Karininkas sekmadienį „Radio Liberty“ teigė, kad du Rusijos Juodosios jūros laivyno laivai ir šešios rusų pasieniečių valtys patruliuoja ties Kerčės tiltu.

Pasak jo, kol kas sunku pasakyti, kiek laiko trims Ukrainos kariniams laivams teks laukti galimybės praplaukti per Kerčės sąsiaurį.

Ginkluotų laivų įgulos yra „pasirengusios kovai“, sakė I. Vorončenka.

Atnaujinta 07.37 val.

BBC pažymi, jog dėl karinės padėties įvedimo Ukrainoje gali būti atidėti prezidento rinkimai, numatyti kovo mėnesį.

JAV atstovė Jungtinėse Tautose Nikki Haley pareiškė, kad Saugumo Taryba apsvarstys įvykius Azovo jūroje skubiame posėdyje pirmadienį.

Kaip praneša AFP, remdamasi diplomatiniais šaltiniais, sušaukti skubų JT Saugumo Tarybos posėdį dėl situacijos Azovo jūroje paprašė ir Ukraina, ir Rusija.

NATO paragino šalis elgtis santūriai. Aljansas taip pat ragina Rusiją be kliūčių praleisti Ukrainos laivus per Kerčės sąsiaurį.

Sekmadienį Ukrainos karinis jūrų laivynas pranešė, kad Rusijos pakrantės apsaugos laivai sekmadienį jūroje ties Krymu taranavo vieną iš jo laivų vilkikų. Laivynas tokius šalies veiksmus apibūdino kaip „atvirai agresyvius“.

Pasigirdo kaltinimai

Rusija sekmadienį apkaltino Ukrainos karo laivus pažeidus jos teritorinius vandenis

Federalinės saugumo tarnybos FSB padalinys Kryme tvirtina, kad Ukrainos laivai atsisako vykdyti Rusijos pareigūnų nurodymus ir vykdo pavojingas provokacijas.

Ukrainos laivynas pareiškė, kad Rusijos pasieniečiai sekmadienį taranavo vieną iš jo buksyrų.

Netrukus socialiniame tinkle „Youtube“ paviešintas vaizdo įrašas, kuriame taranuojamas kateris.

ĮSPĖJIMAS: Vaizdo įraše vartojama necenzūrinė leksika

Ukraina skelbia, kad incidentas įvyko tuomet, kai trys jos laivai, įskaitant du nedidelius karo laivus, Azovo jūra plaukė į Mariupolio uostą.

Ukraina teigia, jog iš anksto perspėjo Rusiją dėl savo laivų maršruto. Laivai priversti plaukti šiuo maršrutu, kad pasiektų Azovo jūrą.

Ukraina yra padidinusi laivyno ir patruliuojančių pasieniečių laivų skaičių Azovo jūroje, kuri yra pasiekiama plaukiant per Kerčės sąsiaurį tarp Krymo ir Rusijos. Kijevas teigia, kad laivų skaičių padidino reaguodamas į tai, kad Rusija šiame rajone sustiprino patruliavimą ir atlieka ilgas komercinių laivų patikras.

Kijevas ir Vakarai yra apkaltinę Maskvą tyčia blokuojant laivams galimybę patekti į Mariupolio uostą, kuris yra gyvybiškai svarbus regiono sunkiajai pramonei. Mariupolis yra įsikūręs netoli sienos su Rytų Ukraina, kurią kontroliuoja Rusijos remiami separatistai.

Grasino atidengti ugnį

Rusijos karinio laivyno laivai, grasindami atidengti ugnį, pareikalavo Ukrainos karinių pajėgų šarvuotų katerių vadus skubiai išjungti variklius. Apie tai skelbia „InfoResist“ šaltinis, remdamasis Ukrainos gynybos ministerijos duomenimis.

Šaltinis pridūrė, kad šarvuoti Ukrainos pajėgų kateriai ir laivų vilkikas atliko jiems pavestas užduotis ir ruošiasi grįžti į savo bazę Odesoje.

Remiantis pranešimais, Ukrainos karinio laivyno grupę persekioja Rusijos Federacijos Juodosios jūros flotilės bei FSB laivai. Viename iš Rusijos laivų – specialiųjų pajėgų grupė, pasirengusi, gavusi nurodymą, užimti katerius.

