnį. Eglutė puošiama rankų darbo žaisliukais iš stiklo, molio, vienspalve baltų lempučių girlianda, kaspinais. Man itin svarbu neperkrauti eglutės papuošimais, kad matytųsi jos natūralumas, skoningai suderinti spalvas. Šiemet bus tikras iššūkis papuošti bei saugoti papuoštą eglutę, nes namuose atsirado išdykėlis viską griaužiantis jaunas šuniukas Grantas“, – šypteli ji.

Šiemet šeimos namus papuoš ir Kalėdų vainikas, kurį B. Kisielienė gamino pati floristikos dirbtuvėje.

„Manau, jog tai ypatinga puošmena šventiniam stalui. Vainiką galima kabinti ant durų, sienos, veidrodžio. Iš tiesų, Kalėdoms jau pradėta ruoštis prieš keletą savaičių – iškeptas ir suvyniotas brandinimui džiovintų vaisių pyragas, kuris ne tik papuošia šventinį stalą, bet gali būti ir puiki dovana artimiesiems. Savo aromatu ir skonio turtingumu stebina visus“, – teigia pašnekovė.

Dekoracijas patiki sukurti vaikams

Rašytoja Brigita Jovaišienė su šeima visada puošia eglę anksti – pačioje lapkričio pabaigoje-gruodžio pradžioje, kad kuo ilgiau namuose vyrautų švenčių laukimo, džiaugsmo nuotaika. „Vakarais degame kvepiančias žvakes, groja žiemos, kalėdinė muzika, ieškome kalėdinių filmų, filmukų. Kasmet žiūrime „Kaip Grinčas Kalėdas vogė“, – prideda ji.

Kartą dekoro parduotuvėje ji pastebėjo ir nusipirko žaisliukais papuoštą dekoratyvinį sietyną. „Kiekvienais metais jį kabinu virš švenčių stalo, puošiu kankorėžiais, eglių šakelėmis, putinų uogų kekėmis, o kartais tiesiog gražiais žaisliukais. Tai buvo tikrai gera idėja. Taip pat kasmet įsigyju kalėdinių vazoninių gėlių ir jomis puošiu namus“, – teigia B. Jovaišienė.

Ne mažiau svarbios dekoracijos Jovaišų namuose – vaikų gamybos snaigės, varpeliai, žvakidės, žaisliukai, o svarbiausias švenčių elementas – B. Jovaišienės gaminti kūčiukai.

„Vaikai padeda gamybos procese, bet dažnai tas procesas netikėtai sutrumpėja, nes pusė tešlos kažkur išgaruoja... Naudoju prosenelės senovinį receptą ir gaminu juos net kelis kartus per gruodžio mėnesį, dar iki Kūčių vakaro, nes mano visa šeima juos mėgsta. Visus metus laukiu, kada pagaliau galėsiu pradėti kočioti tą skanią kūčiukų tešlą“, – sako ji.

Kalėdinėmis dovanomis menininkei rūpintis nereikia

„Mo Ceramics“ papuošalus gaminančiai Monikai Dmitrijivaitei kalėdinę nuotaiką padeda sukurti lempučių girliandos.

„Kalėdas sutinku savo tėvų namuose. Nuo vaikystės turime tradiciją Kūčių rytą laukti, kol tėtis parveš pačią gražiausią eglutę. Su sesėmis ją puošiame. Tiek vaikystėje, tiek ir dabar, jau suaugusios, konkuruojame, kuriai atiteks garbė papuošti eglės viršūnę. Namai kvepia ne tik mamos gaminamais patiekalais, bet ir mišku. Man eglutės puošimas su sesėmis, dar vaikystėje numylėtais žaisliukais, yra vienas smagiausių darbų prieš Kalėdas“, – sako M. Dmitrijevaitė.

Menininkė kuria ne tik papuošalus, bet ir indus, tad savo kūriniais puošia namus ir per Kalėdas. Jos gamintuose induose ridenasi mandarinai, guli imbieriniai sausainiai.

„Kadangi mūsų šeimai Kalėdos yra svarbiausia metų šventė, mėgstame puošti ne tik namus,bet ir patys pasipuošti. Labai džiaugiuosi, kad mano kūrybą mėgsta ir mano šeimos moterys, mėgsta pasipuošti mano gamybos papuošalais. Kalėdinėmis dovanomis man dažniausiai nereikia rūpintis“, – šypteli pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)