Dovana Lietuvai

Dar 2017 m. bibliotekos inicijuoto projekto metu dailininkai ir mažosios grafikos kūrėjai, šimtai Lietuvos, išeivijos ir užsienio piliečių iš viso pasaulio kūrė ir siuntė ekslibrisus, skirtus Lietuvos valstybės atkūrimui, valstybės institucijoms, iškilioms asmenybėms, susijusioms su šia reikšminga data. Konkursui darbus atsiuntė net 220 autorių iš 35 pasaulio šalių. Atsiųstus ekslibrisus vertino tarptautinė komisija, sudaryta iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, JAV, Rusijos dailininkų, menotyrininkų ir kolekcininkų.

„Ex Libris. Atkurtai Lietuvai – 100“ ekslibrisų katalogas ir išskirtinė paroda - knyga

2018 m. Vasario 16-osios minėjimo išvakarėse tarptautiniam konkursui „Ex Libris. Atkurtai Lietuvai – 100“ surinkti ekslibrisai buvo pristatyti visuomenei, o lapkričio 17 d., „Šiaulių knygų mugės 2018“ metu, dienos šviesą išvydo ir ekslibrisų katalogas bei išskirtinio dizaino paroda-knyga.

Apie Lietuvos įamžinimą svarbiame Lietuvos kultūros istorijai leidinyje ŠAVB direktorius ir vienas iš leidinio sudarytojų prof. Bronius Maskuliūnas pasakoja: „Leidinys svarbus jau vien savo paskirtimi – juo siekiama prisidėti įprasminant neeilinį mūsų šalies įvykį – Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį.
Bibliotekos direktorius prof. dr. Bronius Maskuliūnas pristato konkurso katalogą.

Labai svarbu ir tai, kad šio projekto dalyviai – įvairiausių pasaulio šalių menininkai, bendro tikslo suburti į draugę. O išleistas katalogas garantuoja žinios apie šimtmetį, apie Lietuvą kaip modernią ir kūrybingą valstybę, kuo plačiausią sklaidą, nes leidinys pasieks kiekvieną konkurso dalyvį – tiek Lietuvoje, tiek Lenkijoje ar Ukrainoje, tiek Japonijoje ar Pietų Afrikos Respublikoje.

Dar vienas svarbus dalykas – šis leidinys neš žinią apie Šiaulius kaip ekslibriso centrą, neš žinią apie mūsų biblioteką kaip knygos ženklo puoselėtoją bei populiarintoją. Negalima nepasidžiaugti ir katalogo menine verte, ją, žinoma, geriausiai įvertins profesionalai, bet, manau, tai reprezentacinio lygio leidinys. Džiugu, kad šiuo atveju turinio ir formos dermė sukuria organišką leidinio visumą.“

Kitas daug visuomenės dėmesio sulaukęs leidinys – atkurtos Lietuvos šimtmečiui įamžinti sukurta inovatyvi, įvairioms ekspozicinėms erdvėms pritaikyta konkurso „Ex libris. Atkurtai Lietuvai – 100“ paroda-knyga. Tai 100 lapų, net 7,4 kg svorio meninė knyga, į kurią sugulė Lietuvos ir pasaulio dailininkų ekslibrisų konkursui kurti darbai.

Paroda-knyga atrodo tikrai įspūdingai – parodos eksponatai knygoje išdėstyti ant atskirų lapų, knygą puošia odinis viršelis, gamintas pagal senąsias XIV–XVI a. knygų rišimo technikas ir puošybą. Toks darbų saugojimo būdas leidžia parodai būti ypač mobiliai ir lengvai eksponuojamai kultūriniuose renginiuose.

Visai šalies meno bendruomenei reikšmingas albumas ir unikali paroda pagaminti vykdant projektą „Ex Libris. Atkurtai Lietuvai – 100“, kurį rėmė Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė.
Jonas Nekrašius pristato unikalų albumą-parodą.

Tarptautinis įvertinimas

2018 metais šventėme ir kitą Lietuvos kultūros ir meno istorijoje svarbią sukaktį – seniausiam žinomam knygos ženklui – herbiniam Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto Senojo superekslibrisui – sukako 500 metų. Šiai sukakčiai paminėti ŠAVB spalio 26–27 dienomis vyko tarptautinis forumas „Lietuvos ekslibrisui – 500: evoliucija ir šiuolaikinės tendencijos“.

Per dvi forumo dienas pranešimus skaitė pranešėjai iš Lietuvos, Rusijos, Latvijos, Lenkijos bibliotekų, meno ir mokslo įstaigų. Forumo metu vyko net 6 skirtingos kūrybinės dirbtuvės, kuriose įvairią netradicinę ekslibrisų gamybos techniką demonstravo menininkai iš Švedijos, Lenkijos ir Lietuvos. Pristatytos net penkios ekslibrisų parodos.

Specialiai šiam forumui išleistas leidinys (sudarytojai prof. dr. Bronius Maskuliūnas ir Asta Kaktytė), kuriame publikuojami visi forumo pranešimų pagrindu parengti straipsniai, kūrybinių dirbtuvių ir ekslibrisų parodų aprašymai. Pasak projekto koordinatorės ir vienos iš leidinio sudarytojų A. Kaktytės, „Mes (lietuviai) vieni pirmųjų Europoje pradėjome ženklinti knygas. O šiandien, po 500 metų, lietuviškasis ekslibrisas gerai žinomas jau visame pasaulyje.

Tokiai mažai šaliai kaip Lietuva yra kuo didžiuotis. Gilios ekslibrisų kūrimo tradicijos mus įpareigoja rūpintis šia Lietuvos kultūros paveldo dalimi. Lietuvos ekslibrisai, kaip knygos ženklai ir meno kūriniai, yra unikalūs. Juose glūdi tautos kultūra, istorijos įvykiai, juose galima rasti informacijos apie konkrečias asmenybes ir kt.“

Forumo metu ŠAVB sulaukė džiugios naujienos – svečias iš Suomijos, Tarptautinės ekslibriso mėgėjų asiocacijų federacijos (FISAE) sekretorius Olli Ylonenas įteikė bibliotekai raštą, bylojantį apie tai, kad XXXVII FISAE kongrese Prahoje 2018 m. rugsėjo 1 d. ŠAVB Gerardo Bagdonavičiaus ekslibrisų fondas oficialiai priimtas į FISAE.
Ekslibrisų forumo svečias iš Švedijos – menininkas Eric Saline

FISAE (Federation International des Societes Amateurs d‘Ex libris) – Tarptautinė ekslibriso mėgėjų asociacijų federacija, veikianti nuo 1966 m. Šis tarptautinis pripažinimas labai svarbus tiek Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešajai bibliotekai, tiek Lietuvai, nes ŠAVB – pirmoji biblioteka Europoje, tapusi FISAE nare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)