Žiniasklaida primena, kad neseniai stebėjimo misiją vykdantis rusų laivas „Don“ kliudė Ukrainos pajėgų vilkiką, iš Odesos į Mariupolio uostą lydėjusį šarvuotus katerius. Per incidentą labiausiai nukentėjo rusų laivas. Anot ekspertų, jis netgi gali nuskęsti.

Remiantis Ukrainos užsienio reikalų ministerijos pranešimais, Rusijos Federacijos provokacijos Juodojoje ir Azovo jūrose jau peržengė visas įmanomas ribas ir darosi vis agresyvesnės. Rusijos FSB tvirtina, kad Ukrainos laivai braunasi į jų teritoriją.

Rusija apšaudė Ukrainos laivus, skelbiama apie sužeistuosius

Remiantis naujausiais pranešimas, Rusijos karinio laivyno laivai Kerčės sąsiauryje apšaudė Ukrainos karinių laivynų pajėgų laivų grupę, yra sužeistų, skelbia UNIAN.

Šią informaciją patvirtino Ukrainos karinio laivyno atstovai spaudai, jie skelbia, kad Rusijos FSB kateriai apšaudė Ukrainos laivus. Apgadintas šarvuotas artilerijos kateris „Bedriansk“, jame yra sužeistų.

Remiantis naujausia inforesist.org suteikiama informacija, Rusija perėmė tris Ukrainos karinio laivyno laivus. Informuojama, kad Ukrainos kariai laivuose užsirakino. Kol kas nežinoma, ar ukrainiečiai bando atsišaudyti.

Anot naujausių inforesist.org duomenų, sužeisti du įgulos nariai, šauta į du Ukrainos katerius. Primenama, kad Rusijos laivai ėmė elgtis agresyviai, kai Ukrainos lavų grupė buvo įvykdžiusi paskirą užduotį ir ketino grįžti į bazę Odesoje.

Po incidento Kerčės sąsiauryje Ukrainos prezidentas imasi veiksmų

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka, reaguodamas į incidentą, susijusį su trimis Ukrainos karinio laivyno laivais, šaukia neeilinį karinių reikalų kabineto posėdį, skelbia news.sky.com.

Ukrainos teigimu, Rusijos laivai apšaudė Ukrainos laivus ir tris perėmė į savo rankas. Per apšaudymą apgadinti du laivai, nukentėjo du kariai, skelbia Ukrainos laivynas.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka, reaguodamas į incidentą, šaukia neeilinį karinių reikalų kabineto posėdį.

„Pavojingi šios dienos įvykiai Azovo jūroje įrodo, jog Rusija atvėrė naują agresijos frontą. Ukraina ragina skubiai šaukti neeilinį Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį“, – teigia Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovė Mariana Betsa.

Atnaujinta 22:28: Naujausiais „InfoResist“ duomenimis, iš viso sužeisti šeši Ukrainos įgulos nariai, du iš jų sunkiai.

Svarsto skelbti karo padėtį

P. Porošenko sušaukus neeilinį karinių reikalų kabineto posėdį, nacionalinio saugumo tarybos sekretorius Oleksandras Turčynovas pareiškė, kad incidentas buvo Rusijos Federacijos karo aktas prieš Ukrainą. Svarstoma skelbti karo padėtį, rašoma Ukrainos naujienų portale rbc.ua.

00:29 val. UNIAN paskelbė, kad P. Porošenka pritaria karinės padėties įvedimui. Vis dėlto, kad tai būtų įgyvendinta, reikia parlamento pritarimo. Šį klausimą svarstyti parlamentas turėtų pirmadienį dieną.

Rusija prisipažino apšaudžiusi Ukrainos laivus

Rusijos Federalinė saugumo tarnyba savo išplatintame pranešime pripažino, kad „Rusijos sieną“ esą pažeidę Ukrainiečių laivai buvo apšaudyti ir sulaikyti, skelbia Kremliaus kontroliuojamas „RIA Novosti“.

„Visi trys Ukrainos karinių jūrų pajėgų laivai, atsidūrę Rusijos teritoriniuose vandenyse, Juodojoje jūroje buvo sulaikyti. Trys ukrainiečių jūreiviai buvo sužeisti, jiems suteikta medicininė pagalba, jų gyvybei pavojaus nėra“, skelbiama FST pranešime.