Europos Vadovų Taryba taip pat turėtų patvirtinti deklaraciją dėl ES ir Britanijos santykių ateities. Ji turėtų tapti pagrindu deryboms dėl abiejų šalių santykių po pereinamojo laikotarpio, truksiančio iki 2020 metų.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė posėdžio Briuselyje išvakarėse perspėjo, kad Europos Sąjungai gali tekti žiemą grįžti prie „Brexit“ sutarties, nes ji gali nesulaukti palaikymo britų parlamente.

Jungtinės Karalystės parlamentas dėl sutarties balsuos gruodį, tačiau dalis britų politikų norėtų kitokio „Brexit“ scenarijaus, o premjerės Theresos May (Terezos Mei) sąjungininkė Šiaurės Airijos Demokratinė junionistų partija (DUP) nėra iki galo patenkinta Londono ir Briuselio susitarimu dėl sienos tarp Airijos ir Šiaurės Airijos.

Jeigu britų parlamentarai atmestų sutartį, Jungtinei Karalystei grėstų iš ES išstoti be jokio susitarimo, o tokiu atveju galėtų būti peržiūrėta ir pati sutartis.

Prieš ES šalių vadovų susitikimą sukilo įtampa dėl šalia Ispanijos esančio, tačiau Jungtinei Karalystei priklausančio Gibraltaro.

Madridas pareikalavo, kad Didžioji Britanija raštu pasižadėtų suteikti Ispanijai veto teisę bet kokiai būsimai sutarčiai dėl Europos Sąjungos ateities ryšių su Gibraltaru.

Jungtinė Karalystė referendumu iš ES nusprendė pasitraukti užpernai.